Nouzový stav díky hlasům opozice končí. Hejtman Půta ale obviňuje premiéra Babiše

Poslanecká sněmovna hlasy Pirátů, ODS, STAN, SPD, TOP 09, KDU ČSL a KSČM neschválila prodloužení nouzového stavu. Ten skončí v neděli večer a bude to znamenat konec protipandemických opatření. A to za situace, kdy je v ČR ověřena agresivnější britská mutace koronaviru. Ačkoliv se o konec nouzového stavu přičnili i Starostové a Piráti, podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty za to vlastně může premiér Andej Babiš.

Nebezpečná britská mutace covid-19 je i v Libereckém kraji. S odvoláním na výsledky testů v Krajské nemocnice Liberec to veřejnosti sdělil hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). „Britská mutace koronaviru, která je o 30-70 % nakažlivější, je i v našem kraji. A to bohužel v plné síle. Laboratoř Krajské nemocnice Liberec ji ve středu zjistila ve více než 70 % náhodně vybraných pozitivních vzorcích.,“ uvedl včera hejtman Půta.

Hejtman zároveň včera odpoledne vydal společné prohlášení několika hejtmanů k hlasování o prodloužení nouzového stavu, které probíhalo ve čtvrtek odpoledne. Spolu s pražským primátorem, hejtmankou Středočeského kraje a hejtmany krajů Pardubického, Olomouckého a Karlovarského apelovali na vládu, aby zvážili prodloužení nouzového stavu a v případě jeho neprodloužení, aby vláda sáhla k jiným krokům, které umožní krajským samosprávám jednat v době pandemie.

„Jako hejtmani připravujeme vyhlášení stavu nebezpečí na území zmiňovaných krajů pro případ neprodloužení nouzového stavu po 14. únoru 2021. Stejný postup budeme navrhovat i ostatním krajům na dnešním online mimořádném jednání v rámci Asociace krajů ČR. Tento nástroj krizového řízení je slabší právní oporou pro zavádění krizových opatření, než je nouzový stav. Je to ale příležitost k posouzení smysluplnosti dosavadních opatření.,“ píše se v prohlášení.

Nicméně kraje nebyli jednotné. Hejtmani ODS v čele s jihočeským Martinem Kubou, ke kterému se přidali další tři hejtmani a jedna hejtmanka z jeho domovské strany vydali zase svoje vlastní prohlášení. „Žádáme vládu a všechny poslance koaličních a opozičních stran, aby se pokusili najít řešení při jednání o nouzovém stavu. Bohužel nouzový stav se stal v politickém prostoru symbolem, o který se vede politický souboj, aniž by bylo odpovědně vysvětlováno, že nouzový stav se automaticky nerovná zavření škol, obchodů nebo restaurací.,“ píše se v prohlášení, které vedle hejtmana Kuby podepsali hejtmanka Plzeňského kraje a hejtmani krajů Vysočina a Královéhradeckého.

Nicméně prodloužení nouzového stavu včera v Poslanecké sněmovně neprošlo. A to díky hlasům Pirátů, ODS, STAN, TOP 09, KDU ČSL, SPD a KSČM. Liberecký kraj, respektive opět hejtman Půta k tomu v noci vydal další prohlášení. Nouzový stav skončí 14.2. ve 23:59:59. Na čtvrtečním jednání Asociace krajů České republiky se hejtmanky a hejtmané shodli na tom, že hned v pátek budou chtít od vlády ČR slyšet, jakým způsobem bude pokračovat v boji proti COVID-19 a zmírňování dopadů nemoci do fungování nemocnic. Neumím si představit, že od pondělí se budeme tvářit, že koronavirus už neexistuje a čekat, kdy se nám zaplní nemocnice,“ uvedl v něm Martin Půta.

Ještě zajímavější je ale Půtovo stanovisko, kdo je za aktuální neschválení nouzového stavu v době pandemie zodpovědný. Nikoliv tedy hlasy opozice, včetně koalice STAN a Pirátů, za kterou kandidují i Půtovi Starostové, ale opět premiér Andrej Babiš a jeho vláda. „Odpovědnost vlády je v téhle věci jednoznačná. To, že pro svoje kroky a prodloužení nouzového stavu neumí získat podporu ve Sněmovně je smutná realita. To, že za řešení situace bude odpovědná ta samá vláda je zřejmé.,“ uvedl k neschválení nouzového stavu hejtman Libereckého kraje Martin Půta

Subscribe
Upozornit na
13 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,