nášLiberec

Search

Město nabídne výraznou slevu v MHD těm, kteří jsou díky covidu v nesnázích

Vedení města se shodlo s opozicí na tom, že nabídne Liberečanům, kteří se ocitli v hmotné tísni kvůli aktuální koronavirové krizi, slevu 75 procent při využívání MHD. Návrh podal opoziční zastupitel Josef Šedlbauer ze Změny pro Liberec/Zelených.

Covidová pandemie trvá již rok a dopadá i na stále větší počet obyvatel našeho města. Liberečtí radní včera schválili záměr nového Nařízení statutárního města Liberec, kterým se stanovuje Tarif městské dopravy v Liberci v rámci Integrovaného tarifu veřejné dopravy Libereckého kraje. Jde o zlevněné jízdné pro osoby v hmotné tísni.

„Jedním z dopadů pandemie je zhoršení sociální situace některých zranitelných skupin ve společnosti. Jde hlavně o zaměstnance ve službách, samoživitele a samoživitelky, rodiny s malými dětmi a o lidi, jejichž příjmy pocházejí primárně z práce na dohodu. Většina z nich si ještě před rokem nepřipouštěla možnost dlouhotrvající hmotné tísně a zase budou chtít vést normální život, až to bude možné. Teď ale potřebují pomoc, a proto jsem do rady města připravil tento návrh. Jsem rád, že byl podpořen, i když pochází od opozičního zastupitele,“ říká původce návrhu Josef Šedlbauer, člen Zastupitelstva města Liberce a místních Zelených, zvolený za Změnu pro Liberec. 

Podstatou návrhu je umožnit osobám, které pobírají alespoň jednu ze dvou dlouhodobých dávek v hmotné nouzi, nebo příspěvek na bydlení, využívat MHD za cenu zlevněného jízdného, což v Liberci odpovídá 75% slevě ze základního jízdného.

Ačkoliv městské finance nejsou v dobrém stavu, rozhodlo se město na Šedlbauerův návrh, vyjít vstříc těm, kteří jsou pandemií nejvíce postiženi. Bude to ovšem znamenat i další peníze do MHD. „Vzhledem k očekávané vyšší schopnosti platit jízdné a zvýšenému využívání MHD za dostupnou cenu těmito lidmi neočekáváme významný dopad na ekonomiku dopravního podniku. Přesto, anebo právě proto, radní také schválili navýšení příspěvku o jeden milion korun,“ doplňuje náměstek primátora pro technickou správu Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj).

Lidé, kterých se dopad pandemie týká, budou moci uplatnit na prodejních kontaktních místech jedině v ulici Frýdlantská, Fügnerova a v Evropském domě, a to pouze na základě předloženého dokladu o přiznání dávky. Podmínka pobírání uvedených dávek musí být splněna po celé období platnosti jízdního dokladu.

Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém