Hejtman tvrdě zkritizoval vládu za přípravu očkování

Silné kritiky ohledně očkování proti covidu-19 se od hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (SLK) dostalo vládě ČR v čele s premiérem Andrejem Babišem a ministrem zdravotnictví Janem Blatným (nestraník). Hejtman Půta vyčítá vládnímu kabinetu nekoncepčnost ohledně logistiky očkování, kterou podle něj nahrazují mediální sliby.

Půta to uvedl ve svém, již dvaadvacátém, dopise určeném starostkám a starostům Libereckého kraje ze třetího ledna 2021. Náš Liberec přináší hejtmanův dopis, ve kterém se vyjadřuje k zásadnímu počinu české vlády, v plném znění:

Vážení a milí přátelé, paní starostky, páni starostové,

je první neděle nového roku 2021 a v Hrádku nad Nisou napadl sníh, což u nás nebývá pro tuto dobu zcela typické. Od zítřka se prvním pracovním dnem naplno rozběhne nový rok a s ním možnost začít plnit všechny plány a předsevzetí, které si s ním každý z nás spojil. Přeji všem, ať se to daří, bez ohledu na vše, co nás v roce 2021 čeká a co nikdo z nás nemůže ovlivnit.

Nevím jak vy, ale já se tentokrát rozhodnul neplýtvat silami na vánoční a novoroční projevy našich ústavních činitelů a soudě dle mediálních reakcí, to bylo v naprosté většině případů dobré rozhodnutí. Vánoce jsem si nenechal kazit zlobou a útoky na lidi s rozdílnými názory a naději jsem, jako tradičně, čerpal z půlnoční Štědrovečerní mše.

V úterý chce ministr zdravotnictví Blatný diskutovat s hejtmany o očkovací strategii, kterou jsme zatím neviděli a videokonference se prý zúčastní i pan premiér Babiš. Následně pan ministr plán představí veřejnosti, které už pan premiér dnes slíbil objednávkový systém fungující od poloviny ledna. Asi vás nikoho nepřekvapí, že osobně bych preferoval nejprve diskusi nad návrhem a teprve potom mediální tvrzení a sliby, ale kdo jsem já, abych to hodnotil. Navíc by tady platilo pořekadlo s házením hrachu na zeď.

Mimochodem také považuji jednotný objednávkový systém za jeden z nutných předpokladů pro úspěšné očkování většiny veřejnosti. Dalším bude vytvoření očkovacích center a zapojení praktických lékařů a ambulantních specialistů do očkování. V neposlední řadě potom dostatek vakcíny, bez které není rozumné slibovat očkování všem. Jen v našem kraji žije 89 000 lidí ve věku nad 65 let a 17 tisíc lidí ve věku nad 80 let.

V lednu budeme mít v kraji, podle informací ministerstva zdravotnictví, k dispozici necelých 10 tisíc vakcín, které by měly být určeny především lékařům a zdravotníkům, zaměstnancům a klientům ústavů sociální péče a dalším potřebným působícím v Integrovaném záchranném systému. Pro veřejnost v této zásilce žádná rezerva není, tato rovnice zatím prostě nevychází. Úplně nejhorší jsou tak v krizové situaci nenaplněná očekávání lidí.

V dalších dnech je očekáván další nárůst pozitivně testovaných osob, uvidíme, kam až se po svátcích vyšplhají čísla. Epidemiologický systém je v pátém stupni ale už teď a nemocnice v kraji se v posledních dnech zase pomalu plní pacienty s těžkým průběhem covid-19. Zaplněna byla také turisticky exponovaná místa a sjezdovky v uzavřených lyžařských areálech, a to nejenom v našem kraji. Dva obrazy stejné doby.

Ale abych první novoroční dopis skončil optimisticky, u nás v Hrádku bylo dnes dost sněhu i na sněhuláka. A z toho měly radost nejenom děti.

Martin Půta
hejtman Libereckého kraje

Subscribe
Upozornit na
23 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,