Starý nový vchod do liberecké zoo

Od včerejšího rána mohou Liberečané i přespolní projít rekonstruovaným, původním vchodem do liberecké zoologické zahrady v podobě, jakou měl před sto lety. Nápad na renovaci původní brány ve stylu art deco se zrodil před šesti lety a nyní se dočkal své realizace.

Brána zvoucí k návštěvě liberecké zoologické zahrady s nápisem „Zum Tiergarten“ („Do zoo“) byla postavena ve dvacátých letech 20. století a viditelně odráží prvky tehdy módního stylu art deco. Po válce byl německý nápis odstraněn, ale i přesto byl dlouho viditelný.

Brána byla dlouho v poměrně špatném stavu, až v minulém volebním období se začalo s její rekonstrukcí a ní přišla i myšlenka, obnovit ji v původní podobě. Liberecká zoologická zahrada je nejstarší v českých zemích. Byla otevřena roku 1919, ale již předtím v Liberci fungovaly přírodopisné spolky. Prvním krokem k založení budoucí zoologické zahrady byla činnost tehdejšího Ornitologického spolku pro severní Čechy (Ornithologischen Verein für Nordböhmen). Jeho členové založili nejprve 2. července 1895 Geflügelpark (jakýsi ptačí koutek) a později také voliéru v městském parku přístupnou veřejnosti (1904).

Dalším rozšířením tohoto areálu bylo vysazení labutí na nedalekém Jezírku a zřízení ohrady pro srnčí zvěř na blízké louce. Centrem areálu se stal dřevěný domek v tyrolském slohu, zvaný Čapí hnízdo, přenesený sem stavitelem Alfredem Hübnerem z Německo-české výstavy roku 1907. Kolem něj se areál postupně rozrůstal, až se začalo uvažovat o jeho přeměně v malou zoologickou zahradu. Tato snaha ztroskotala v průběhu první světové války na nedostatku finančních prostředků. Jak zmíněno, po válce, v roce 1919 byla otevřena regulérní liberecká zoo.

Město Liberec se své zoologické, jakožto i sousední botanické zahrady vzdalo až letos, kdy jej na přání hejtmana získal Liberecký kraj. Spolu se ztrátou zoo přišlo město Liberec i o lukrativní pozemky a obrovský majetek, který k oběma zahradám náleží.

Původní podoba brány do liberecké zoo z doby mezi světovými válkami

Subscribe
Upozornit na
25 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,