Jedno parkovací místo v Liberci vyjde 2,5 x dráž než v Mladé Boleslavi

Liberecký kraj plánuje postavit u svého úřadu parkovací dům, jehož projekt se, jak minulý týden informoval Náš Liberec, za uplynulého 3,5 roku prodražil více než třikrát. Je ale zajímavé porovnat náklady na plánovaný parkovací dům s podobnými stavbami v jiných krajích. Ani toto srovnání není pro Liberecký kraj nejlepší.

Liberecký kraj chce za 205 495 100 Kč (včetně DPH) postavit parkovací dům pro 244 automobilů. Jedno místo v Liberci tak vychází na 842 193 Kč. Tato částka poměrně překvapí.

Jak je to jinde? Před půlrokem, na podzim roku 2020, otevřel Středočeský kraj nový parkovací dům u Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi. Tato stavba stála 229 900 000 Kč (včetně DPH), a to včetně vybavení technologiemi, areálových komunikací, parteru, protihlukových opatření a výrazných úprav okolí.

Celková částka je sice ještě o něco vyšší než v Liberci, jenomže v sedmipatrovém parkovacím domě v Mladé Boleslavi je 640 parkovacích míst. Jedno parkovací místo v Mladé Boleslavi vychází tedy na 357 813 Kč.

Parkovací místo v Mladé Boleslavi je tedy téměř dvaapůlkrát levnější než v Liberci. A to již u hotové stavby, v Liberci jde zatím jen o projekt.

Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi Středočeskému kraji patří a kraj také z 80 % ručí za úvěr, který si nemocnice vzala (z 20 % za úvěr ručí město Mladá Boleslav). Výstavba parkovacího domu byla spojena i s úpravou okolí. Podle vyjádření tiskové mluvčí Klaudiánovy nemocnice pro Náš Liberec zmizela nevzhledná zeď, vznikly nové chodníky, přibyla zeleň, komunikace byly upraveny dělicími ostrůvky pro bezpečnější přecházení chodců. Zbourána byla původní vrátnice, která je již nepotřebná.

Jak informoval Náš Liberec již v minulém týdnu, projekt parkovacího domu u libereckého krajského úřadu se podivně prodražuje. V roce 2017 se počítalo s parkovacím domem se 360 místy za 67 milionů korun. Za zhruba 3,5 roku cena, bez jasného zdůvodnění, vyskákala na dnešních téměř 206 milionů korun.

K největšímu nárůstu ceny došlo po loňských podzimních krajských volbách. Zatímco ještě loni v létě vedení kraje operovalo s částkou zhruba 120 milionů korun, letos v únoru to bylo již 178 milionů korun a v dubnu dokonce aktuálních necelých 206 milionů korun.

Stavba parkovacího domu u krajského úřadu v Liberci je podle opakovaného vyjádření hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) a jeho náměstka Zbyňka Miklíka (Piráti) pro Liberecký kraj prioritou.

Subscribe
Upozornit na
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,