Slavnostní otevření Severočeského muzea již dnes

Dnes od 17 hodin se slavnostně otevře rekonstruované Severočeské muzeum v Liberci. Rekonstrukce muzea trvala dlouhé tři roky a stála oproti původním plánům o zhruba 40 milionů korun více. Otevření proběhne kvůli protikoronavirovým opatřením pouze on line.

Na tento okamžik se těšíme už tři roky. Sice to nebude v plné parádě a tak, jak by si to muzeum a všichni, kteří se na rekonstrukci podíleli, zasloužilo, ale bude! A jaké? Kvůli epidemiologické situaci ho přesouváme do virtuálního prostoru. Celou akci budete moct sledovat v živém přenosu na Facebooku a YouTube Severočeského muzea. Součástí dlouho očekávaného otevření bude také slavnostní odhalení soch lvů na vstupním schodišti, kteří jsou dílem známého libereckého umělce Jaroslava Róny. Slibujeme atraktivní podívanou s trochou toho tajemství i překvapivým závěrem. Nenechte si ujít živý přenos, který začíná v pondělí 28. prosince v 17 hodin.“, píše se na webu Severočeského muzea.

Celá rekonstrukce muzea, které spadá pod Liberecký kraj, který také akci za pomocí dotací financuje. započala před třemi lety a během ní přišla řada komplikací. To se odrazilo také na ceně díla. Zatímco v počátcích rekonstrukce se počítalo s částkou 100 milionů korun, výsledná cifra je znatelně vyšší – 143 milionů korun. Celá stavba se tedy prodražila o celkem zásadních 43 procent, a to za plného nasazení pracovníků muzea i jeho vedení, kdy se šetřilo, kde mohlo. Pracovníci muzea například vyráběli a instalovali vitráže a vitríny z velké části sami, místo profesionální, specializované firmy.

V budoucnu by měla proběhnou i rekonstrukce přilehlého parku/arboretra, která by si měla vyžádat dalších zhruba 30 milionů korun. To ovšem budí vášně mezi veřejností i některými politiky, kteří odmítají plánované a výrazné zásahy do oblíbeného parku a požadují jen jeho kultivaci a ponechání v tradiční formě.

Subscribe
Upozornit na
15 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberečané se konečně dočkají veřejných záchodků. Zásadní stavební akce, kterou město slibuje svým občanům již dlouhé roky, by měla začít v následujících měsících. Radnice
Zastupitelstvo města odsouhlasilo zvýšení daně pro velké firmy, jejichž podnikání a zejména areály zatěžují městskou infrastrukturu. Týká se to samozřejmě i velkých stavebních společností.
Jedna z libereckých ostud by se mohla stát minulostí. Chátrající redernovský zámek, který doplatil na privatizace 90. let minulého století, by se konečně mohl
Veřejná zakázka na rekonstrukci budovy URAN pod libereckým nádražím, kterou měl podle policie ovlivňovat majitel Syneru Petr Syrovátko, se opět prodražuje. Tentokrát o 17