nášLiberec

Search

Další projekt jde ke dnu: bazén se opravovat nebude, není hotový ještě ani projekt

Je to sotva pár měsíců, co vedení města ve složení Starostové pro Liberecký kraj, ANO a ODS oslňovalo veřejnost krásnými vizualizacemi a obrázky, jak bude vypadat nový bazén. Jenže asi nebude. Na rekonstrukci nejsou peníze a bazén zůstane v havarijním stavu ještě pár let. Problém se točí zejména kolem vytápění objektu.

Vedení města muselo přiznat, že na bazénu de facto není odpracováno nic. Není ještě hotový ani projekt. „U projektu došlo k určitému zpoždění, takže bojujeme s tím projektantem. Praxe nyní ukazuje, že projektant není schopen dokončit projekt. Dívá se na to náš supervizor, který na něj dohlíží, ale situace není ideální,“ uvedl Zbyněk Karban, náměstek primátora pro ekonomiku za ANO.

Problémy jsou i se samotnými financemi. „Další věc je cena. Jak víte, ceny šly extrémně nahoru, já sám počítal tak nějak s půl miliardou, nyní jsme o 300 milionů výš. Já pořád věřím, že co se cen ve stavebním oboru týče, je to jen bublina a odborníci tvrdí, že někdy příští rok splaskne,“ dodal k problémům náměstek Karban.

Město rovněž počítá s dotací, bez které rekonstrukce není možná. „My jsme podali dotaci u Národní sportovní agentury. I kdybychom neuspěli, jsme připraveni požádat příští rok znovu,“ uvedla náměstkyně primátora pro strategický rozvoj a dotace Radka Loučková Kotasová z ANO.

Navzdory tomu primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) ujišťuje veřejnost, že bazén v provozu bude. „Plavat bude kde, obrací se na mě i kluby a chtěl bych ujistit veřejnost, že bazén ještě nějakou dobu bude v provozu,“ sdělil primátor Zámečník.

Město se připravuje na variantu, že projektant situaci nezvládne. Podle zjištění naší redakce je hlavní problém s kogenerační jednotkou, která vytápí nejen bazén, ale také galerii a například i sousední obchodní dům na Budyšínské ulici.

Projektantem, se kterým má město dnes problémy, je společnost Ateliér 11 z Hradce Králové. Ta zvítězila s nezvykle nízkou cenou 6,7 milionu korun. Město počítalo s tím, že cena za práci projektanta bude i několikanásobně vyšší, druhý uchazeč nabízel cenu o téměř dvacet milionů vyšší. Tehdy tuto překvapivě nízkou cenu primátor Jaroslav Zámečník uvítal.

Náš Liberec již loni zároveň upozornil na tehdejší zavádějící informace primátora Jaroslava Zámečníka, který uváděl jednotlivé reference firmy Atelier 11. Ateliér 11 má sice za sebou projektování krytého městského bazénu v Mladé Boleslavi, ale nelze říci, že by tato zakázka byla bez problémů. Zakázku na stavbu bazénu získala liberecká stavební společnost Syner a cena měla být zhruba 248 milionů korun. Nakonec byla o deset milionů vyšší. I s ostatními referencemi uváděnými primátorem Zámečníkem to bylo, jak informoval Náš Liberec, složitější.

Subscribe
Upozornit na
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém