Jaromír Baxa: dobrá řešení jsou v Liberci zakletá

Dnes na zastupitelstvu máme schválit převedení ZOO, Botanické zahrady včetně veškerých pozemků, dětského koutku nebo budovy Lidových sadů Libereckému kraji. Darem.

Výměnou máme dostat dva domovy důchodců. Netěším se, bude to jedno z těch hlasování, kdy dobře není ani jedna varianta.

Schválit přesun zahrad pod Kraj má kupu nevýhod. Ztrácíme něco, co hodně lidí považuje tak nějak za rodinné stříbro a symboly města. Jako město přicházíme o možnost ovlivňovat chod těchto organizací. Obě zahrady jsou uprostřed obytné čtvrti a na tom, jak se budou rozvíjet, bude dost záležet, jak se bude lidem okolo žít. Největším problémem nějakého masivního rozvoje se snahou přitáhnout víc „přespolních“ jsou samozřejmě auta. Vůbec netušíme, jestli a v jaké podobě přežije provoz oblíbeného dětského koutku, který ZOO chce začlenit do jednoho areálu. Liberec jako město přijde o jeden z mála sálů ve svém vlastnictví, kde mohlo dělat velká veřejná projednávání a pořádat větší akce.

Navíc máme převádět na základě špatně připravených smluv, ve kterých není vůbec upraveno, za jakých podmínek a jestli vůbec Liberecký kraj vrátí městu některé majetky, pokud je v budoucnu nebude potřebovat. Chápu, že teď zrovna máme vedení Kraje, které nějak funguje, ale byly roky, kdy to tak nebylo, a poctivě připravená smlouva by mohla ochránit rizika do budoucna.

Neschválení převodu zase znamená, že obě zahrady přijdou o vyhlídky, že se jim pod Krajem povede lépe, jednoduše proto, že Kraj je v lepší finanční kondici a Liberec má i do budoucna Kraji na investice v zahradách přispívat 25 miliony ročně. Zejména v ZOO si od toho slibují, že se třeba dočkají vytouženého plánu na rozšíření směrem k bývalému amfiteátru. Díky tomu si prý snad zachovají členství v klubu „těch lepších“ zahrad, které dělají hodně záchranných programů a mají větší ambice než jen „ukazovat zvířata“.

Přitom by to šlo jinak:

1. Doteď nechápu, proč se na Kraji za posledních 10 let nikdy nenašla vůle těm největším organizacím a zařízením v Liberci významněji pomoci. Jak zahrady, tak divadla, jsou v krajském měřítku unikátní, na tento argument SLK ve vedení Kraje ale nikdy neslyšeli. Kdyby přitom Kraj přispíval Liberci to, co má Liberec přispívat Kraji, problém bychom neměli. Jenže tohle je možnost, která se nejspíš ani nevyslovuje.

2. Nikdy jsme se nezabývali hledáním jiného fungování ZOO, třeba s menším počtem druhů zvířat, zaměřenou spíš na obyvatele města než s cílem být jednou z top destinací celého Kraje.

3. Naše vedení společně s Krajem se nikdy pořádně nezačali snažit o to, abychom dostávali na daních to, co Plzeň. Na obyvatele dnes máme min o třetinu méně, přitom jsme taky krajské město.

4. Nikdo nechce zvýšit nizoučkou daň z nemovitosti pro firmy. Celkem snadno bychom si mohli sáhnout na desítky milionů od firem s ohromnými budovami v průmyslových zónách nebo z obchodních center, které jinak jako zisky odcházejí pryč. Jenže nízká daň je u nás absurdně považována za výhodu větší než město atraktivní k žití.

 

Dobrá řešení jsou u nás snad zakletá. Ti, kteří vládnou, jak kdyby o nich ani nechtěli slyšet.

 

Jaromír Baxa, zastupitel města za LOL – Liberec otevřený lidem

Subscribe
Upozornit na
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nechci na Ještědu nové sjezdovky, kvůli kterým by padlo 7× víc lesa než na Novou skalku. Tohle kácení ale bezohledně prosazuje provozovatel areálu, společnost
Náměstek Jiří Šolc (ANO) a primátor Zámečník (Starostové) v aktuální zprávě straší obyvatele Liberce černými scénáři kvůli zdražujícím se cenám energie. Vedení města odhaduje,
Na tiskové konferenci libereckých radních dne 17. 8. zazněly informace o několika nových plánech a záměrech. Jelikož se toto volební období chýlí ke konci,
Opozice zvedla staronové téma vlastní městské developersko/inženýrské společnosti a tak se tedy sluší na toto výsostně politické téma reagovat a vést polemiku. Myslím si,