Občanský protest lidem pomohl, obří bytovka místo parku nebude

Zastupitelstvo Jablonce nad Nisou neprodalo část parku u kostela Nejsvětějšího srdce Ježíšova na Horním náměstí developerovi, který zde chystal zástavbu se 24 byty. Zastupitele přesvědčil občanský protest proti výstavbě.

Na předvánočním zastupitelstvu města Jablonce nad Nisou neprošel návrh na prodej pozemků společnosti Proctus 5, která hodlala v Saskově ulici v Jablonci vybudovat bytový komplex o 24 bytech. Pro byli představitelé ODS (část), Starostů pro Liberecký kraj a část ANO, proti byla opozice (Společně pro Jablonec a Piráti), zdrželi se zástupci SPD, části koaličních stran ANO i ODS.

Náš Liberec již na začátku prosince jako první informoval o aktivitě lidí, kteří se dali dohromady proti developerskému projektu v areálu parku pod kostelem na Horním náměstí v Jablonci. Místním občanům se nelíbila nejen ztráta zelených ploch ve městě, ale například i toho, že velký bytový dům zcela pozmění charakter čtvrti i celé Saskovy ulice, která se nachází v památkové zóně.

Lidé se ale rovněž obávají dalších problémů. Jedním z nich je například, že pozemky leží ve značném svahu, jsou zde vodní prameny a podle zástupců spolku není absolutně dořešena ani situace s parkováním a automobily v tak úzké ulici, jakou jablonecká Saskova je. Zástavba se 24 byty přitom zcela jistě tuto lokalitu dopravně zahltí.

„Dopravní situace zde není absolutně řešena, natož, aby někdo počítal s bezpečností pro rezidenty. Rádi bychom také připomněli, že v těsném sousedství se nachází i základní škola. Přijde nám, že toto nikdo nebral v potaz,“ dodává Ivo Tomeš ze spolku Jablonecká kosa, který byl na protest proti výstavbě založen.

Proti prodeji pozemků developerovi vznikla petice, kterou během pár dní podepsalo na 90 lidí. Dalších téměř 160 lidí podepsalo výzvu jabloneckým zastupitelům, že si přejí změnu územního plánu, která zajistí, aby v místě zůstal park a plochy veřejné zeleně.

Zástupci sdružení se obrátili i na představitele Institutu pro udržitelný rozvoj, o.p.s. (IPUR), se kterými svou záležitost konzultovali.

Město Jablonec nad Nisou se chystalo prodat pozemky investorovi, se kterým ale v minulosti vedlo nákladné soudní spory. I na to upozornil Náš Liberec jako první.

Město chtělo developerovi vyjít nezvykle vstříc, co se úhrady za pozemky o výměře 1350 m2 týče. Ty si měla firma nejdříve pronajmout za pouhých 35 Kč na metr a rok a teprve po kolaudaci hotové stavby doplatit dohodnutou cenu 2950 Kč na metr. Z toho se měla navíc ještě odečíst uhrazený nájem, který se měl developerovi vrátit.

Přitom ještě v roce 2016 se město s majitelem a jednatelem firmy soudilo, protože ji žaloval za zmařenou investici, když plánoval výstavbu v dolním jabloneckém centru. Tehdy požadoval po městu Jablonec nad Nisou 5 milionů korun za zmařenou investici. Soud nicméně prohrál.

„Jsme rádi, že zastupitelé tuto variantu odmítli,“ sdělili pro Náš Liberec představitelé Jablonecké kosy. „Je nám ale jasné, že ještě není všemu konec a jsme připraveni v novém roce i nadále situaci kolem parku sledovat,“ dodali.

Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,
Petr Židek (vyloučen z ODS) dnes ráno odevzdal rezignaci na svou funkci náměstka primátora pro veřejný majetek a sportovní infrastrukturu. Řadovým zastupitelem ale zůstává
Po zveřejnění zjištění z aktuální korupční kauzy, které včera přinesl Náš Liberec, jednala republiková výkonná rada ODS a učinila razantní krok. Náměstek Petr Židek