Potvrzeno: vedení města jmenovalo do společnosti BAZÉN LIBEREC koaličního politika

Náš Liberec letos v létě přinesl zprávu, že do vedení nově vzniklé společnosti BAZÉN LIBEREC, s.r.o., která se má starat o městský bazén, má být dosazen zastupitel za TOP 09 Robert Korselt. Minulý týden se tak stalo. Bez výběrového řízení. Společnost, která bude mít mimo jiné na starost rekonstrukci bazénu za miliardu, tak byla obsazena na základě politických známostí.

Podivuhodné divadlo kolem libereckého bazénu pokračuje. Bazén přitom v současné době představuje zásadní politickou otázku ve městě. Koalice Starostů pro Liberecký kraj (kde na jejich kandidátce je i Korseltova TOP 09), ANO a ODS se nedaří jeho problém vyřešit. Město nesehnalo potřebnou miliardu na jeho rekonstrukci, od ledna má převzít jeho provoz a samotný bazén je přitom ve velmi špatném stavu.

Velice často se například diskutuje i systém vytápění bazénu, kde ani v samotné koalici není úplně jednotný názor na jeho dnešní výhodnost.

Minulý týden byl jako jednatel společnosti BAZÉN LIBEREC, s.r.o., jmenován zastupitel za libereckou TOP 09 a její někdejší dlouhodobý předseda Robert Korselt (na úvodním fotografii z libereckého zastupitelstva s regionálním předsedou TOP 09 Zdeňkem Chmelíkem). Bez výběrového řízení a bez jakýchkoliv zkušeností s jednáním za podobnou sportovní firmu či instituci.

Náš Liberec již v červenci upozornil na to, že se Robert Korselt na tuto funkci chystá, byť proti jeho jmenování má řadu výhrad například i koaliční ANO.

Jak informoval Náš Liberec v předchozích měsících, výběrové řízení na manažera plaveckého bazénu (který měla původně mít na starosti společnost Sportovní areál Liberec, s. r. o.), neprobíhalo právě standardně. Vedení Liberce vydalo začátkem letošního roku poněkud skrytý inzerát, kde nabízelo lukrativní a také velmi dobře placený post manažera Sportovního areálu Liberec, s. r. o., a v kuloárech se hovořilo o tom, že jde o účelově zřízené místo pro zastupitelku koaličního ANO Renatu Balašovou.

Výběrové řízení, které mělo trvat dva týdny, se protáhlo na téměř 4 měsíce, protože se do něj hlásili i jiní zájemci, ke kterým se vedení města nechovalo příliš vstřícně. Nakonec bylo, po dlouhé době, zrušeno a do funkce byla jmenována právě Renata Balašová. Ta se ovšem nakonec rozhodla funkci nepřijmout.

Místo Balášové byl tedy jmenován Robert Korselt. Paradoxní na této situaci je, že jeho jmenování předkládá Ivan Langr, náměstek primátora za Starosty, který se rád prezentuje jako odborník na „systémovou korupci a klientelismus“ v Liberci.

Politické trafiky a dosazování spřátelených lidí do veřejných funkcí se v poslední době děje především na krajské úrovni. Lze vzpomenout na obsazování postů ředitelů domovů pro seniory podle stranického klíče, hejtmanovy kamarády a přátele v nemocnicích či v dopravních společnostech.

S Korseltovým jmenováním to vypadá, že i v Liberci plně převládl politický nepotimus, jak ho známe například z kraje. Nejedná se ale jen o problém politické etiky. U bazénu, který stojí město obrovské peníze a jehož rekonstrukce má vyjít na miliardu korun, by bylo záhodno, aby podobné funkce získávali profesionálové vzešlí z výběrového řízení. Nikdo neříká, že jím Robert Korselt nemůže být, ale měl by o svých kvalitách přesvědčit v soutěži, a ne být dosazen na základě poltických kšeftů a známostí. 

foto: https://www.facebook.com/TOP-09-Liberec

Subscribe
Upozornit na
60 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,