Figuruje v korupční kauze. Dnes má ale opět na městě na starosti dotace

Kontroverzní bývalý liberecký úředník Michal Vereščák, jehož od obžaloby v korupční kauze tunelování evropských dotací na kostele sv. Máří Magdalény pravděpodobně zachránila jen opatrnost, má v Liberci opět na starosti evropské dotace. Vedení města se odpovědi vyhýbá.

Manažerem projektu rekonstrukce bývalé budovy Uranu, na který se počítá s částkou zhruba 85 milionů korun, je bývalý úředník magistrátu, který měl na starosti dotace, Michal Vereščák. Ten za předchozího náměstka pro ekonomiku Jana Korytáře ze svého postu odešel. Dnes, za Starostů, ODS a ANO, se vrací.

Úředník Michal Vereščák na sebe poprvé upozornil před lety, když jako mladý a ambiciózní člen liberecké sociální demokracie před parlamentními volbami začal vést svou vlastní kampaň v řádu stovek tisíc korun a odmítal sdělit, kdo mu ji platí. Za to byl stažen z kandidátky a se stranou se musel rozloučit.

Jméno bývalého šéfa odboru dotací Michala Vereščáka se objevuje i v korupční kauze kolem kostela sv. Máří Magdalény. V odposleších, které hloupě utekly hejtmanovi Martinu Půtovi, který své sdělení obvinění rozdával vybraným novinářům, aby tak média ovlivnil vlastní verzí, je Vereščákovo jméno několikrát zmíněno.

Tajemný pan „V.“

Sám hejtman Martin Půta jej na tajných schůzkách s manažery Metrostavu, na kterých plánoval, jak ovlivnit své kolegy hodnotitele z ROP Severovýchod, aby podpořili dotaci zhruba padesáti milionů pro podezřelý projekt, přímo požaduje osobu Michala Vereščáka. Tehdejší vedoucí odboru dotací a strategického rozvoje měl hodnotitelům z ROP Severovýchod vysvětlovat, jak moc je dotace pro kostel sv. Máří Magdalény klíčová, byť to nebyla pravda.

Podle zdrojů, které mají blízko k obviněným v kauze, policie pracuje s verzí, že část úplatků od šéfů Metrostavu měla jít i na liberecký magistrát. V tabulkách, které si vedli manažeři Metrostavu se například vedle jména někdejšího úředníka a šéfa pobočky ROP Severovýchod v Liberci Bořka Machatého, který je v kauze obžalován, objevuje u vyplácených částek i osoba označená jako „V“.

Opatrnost se vyplácí

Vereščák působí jako klíčová osoba celé kauzy. Obžalovaní Bořek Machatý a Tomáš Petrášek (ODS), jednatel společnosti BYZMARK s.r.o., která Metrostavu fakturovala za dotační poradenství, již v prosinci 2018 při prvním veřejném jednání soudu uvedli, že právě Vereščák je spolu seznámil a dal dohromady. Nicméně Vereščák obviněn ani obžalován nebyl.

V odposleších, které byly čteny jako součásti svědeckých výpovědí, často odmítá mluvit do telefonu nebo komunikovat přes e-maily, na rozdíl od ostatních, dnes obžalovaných aktérů celé kauzy. Jeho přátelé a lidé, kteří se na rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény podíleli, to dokonce měli za projev Vereščákovy arogance.

„No jo, on je už takovej, to je asi z toho jeho pocitu moci,“ sděloval dle policejních odposlechů ředitel ROP Severovýchod Bořek Machatý telefonem dalšímu obžalovanému Petru Jirkůvovi, kterému se nelíbilo, že je Vereščák málo komunikativní a operativní a nechce moc věcí řešit po telefonu. Při výpovědi na policii, kterou u soudu četl soudce, pak nejčastější Verešákovy odpovědi byly „nevím“ a „nepamatuji se“.

Ostatně samotný Petr Jirkův ze společnosti Developer CZ, který měl pro Metrostav celou stavbu kostela na starosti jako technický dozor investora a který figuroval i v orgánech žadatele o dotaci, společnosti Geotermální energie pro občany, se chtěl zbavit jakožto prostředníka člena liberecké ODS Tomáše Petráška a jeho firmy BYZMARK s.r.o., která od něj a od Metrostavu inkasovala peníze za poradenství k projektu. Podle státního zástupce Petrášek plnil jen roli bílého koně a stejně tak jej vnímali i investoři z Metrostavu.

Obžalovaní: Petrášek z ODS byl jen bílý kůň

„Hele, co si budeme říkat, stejně tam všechno dělají jen ti dva a Petrášek je jen bílej kůň, já jsem pro, abychom ho vyplatili a zbavili se, pokud teda nebude chtít nějak moc,“ hovoří v policejních odposleších Petr Jirkův se zástupci Metrostavu. Zda „ti dva“ byli Bořek Machatý a Michal Vereščák, to u soudu nezaznělo, byť státní zástupce z takové činnosti Machatého viní.

Soudce během procesu při četbě Vereščákovy výpovědi přednesl i záznam jeho telefonátu s Bořkem Machatým, kde mu Vereščák sděluje, že měl právě jednání s hejtmanem Martinem Půtou, který mu sdělil, že se snaží přesvědčit tehdy svého koaličního partnera, Jana Korytáře ze Změny pro Liberec, aby podpořil změnu financování projektu.

„Teď jsem mluvil s Půtou, říkal, že se snaží zlomit Korytáře, ty vole, to bys nevěřil, co to je za zm*da nehoráznýho, ten Korytář,“ říká do telefonu Vereščák Machatému. Evidentně tak naráží na skutečnost, že Jan Korytář trval na tom, aby peníze Metrostavu byly vyplaceny až po skončení akce a po následné kontrole.

Byznys z dotací jede dál

Náš Liberec již před třemi lety upozornil na to, že ačkoliv Vereščák musel kvůli svému kontroverznímu působení z radnice odejít, skrytě od ní fakturoval jako externí poradce. V letech 2016-2018 náměstek Tomáš Kysela (zvolený za ANO,  ale později z něj vyhozen) Vereščáka za zády rady města platil coby poradce nízkými částkami, které nemusel vykazovat, a Vereščák si tak přišel na téměř milion korun ročně. Jako externí poradce působí na libereckém magistrátu i dnes za koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS.

Ta s jeho angažmá evidentně problém nemá, ale primátor Jaroslav Zámečník (Starostové) či za dotace odpovědná náměstkyně Radka Loučková Kotasová se k Vereščákovi nechtějí vyjadřovat osobně. Nezvykle přehodili tuto povinnost na jednoho z mluvčích radnice, bývalého novináře Tomáše Tesaře.

Demokracie a právní stát

Ten naší redakci k Vereščákově angažmá sdělil toto: „Ano, pan Vereščák na zmíněném projektu spolupracuje, ovšem z pozice externího pracovníka, který není zaměstnancem magistrátu. Pan Vereščák je v obecné rovině dlouhodobě odbornou veřejností považován a doporučován jako expert na zpracování žádostí a správu evropských dotací. Město Liberec s ním má v tomto směru řadu pozitivních zkušeností a díky spolupráci s ním získalo desítky milionů na realizaci některých projektů právě na základě žádostí, které se i díky panu Vereščákovi podařilo zpracovat tak, aby uspěly.“

Ani skutečnost, že Vereščák závažným způsobem figuruje v aktuálně největší liberecké korupční kauze, vedení města nevadí. „Pokud se nepletu, tak stále žijeme v právním státě, kde je jedním ze základních práv každého člověka právo na presumpci neviny. To mimo jiné znamená, že na jakéhokoliv obviněného v rámci trestního nebo přestupkového řízení je nahlíženo jako na nevinného, pokud není pravomocně rozhodnuto o jeho vině. Respektujeme tím jeden z principů právního státu a skutečnost, že odpovědnost za dokazování viny je především na orgánech veřejné moci. Zároveň si dovolím upozornit na obecně známý fakt (pokud se mýlím, rád se nechám opravit), že pan Michal Vereščák v případu, který zmiňujete, nebyl nikdy obviněn, obžalován, tudíž ani souzen či pravomocně odsouzen,“ uvedl mluvčí magistrátu Tomáš Tesař.

Subscribe
Upozornit na
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,