Rok sporů s družstvy: primátor si dnes přivlastňuje zásluhy za cizí práci, tvrdí družstevníci

Přesně před rokem v Liberci naplno vypukl spor mezi zdejšími bytovými družstvy a vedením města, respektive primátorem Jaroslavem Zámečníkem a jeho Starosty pro Liberecký kraj. Po roce je jasné, že přístup Starostů byl mylný a družstevníci mají své byty získat na základě platných smluv – potvrdily to soudy i dotčená ministerstva. Dnes ale primátor tvrdí, že vše je vlastně zásluha Starostů.

 

Před rokem: město chtělo po družstvech stovky milionů korun

Pro družstevníky v Liberci byl dopis, který jim zaslal primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) dne 22.4. 2020, doslova šok. Oznamoval jim, že podíly, které město ve družstvech má, nebudou na družstva převedeny zdarma či symbolickou korunu, jak je obsaženo ve smlouvách, které nikdo 20 let nezpochybňoval.

Naopak – každá domácnost měla zaplatit tržní cenu stanovenou znaleckým posudkem. To by znamenalo u každého bytu (v družstvech má město většinou cca 30%, ale někde i 50% podíl) znamenalo stovky tisíc korun. Pro městskou kasu by to ale představovalo stovky milionů mimořádných příjmů. Bytů, kterých se tato situace týká je totiž zhruba 1200.

Podle primátora Zámečníka a Starostů a právní kanceláře Máchal a Bobek, kterou si za město najali, byly smlouvy uzavřené před 20 lety mezi družstvy a městem, které bylo jen garantem státního příspěvku, neplatné.

„Netušil jsem, jak je město Liberec bohaté,“ tvrdil na tiskové konferenci z května loňského roku primátor. „Město, byť je většinovým spoluvlastníkem bytových domů, tedy nemá z pronájmu bytů žádný příjem. Na základě provedené právní analýzy bylo zjištěno, že smlouvy o bezúplatné výpůjčce spoluvlastnického podílu města jsou absolutně neplatné, a to pro nesplnění požadavků stanovených občanským zákoníkem i zákonem o obcích. Město se tak podáním žaloby na vydání bezdůvodného obohacení bude domáhat vyplacení části výnosů z nájemného připadající na jeho spoluvlastnický podíl,“ uvedl dále ve svém vyjádření primátor města Liberce Jaroslav Zámečník.

Během roku se město s lidmi nedokázalo dohodnout, vše musela řešit ministerstva a soudy

Proti tomu se zvedl mohutný odpor ze strany družstevníků, který je již celý rok jedním z hlavních témat liberecké politiky. Vedení města se během roku snažilo přijít s několika variantami, které ale lidé z družstev vždycky odmítli. Stejně tak jako byli nespokojeni s rolí pověřeného zastupitele ohledně družstevní problematiky, radního Michala Hrona ze Starostů.

Na stranu družstevníků se přidala i liberecká opozice ze Změny pro Liberec nebo LOL-Liberec otevřený lidem. Proti počínání Starostů ale jsou i jejich koaliční partneři. Od začátku to byli zastupitelé z ODS, později se na stranu družstevníků přidala i část zastupitelského klubu ANO. Ne vždy to ale stačilo na dominantní sílu Starostů v radě města i v libereckém zastupitelstvu.

Těsně před krajskými volbami se do situace snažil v roli zachránce vstoupit i hejtman a šéf Starostů Martin Půta, který představil legislativní krajský návrh, který měl údajně situaci s byty vyřešit. Vláda jej ale zcela odmítla a smetla ze stolu jako neopodstatněný.

Naopak správnost požadavků družstevníků potvrdily až soudy. Existuje několik rozhodnutí soudů (Neratovice, Olomouc, Říčany u Prahy) i Nejvyššího soudu, která jasně říkají, že družstva jsou se svým požadavkem vyplývajícím ze smluv v právu a že města nemají dál bránit převodům podílů na družstva.

Jak informoval Náš Liberec, před několika dny se dostalo družstevníkům podpory hned ze tří ministerstev. Ta také tvrdí, že smlouvy s družstvy mají obce naplnit. Stanovisko Ministerstva financí ČR, Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva vnitra rovněž stojí na straně družstev a jde ještě dál. Převody podílů mají být osvobozeny od daňové zátěže, čímž nejvíce liberecké družstevníky „strašil“ radní Michal Hron ze Starostů, který měl od léta problematiku v gesci.

Ve Stanovisku se jasně píše: „„Ministerstvo financí bude navrhovat osvobození příjmů z bezúplatných převodů spoluvlastnických podílů na bytovém domě z obce na druhého vlastníka prostřednictvím přechodného ustanovení obsaženého v nejbližší řádné novele zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů.“

Dnes Starostové tvrdí, že lidé nemusí nic platit díky nim. Nehoráznost, zní od družstev

Po roce, když už je téměř jasné, že spor Starostové versus družstva má jasného vítěze, přichází primátor Zámečník se zajímavým tvrzením. Jako reakci na Stanovisko tří ministerstev, které dává za pravdu družstvům, uvedl, že je to vlastně zásluha Starostů.

Na sociálních sítích Jaroslav Zámečník například napsal: „Super zpráva. Stanovisko je na světě díky snaze Starostů prosadit legislativní iniciativou v září 2020 změny 4 zákonů. Cílem bylo, aby družstevníci dostali majetek města zdarma a nemuseli platit daň z bezplatného příjmu. Změna pro Liberec a několik dalších zastupitelů tehdy pro návrh ani nezvedli ruku. Vláda ČR náš návrh projednala a místo změny zákona slíbila vypracovat „Stanovisko 3 ministerstev“.

Proti tomu se ovšem ozývají samotní družstevníci. Náš Liberec má k dispozici hromadný mail, který byl zaslán předákům družstev, zástupcům libereckých politických klubů a radním, ve kterém se jednotliví představitelé družstev proti tvrzení primátora důrazně ohrazují.

Radim Šlapák ze bytového družstva v Tyršově ulici primátorovi napsal: „Ohledně změny přístupu vnímání na Ministerstvu financí si Vás dovolím upozornit, že v žádném případě nesouvisí s Vaší zákonodárnou iniciativou ze září minulého roku…. V návaznosti na výše uvedené bych Vás rád požádal, abyste stanovisko Ministerstva financí k daňové problematice převodů žádným způsobem nespojoval s předchozí zákonodárnou iniciativou ani s žádným jiným jednáním činěným jakoukoliv jinou osobou než osobami výše zmíněnými. O toto si Vás dovoluji požádat díky tomu, že jsem byl přítomen osobně všem jednáním, připravoval jsem na ně většinu podkladů a tím pádem nerozumím Vámi vyslovenému předpokladu, že stanovisko MF bylo jakýmkoliv způsobem ovlivněno zářijovou zákonodárnou iniciativou. Nebylo.“ uzavírá Šlapák.

K Radimu Šlapákovi se pak přidali další družstevníci, například dlouholetý předseda bytového družstva A+G Stadion Josef Figer: „Rozhodně tedy souhlasím s názorem p. Šlapáka  a velký dík patří nejen jemu, ale i pí. Prachařové, p. poslanci Pražákovi, p. náměstkovi Koubovi na MF a spoustě dalších, vč. ministrů MMR, MF a MV a právníků, JUDr. Marvanové, Mgr. Joukla, ten seznam by byl dlouhý a nechci na někoho zapomenout. Díky jejich mimořádné iniciativě je nyní na světě skutečně přijatelné stanovisko ministerstev MMR, MV a MF… Kdybychom tedy nekonali, nic by se nestalo a nezlobte se na mně, z Vaší strany jsme bohužel žádnou iniciativu v tomto směru nezaznamenali nebo o ní nemáme žádné informace,“ vyjádřil svůj názor Josef Figer.

Ještě dál šla liberecká opozice. Jaromír Baxa, zastupitel za LOL, v reakci na vyjádření primátora, jak je vše zásluha Starostů, odpověděl: „Pane primátore, to si asi fakt děláte z lidí srandu. Vždyť Vám šlo mailem v diskusi od lidí, co byli u jednání, že tuhle věc připravili na ministerstvu lidi, co o té zákonodárné iniciativě neměli ani tušení.“

Ve stejném duchu odpověděla i Karolína Hrbková ze Změny: „Super zpráva. Bohužel to nebyli čelní představitelé města z řad SLK, kdo se o to zasloužil. Volení zástupci ve vedení, kteří získali ve volbách výraznou většinu, udělali vše pro to, aby donutili družstevníky zaplatit jejich byty podruhé. Město navíc na byty nepřidalo ani korunu, bylo jen prostředníkem dotace, což ale SLK nebránilo, aby drželi občany města v existenční nejistotě více než rok. Tady je vidět, jak jim záleží na občanech města, které mají spravovat. Čest výjimkám v osobě paní Prachařové a pana Židka a dalším, kteří se družstevníkům po celou dobu snažili pomoci.“

Subscribe
Upozornit na
16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody