Tůně, mokřady, lesy i ekologická výchova – nadace pomohla přírodě téměř 3 miliony korun

Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody za 28 let od svého založení podpořila stovky projektů celkovou částkou více jak 27 miliónů korun. V poslední době se zaměřuje na nápravu vodního režimu v krajině přírodě blízkými opatřeními a výsadbu druhově i věkově rozmanitých lesů, tak aby byly zdravé a dlouhodobě udržitelné. Z původně regionálně působící nadace se stala celostátní a s některými projekty přesahuje až do zahraničí.

Prostředky letos putovaly na ochranářské, výzkumné i publikační projekty, které se věnují nejen oblasti Jizerských hor. „Tento rok jsme přispěli na projekty pomáhající přírodě částkou přesahující 2,7 miliónů korun, což je o 800 tisíc korun více než loni a za to vděčíme všem našim dárcům,“ říká Ondřej Petrovský ředitel nadace.

Díky nadačnímu příspěvku se podařilo Jizersko-ještědskému horskému spolku zachránit rašeliniště v samém srdci Jizerských hor. To bylo v minulosti necitlivě odvodňováno, ale nyní se v melioračních příkopech vybudovalo 60 přehrážek, které vodu zadržují v době dešťů a naopak ji postupně uvolňují, když je sucho. Došlo také k výsadbě 14 100 geneticky původních dřevin do jejich okolí. „Podařilo se naplnit cíl projektu, kterým bylo vrátit místním lesům jejich přirozenou a zdravou podobu a zároveň pomoci se zadržením vody v místních cenných rašeliništích. Lokality v okolí Čihadel, Klečových louček nebo Černé hory patří k přírodně unikátním místům s podmáčenými smrčinami v samém srdci Jizerských hor,“ vysvětluje Petrovský.

V příštím roce plánuje nadace podpořit podobný projekt Jizersko-ještědského horského spolku, který se bude věnovat zadržování vody v nejcennější části hor – národní přírodní rezervaci Rašeliniště Jizery.

Nadace také podpořila záchranu Sedmihorských mokřadů u Turnova, kde vzniká 14 nových tůní a jsou přerušovány meliorace, aby lokalita poskytovala ještě lepší prostředí pro značné množství vzácných ptáků, kteří zde hnízdí včetně ohroženého jeřába popelavého. V minulosti zde byly pozemky rozsáhle odvoňovány sítí melioračních trubek a příkopů, přesto toto místo zůstalo i nadále částečně podmáčené a pro zemědělství tak nevyužitelné. Cílem projektu je vrátit mokřadům jejich přirozenou přírodní funkci zadržovaní vody v krajině a zlepšit biotop pro zdejší rostliny a živočichy. V minulých letech se podařilo po usilovné práci hlavního koordinátora Vojtěcha Šťastného odkoupit pozemky či vyjednat souhlasy s realizací projektu s desítkami vlastníků. Byla vypracována projektová dokumentace, získány potřebné souhlasy všech úřadů a hlavně pak projekt uspěl s žádostí o dotaci z OPŽP.

Větší část prostředků tedy uhradí fondy EU. V letošním roce byla zahájena samotná realizace projektu, která spočívá ve vybudování 14 mělkých vhodně tvarovaných tůní různých rozměrů, přerušování odvodňovacích trubek a zasypávání melioračních příkopů. Časem bude doplněna i drobná návštěvnická infrastruktura včetně ptačí pozorovatelny. „Celá lokalita se tak stane pestrým a přirozeným biotopem pro další druhy živočichů, ale zároveň zde budeme moci ukázat veřejnosti, proč je dobré takováto místa chránit. Díky našim dárcům jsme prozatím pomohli částkou 218 000,- Kč,“ doplňuje Petrovský.

Na Liberecku pak nadace pokračovala s výsadbami sazenic převážně jedlí, buků a dubů. „Těch je letos nově v zemi 70 100 a díky ochraně před zvěří, která je v současné době nezbytností, věříme, že jsme tímto připravili odkaz krásných a zdravých lesů pro budoucí generaci. Ještě počátkem roku jsme plánovali vysázet 35 tisíc stromků, ale díky štědré podpoře našich dárců jsme s odborným lesním hospodářem Janem Dudou projekt zdvojnásobili. Lesy na Liberecku budou opět o něco rozmanitější, zdravější, přirozenější a stabilnější,“ doplnil Petrovský. Druhovou i věkovou rozmanitost místních lesů tak obohatilo 46 010 mladých buků, 7 175 dubů, 6 240 jedlí a dále pak i sazenice modřínů, olší, smrků, lip či třešní. Nejdříve však bylo potřeba lokality vytipovat a navrhnout vhodné stromky pro dané stanoviště. Během léta a hlavně pak podzimu bylo postupně postaveno téměř 3,6 km oplocenek, které sazenice chrání před přemnoženou zvěří.

Některé stromky se po výsadbě ošetřují jen repelenty a ty se budou muset aplikovat opakovaně, stejně jako se musí udržovat oplocenky dlouhodobě ve funkčním stavu. Následně bylo dle klimatických podmínek vyzvednuto z lesních školek a vysázeno všech 70 100 stromků. Celkové náklady projektu přesáhly 2 mil. korun a nadace pomohla částkou 1 736 770,- Kč. Zbytek hradily samotné obce ze svých rozpočtů, zároveň se zavázaly i k následné péči o výsadby, aby zajistily dlouhodobou udržitelnost projektu.

Nadace také pokračuje v podpoře ekologické výchovy dětí, kterou považuje za velmi důležitou. Snaží se tímto způsobem ukázat nejen mladé generaci, že přírodu je potřeba chránit, pečovat o ni a chovat se k ní s respektem. „V tomto roce jsme vybírali z 27 projektů a i díky našim dárcům jsme mohli podpořit 16 z nich v celkové výši 136 602,- Kč. Aby byl zaručen výběr těch opravdu nejkvalitnějších, máme k tomuto programu sestaven poradní sbor z řad odborníků na ekologickou výchovu, který dává svá doporučení správní radě, jež o projektech rozhoduje,“ říká Petrovský. Děti tak vyrazily do přírody pomáhat obnovit naučnou stezku, věnovaly se záchraně žab během jejich jarního tahu nebo vysadily ovocný sad. Mohly se však zapojit i do pozorování přírody novými mikroskopy, poznávat ji v nové venkovní učebně, na obnovené školní lesní zahradě nebo se vydat na poznávací exkurzi do Jizerských hor. Vzniklo také několik tůní, míst k třídění odpadu či kompostování.

Tradiční se staly kalendáře Zaostřeno na Jizerky, které nadace vydala již po jedenácté. Letos v rekordním množství dvou tisíc kusů a podařilo se ho rozprodat ještě před koncem roku. Snímky do něj zasílají fotografové v rámci fotosoutěže a porota každým rokem vybere 13 těch nejlepších, ze kterých je kalendář sestaven. Výtěžek z jeho prodeje putuje každým rokem na projekty pomáhající přírodě. „Mám obrovskou radost, že je o něj takový zájem a děkuji veřejnosti, že nám tímto způsobem pomáhá s obnovou cenných přírodních lokalit. V minulosti jsme výtěžek směrovali na zadržování vody v cenných rašeliništích v samém srdci tohoto pohoří, obnovu návštěvnické infrastruktury, výsadbu tisíců původních a druhově rozmanitých sazenic stromků či rybím přechodem na toku Smědé. Věřím, že v příštím roce budeme podobně úspěšní v realizaci a podpoře všech projektů a pevně doufám, že nám naši dárci zachovají svou přízeň neboť bez ní bychom toho tolik nedokázali,“ uzavírá Petrovský.

Subscribe
Upozornit na
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne
Zanedbané střední školství řeší vedení Libereckého kraje pět minut po dvanácté. Především v Liberci je kapacita gymnázií naprosto nedostatečná. Hejtman Půta tak pod tlakem kritiky