Je to definitivní. Liberec přišel o zoo, botanickou zahradu i Lidové sady

Hlasy třiadvaceti zastupitelů koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS bylo odhlasováno, že Liberec daruje zoologickou a botanickou zahradu i Lidové sady a dětský koutek Libereckému kraji. Ten odmítal na provoz zahrad přispívat, dokud nebude celý majetek jeho. Teď naopak bude Liberec přispívat kraji na provoz zahrad 25 milionů korun ročně.

Diskuse plná emocí se včera odehrávala na libereckém zastupitelstvu. Liberecká opozice, složená ze stran Změna pro Liberec a LOL – Liberec otevřený lidem, se snažila přesvědčit zastupitele, aby neodhlasovali darování zoo, botanické zahrady a Lidových sadů (včetně dětského koutku) Libereckému kraji.

Marně. Zastupitelé koalice darování odhlasovali. Od 1. ledna 2022 bude nejstarší zoo a nejstarší botanická zahrada v zemi patřit pod kraj, Liberec naopak darem získá dva domovy seniorů na Františkově a ve Vratislavicích, o které se kraj již nechce starat.

Náměstek primátora Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj) včera zopakoval, že hlavním důvodem pro směnu je význam organizací. Zoo a botanická zahrada mají nadregionální charakter a většina návštěvníků je mimolibereckých. „Poměr tam je (v procentech) 70:30, možná 80:20,“ uvedl Langr. „Naopak klienti domovů seniorů jsou hlavně obyvatelé města,“ dodal Langr.

Vedení města si slibuje, že odevzdání zoo a botanické zahrady Liberci pomůže finančně. Od radnice letos na provoz a odpisy dostaly zoo kolem 61 milionů korun a botanická zahrada skoro 17 milionů. Ve včerejší schválené smlouvě se Liberec zavázal, že bude dál na zoo kraji přispívat 25 milionů ročně.

Navíc Liberec čekají náklady na provoz obou domovů pro seniory, kraj na ně letos vydal přes 18 milionů a již dnes se otevřeně mluví o tom, že zejména domov důchodců ve Vratislavicích bude potřebovat rozsáhlé investice, které nyní zaplatí město.

Právě s tím opozice nesouhlasí. Podle ní Starostové, kteří vládnou na městě i na kraji, dělají z Liberce pouhého vazala Libereckého kraje a svého stranického šéfa, hejtmana Martina Půty. „My teď po dobu minimálně deseti let budeme kraji přispívat na provoz obou zahrad, proč to nešlo naopak? To je ta dobrá spolupráce mezi krajem a městem? Ne, tohle zastupitelstvo je v pozici vazala hejtmana a s tím já se tedy nikdy nesmířím,“ řekl na včerejším zastupitelstvu Josef Šedlbauer ze Změny pro Liberec.

Opozice také kritizuje, že kraj získá i Lidové sady s dětským koutkem, byť se jedná o kulturní stánek, který funguje zejména pro Liberečany. „I kdybych přistoupila na argument, že zoo a botanická mají nadregionální význam, tak to přeci vůbec neplatí o Lidových sadech, který slouží primárně obyvatelům města, a dětský koutek využívají zase zejména liberecké děti,“ argumentovala Zuzana Kocumová z LOL.

Jaromír Baxa z LOL zase kritizuje podobu darovacích smluv mezi městem a krajem. „Liberecký kraj prostě nechtěl Liberci přispět, dokud zahrady nebudou jeho. No, a naši zastupitelé se tomuhle nátlaku rozhodli podvolit. Bez jakýchkoliv záruk dalšího rozvoje obou zahrad do budoucna, na základě nekvalitních a neurčitých smluv – a s podmínkou, že kraji bude platit naopak Liberec,“ okomentoval rozhodnutí koaličních zastupitelů jejich opoziční kolega Baxa.

Opozice napadla také hlavní argument Starostů, proč je nutné zoo pod kraj převést. Podle nich a zejména podle Davida Nejedla, zastupitele za Starosty, který je zároveň ředitelem zoo, potřebuje prý zoo investice, jinak jí bude odebrána licence evropských zoologických zahrad (EAZA).

Tento argument používal i primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). „Město kvůli zadlužení nemůže posílat do ZOO dostatek financí právě na rozvoj. Pokud to nezměníme, hrozí, že liberecká ZOO přijde o důležité mezinárodní certifikace a renomé. Obě zahrady navíc plní funkci nadregionálních zařízení,“ uvedl například primátor Zámečník minulý týden ve svém vyjádření.

Podle zastupitelů Změny se ale opakované tvrzení ředitele zoo Davida Nejedla ukázalo jako značně manipulativní. Zprávu prostudovali a nesouhlasí s tím, jak ji ředitel Nejedlo prezentuje.

„V závěrech kontrolní zprávy je možné se dočíst, že výhrady byly uplatněny pouze k výběhu slonů a bílých tygrů. Vzhledem k úmrtí jednoho ze slonů na jaře a plánovanému ukončení chovu bílých tygrů je třeba tyto výtky hodnotit jako řešitelné. Poměrně obecné závěry a doporučení obsažená v protokolu EAZA bez uvedení jakýchkoliv termínů jsou každopádně v přímém rozporu s tím, jak o celé situaci setrvale informuje ředitel zoo David Nejedlo,“ upozorňuje Jindřich Felcman, zastupitel za opoziční Zelené.

David Nejedlo, ředitel zoo a zastupitel za Starosty, s tím na zasedání libereckého zastupitelstva nesouhlasil. „Žádný argument nepadl, žádný domeček z karet se nezhroutil. EAZA nedává k dispozici písemné výstupy o organizaci, kterou hodnotí, ale dává materiál, který je zápis z protokolu. Ale výstupy z EAZY jsou jednak zápis, potom velmi pečlivé, dlouhé ústní hodnocení, jak v průběhu, tak po ukončení té kontroly a pak se k tomu vrací v dalších v letech,“ uvedl David Nejedlo.

Subscribe
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,