nášLiberec

Search

Víte, co je památková konverze? Přijďte do liberecké knihovny!

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Liberci ve spolupráci s Krajskou vědeckou knihovnou v Liberci opět uvádí další z dílů vzdělávacího seriálu přednášek pod názvem Památky kolem nás. Tentokrát se posluchači mohou dozvědět, co je to památková konverze.

O tom, jak se změny životního stylu projevovaly v čase nebo co přináší, pohovoří ředitel libereckého Národního památkového ústavu Miloš Krčmář. Přednáška se bude konat v sálu Krajské vědecké knihovny v Liberci 2. listopadu 2021 v 17 hodin.

Listopadového slova se ujme Miloš Krčmář z Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Liberci, který posluchače seznámí s tím, co je památková konverze a jaké výzvy přináší. Překotné změny životního stylu, které začaly v druhé polovině 20. století a ještě razantněji se projevují v novém tisíciletí, přinášejí pro vlastníky, architekty, urbanisty a památkáře nové výzvy v užívání jednotlivých historických objektů i celých sídelních struktur. Je tato problematika novinkou posledních desetiletí nebo se s ní lidská společnost potýkala již v předchozích stoletích.

Na příkladech nejen z Liberce si ukážeme, jak se proměňují města, jejich části i jednotlivé objekty. Jak je snadné nebo naopak obtížné najít pro řadu památek nové využití a přitom zachovat jejich památkové hodnoty pro budoucí generace. O tom všem 2. listopadu 2021 od 17.00 v sálu Krajské vědecké knihovny v Liberci.

V listopadu se zájemci mohou také v Krajské vědecké knihovně v Liberci těšit na bývalého kastelána Hrubého Rohozce Jiřího Holuba, který je provede empírovým zámkem. Prosincové slovo bude patřit řediteli územní památkové správy na Sychrově a zároveň kastelánovi státního zámku Sychrov Miloši Kadlecovi.

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Liberci spolupracuje od roku 2009 s Krajskou vědeckou knihovnou v Liberci na přednáškovém cyklu Památky kolem nás. V jeho rámci bylo připraveno více než šest desítek přednášek věnovaných architektuře, movitým památkám a rozličným dalším hmotným pramenům historie regionu.

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Liberci, je jedním ze čtrnácti krajských pracovišť NPÚ. Jeho úkolem je v Libereckém kraji naplňovat poslání odborné instituce památkové péče dané zejména zákonem o státní památkové péči, např. zpracovávat odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, poskytovat konzultace a odbornou pomoc vlastníkům kulturních památek při jejich obnovách a sledovat stav památkového fondu na území kraje. Pracoviště v Liberci zpracovává návrhy na prohlašování věcí či objektů za kulturní památky a podílí se následně na jejich evidenci. Spravuje dokumentační sbírky plánů, fotografií a dalších odborných podkladů ke kulturním památkám, vede veřejně přístupnou knihovnu a podílí se na vydávání časopisu Fontes Nissae, organizuje cyklus přednášek Památky kolem nás v Krajské vědecké knihovně v Liberci. Další informace najdete na www.npu.cz./uop-li/ nebo profilu na facebooku Památkáři jsou tu pro Vás.

Tisková zpráva NPÚ Liberec

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hnutí ANO v Libereckém kraji oficiálně podalo kandidátky do krajských voleb a voleb do části senátu, které se uskuteční ve dnech 20. a 21.
Po několik let probíhala na Grabštejně rozsáhlá rekonstrukce objektu a stavební úpravy, které vyžadovaly i zásah do terénu. Význam lokality, statut národní kulturní památky
Společnost STEM/MARK, a. s., provede pro město sociologický průzkum za účelem ověření a rozšíření dat v rámci Místní agendy 21. V průzkumu město osloví
Na kandidátce hnutí Starostové pro Liberecký kraj pro podzimní krajské volby dostávají kromě zkušených a úspěšných politiků a starostů velký prostor také nové tváře.