Město nabídne výraznou slevu v MHD těm, kteří jsou díky covidu v nesnázích

Vedení města se shodlo s opozicí na tom, že nabídne Liberečanům, kteří se ocitli v hmotné tísni kvůli aktuální koronavirové krizi, slevu 75 procent při využívání MHD. Návrh podal opoziční zastupitel Josef Šedlbauer ze Změny pro Liberec/Zelených.

Covidová pandemie trvá již rok a dopadá i na stále větší počet obyvatel našeho města. Liberečtí radní včera schválili záměr nového Nařízení statutárního města Liberec, kterým se stanovuje Tarif městské dopravy v Liberci v rámci Integrovaného tarifu veřejné dopravy Libereckého kraje. Jde o zlevněné jízdné pro osoby v hmotné tísni.

„Jedním z dopadů pandemie je zhoršení sociální situace některých zranitelných skupin ve společnosti. Jde hlavně o zaměstnance ve službách, samoživitele a samoživitelky, rodiny s malými dětmi a o lidi, jejichž příjmy pocházejí primárně z práce na dohodu. Většina z nich si ještě před rokem nepřipouštěla možnost dlouhotrvající hmotné tísně a zase budou chtít vést normální život, až to bude možné. Teď ale potřebují pomoc, a proto jsem do rady města připravil tento návrh. Jsem rád, že byl podpořen, i když pochází od opozičního zastupitele,“ říká původce návrhu Josef Šedlbauer, člen Zastupitelstva města Liberce a místních Zelených, zvolený za Změnu pro Liberec. 

Podstatou návrhu je umožnit osobám, které pobírají alespoň jednu ze dvou dlouhodobých dávek v hmotné nouzi, nebo příspěvek na bydlení, využívat MHD za cenu zlevněného jízdného, což v Liberci odpovídá 75% slevě ze základního jízdného.

Ačkoliv městské finance nejsou v dobrém stavu, rozhodlo se město na Šedlbauerův návrh, vyjít vstříc těm, kteří jsou pandemií nejvíce postiženi. Bude to ovšem znamenat i další peníze do MHD. „Vzhledem k očekávané vyšší schopnosti platit jízdné a zvýšenému využívání MHD za dostupnou cenu těmito lidmi neočekáváme významný dopad na ekonomiku dopravního podniku. Přesto, anebo právě proto, radní také schválili navýšení příspěvku o jeden milion korun,“ doplňuje náměstek primátora pro technickou správu Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj).

Lidé, kterých se dopad pandemie týká, budou moci uplatnit na prodejních kontaktních místech jedině v ulici Frýdlantská, Fügnerova a v Evropském domě, a to pouze na základě předloženého dokladu o přiznání dávky. Podmínka pobírání uvedených dávek musí být splněna po celé období platnosti jízdního dokladu.

Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,