Liberecká knihovna má novou ředitelku

Jedna z nejdůležitějších i nejoblíbenějších kulturních institucí ve městě, Krajská vědecká knihovna v Liberci, má nové vedení. Novou ředitelkou se stala její zkušená pracovnice Dana Petrýdesová, která nahradí ve funkci Blanku Konvalinkovou, jež úspěšně vedla a rozvíjela libereckou knihovnu 11 let.

Dana Petrýdesová uspěla ve výběrovém řízení a funkce se ujala od začátku dubna. Nová ředitelka prošla v liberecké knihovně několika odděleními od vedení Informační služby po řízení Odboru služeb. V této pozici byla v uplynulých letech zodpovědná za nabídku a design veřejných služeb knihovny a za řízení a provoz všech oddělení nabízejících služby veřejnosti.

Knihovna patří mezi nejoblíbenější kulturní instituce v Liberci. Liberečanům, přespolním, ale i studentům poskytuje nejen výpůjčku knih, časopisů a badatelského materiálu, ale nabízí i zajímavý a bohatý kulturní a vzdělávací program. V posledních letech, pod vedením Blanky Konvalinkové, se knihovna rozvinula v moderní instituci, která nabízí knihovní a výpůjční služby nejen fyzicky, tedy tradičním způsobem, ale realizuje je i prostřednictvím nejmodernějších technologií v prostředí internetu. Stala se také místem setkávání a významným kulturním a vzdělávacím centrem města a regionu, které nabízí širokou škálu pořadů, besed a výstav, dále spolupracuje se školami a také vzdělává učitele v oblasti rozvíjení čtenářských dovedností.

„Společně s týmem spolupracovníků jsme v knihovně vybudovali nové služby reagující na aktuální potřeby veřejnosti, například nabídku e-knih a dalších elektronických zdrojů, vzdělávací aktivity pro školy i veřejnost (včetně online), zaměřovali jsme se i na osoby s handicapem. Díky zavedení nové technologie se zjednodušily výpůjčky i návraty. Kolegyně Dana Petrýdesová prosadila větší propagaci knihovny na sociálních sítích, a kromě stálé péče o rozvoj provozních oddělení včetně poboček se velkou měrou podílela na moderní podobě nového webu,“  řekla Blanka Konvalinková.

Liberecká knihovna, respektive její hlavní budova, stojí na místě bývalé liberecké synagogy, kterou v roce 1938 vypálili místní nacisté během tzv. Křišťálové noci. Její součástí je i synagoga nová a proto se knihovně také říká Stavba smíření. Na její realizaci má lví podíl zase jiná liberecká ředitelka knihovny, Věra Vohlídalová. V roce 1995 záštitu nad Stavbou smíření převzali prezidenti České republiky a Spolkové republiky Německa, dokončena byla v roce 2000 a sloužit veřejnosti začala na jaře 2001.

Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,