Zima v divadle za 25 milionů? Ředitelka to popírá

Před dvěma lety proběhla v libereckém Divadle F. X. Šaldy rozsáhlá a nákladná modernizace rozvodů topení a vzduchotechniky. Liberec přišla na více než 25 milionů korun včetně DPH. Jenomže je stále více lidí, kteří si na jejich funkčnost stěžují. Ředitelka divadla to odmítá.

Na naši redakci se obrátili tři lidé, nezávisle na sobě a z různých souborů či správy divadla, kteří tvrdili a tvrdí to samé: Modernizace vzduchotechniky a topení z roku 2019 se nepovedla. Nepocítí to prý ani tak návštěvníci divadla, ale jeho zaměstnanci, a to zejména ti umělečtí.

„Je to hrozné, když je zima, tak je v sále velké chladno, když je venku teplo, nedá se tam pořádně ani dýchat,“ uvedla jedna ze zaměstnankyň divadla (redakce její jméno i zaměstnaneckou pozici zná, ale na její výslovné přání je neuvádí). „Stěžovali jsme si vícekrát, ale pořád se nic neděje,“ dodává.

„Problémy jsou také s hlukem. Například, když zkoušíme, opravdu to ruší. Nemyslím si, že by ta rekonstrukce proběhla v pořádku, zejména když stála tolik peněz,“ uvedla její kolegyně (i zde neuvádíme po dohodě její jméno). „Jsme rádi, že se tématu věnujete,“ uvítala zájem naší redakce.

Veřejná zakázka byla vypsána na jaře v roce 2019 a ještě téhož roku zmíněná modernizace proběhla. Projektantem celé akce byla společnost SVIŽN s.r.o., a to za cenu 832 000 Kč bez DPH. Zhotovitelem se pak stala firma WARMNIS spol. s r.o. Ta byla jediným uchazečem v celém výběrovém řízení. Zvítězila s cenou 19 377 400 Kč bez DPH (předpokládaná cena byla 18 055 000 Kč bez DPH).

Cena ovšem během rekonstrukce vzrostla o další téměř 2 miliony korun. Výsledná částka byla 21 311 754 Kč bez DPH, tedy 25 787 222 Kč s DPH. Na akci se podílely dvě subdodavatelské firmy.

Náš Liberec se obrátil na ředitelku libereckého divadla, Jarmilu Levko, s žádostí o vyjádření k tvrzení zaměstnanců, že topení a vzduchotechnika řádně nefungují. Ta dílčí problémy zaregistrovala. „Samozřejmě se mohou objevit problémy s vytápěním a větráním konkrétního prostoru na přesně požadovanou teplotu. To se týká zejména zkoušek, kdy se postupně střídají na jevišti různé soubory a mají rozdílné požadavky na teplotu a chod vzduchotechniky. Problematika např. orchestřiště se aktuálně řeší. Orchestřiště je součástí velkého otevřeného prostoru a setrvačnost tepelných hodnot v historické budově je velká. Potíže s dosažením požadované teploty mohou vznikat zejména v době, kdy se venkovní teploty rychle mění, jako tomu bylo i letos – jeden den je venku velké teplo, druhý den klesne teplota i o 10°C (většinou jde o období přechodu z netopné na topnou sezónu). Systém regulace se snaží reagovat okamžitě, ale tepelná setrvačnost objektu nedovoluje tak rychlou změnu tepelné pohody,“ uvedla pro nás ředitelka DFXŠ Jarmila Levko, která je zároveň i zastupitelkou města Liberec za Starosty pro Liberecký kraj.

Podle ředitelky se ale již zjednala náprava. „Situaci jsme řešili s dodavatelskou firmou, kdy jsme opakovaně proškolili zaměstnance obsluhující topení. V současné době se daří udržovat teplotu v požadovaných mezích. O žádných dalších stížnostech nevím. Stížnosti v září se týkaly pouze orchestřiště,“ dodala ředitelka.

Náš Liberec se zajímal i o názory dalších zaměstnanců. Dotázali jsme se jednotlivých vedoucích divadla a jejich dopovědi se lišily. Někteří stáli za ředitelkou, jiní však nikoliv a na tom, že topení a klimatizace, modernizované za 25 milionů před dvěma lety, nejsou v pořádku, trvají i nadále.

„Jediné, k čemu se můžu vyjádřit, je fakt, že v srpnu, když po prázdninách začínala sezona, bylo v orchestřišti relativně chladno, jelikož vzduchotechnika nebyla v letních měsících spuštěna v normálním režimu, a tak velkou a prostorově komplikovanou budovu, jakým divadelní sál nesporně je, není možné vytopit na požadovanou teplotu ze dne na den. Upozorňoval mě na to pan kolega Doubravský – šéfdirigent opery a hned po upozornění jsme to s kolegy řešili, i když to nějakou dobu trvalo, než se teplota v tak velkém prostoru ustálila. Od té doby se však ke mně už žádná stížnost nedostala,“ uvedl pro Náš Liberec šéf liberecké opery Karol Kevický.

Zmíněný šéfdirigent opery Martin Doubravský ovšem situaci vidí zcela odlišně. „Z mého pohledu paní ředitelka nespokojenost zaměstnanců s výsledky rekonstrukce vzduchotechniky bagatelizuje. Nevím, jaké bylo zadání této rekonstrukce, ale kdyby jím mělo být udržení konstantní teploty v prostorách divadla, tak přinejmenším v orchestřišti se toto zcela nedaří a i na jevišti bývá ve velmi chladných měsících problém udržet teplotu dle hygienické normy 21 stupňů,“ popisuje problémy Doubravský.

Šéfdirigent, shodně s výše zmíněnými zaměstnanci, tvrdí, že na problém je upozorňováno dlouhodobě a že se neřeší. „Za zvláštní považuji skutečnost, že není možno používat klimatizaci v orchestřišti během účinkování orchestru z důvodu hlučnosti a příliš silného proudu vzduchu, který umí i obracet stránky notového materiálu. To by mohl být také důvod, proč zde není možno udržet konstantní teplotu. Sám jsem v polovině září dal paní ředitelce podnět, aby zvážila podání reklamace. Od té doby jsem nejméně pětkrát upozornil na nevyhovující teplotu v orchestřišti formou zápisu do hlášení o představení či zkoušce,“ dodal pro náš Liberec šéfdirigent Martin Doubravský.

Náš Liberec se obrátil v tomto týdnu i na náměstka primátora pro školství a kulturu Ivana Langra ze Starostů pro Liberecký kraj, který má chod Divadla F. X. Šaldy v gesci a zároveň je i stranickým kolegou ředitelky Levko. Odpověď jsme zatím nedostali.

Subscribe
Upozornit na
52 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,