nášLiberec

Search

Nákup věže od SYNER Group pro městské úředníky? Část libereckých zastupitelů je pro

V současné době sílí tlak lobbistických kruhů na to, aby město Liberec koupilo budovu S tower od společnosti SYNER Group a.s. pro svoje úředníky. Argumentuje se zejména nákladností rekonstrukce budovy Uranu. Jenže – náklady na S tower by byly výrazně vyšší.

Je to vlastně paradox. Pokud projde novela stavebního zákona v podobě předložené bývalou vládou, Liberec bude mít na starosti výrazně méně úředníků. Přitom dnes má magistrát tolik nabídek na budovy, kam by mohl umístit své úředníky, že se v tom pomalu ztrácí. Na stole je například využití budovy bývalého Skloexportu u nádraží, objektu bývalých Pozemních staveb na třídě 1. máje, ale například i Technická univerzita Liberec přemýšlí o prodeji své budovy H ve Voroněžské ulici.

Nejvíce ve hře jsou dvě varianty: rekonstrukce budovy Uranu a její případné spojení s novým autobusovým nádražím a využití budovy S tower, kterou spravuje společnost ELITE Office park, a.s., patřící do rodiny SYNER Group. Obě varianty mají své zastánce, mezi kterými v zákulisí liberecké politiky zuří poměrně nelítostný boj.

Město loni v létě podepsalo se společností ELITE Office park, a.s., smlouvu o dočasném pronájmu prostor pro městské úředníky v budově S tower, a to po dobu, než město rekonstruuje Uran. Smlouva byla podepsána na dva roky, tedy do srpna 2023. Město platí společnosti SYNER Group nájem za čtyři patra budovy ve výši necelých 500 tisíc korun měsíčně.

Sedm variant, kam s úředníky

Na výzvu opozice zpracoval tajemník libereckého magistrátu Martin Čech několik variant, které by mohly dát odpověď na to, kam s magistrátními úředníky. Variant je celkem 7 a debata se povede zejména o variantách č. 2 a 3, které představují využití Uranu buď se zázemím pro autobusové nádraží, nebo bez něj, a variantě č. 5, kterou je nákup S tower od SYNER Group a.s.

Varianta nákupu S tower je nejdražší. Počítá jednak se samotným nákupem obří budovy za 260 milionů korun, ale i s celkovými úpravami, takže by její zprovoznění a chod v horizontu deseti let vyšel, podle tajemníka, na zhruba 360 milionů korun.

Varianta celkové rekonstrukce Uranu i se zázemím autobusového nádraží je pak spočítána na zhruba 353 milionů a bez zázemí pro autobusový terminál na 341 milionů korun.

Všechny tři nejaktuálnější varianty počítají s tím, že pro úředníky magistrátu a městské policie vznikne plocha okolo 19 tisíc metrů čtverečních kancelářských prostor a příslušného zázemí. Tajemník libereckého magistrátu se, podle informací naší redakce, vyslovuje pro nákup budovy S tower za 360 milionů korun.

Tak chce město opravit Uran, nebo ne?

Do zastupitelstva jde nyní návrh na nové výběrové řízení na první etapu rekonstrukce Uranu za 92 milionů korun (bez DPH, s DPH se jedná o částku 111 milionů korun). Jak ale informoval Náš Liberec, ještě nedávno bylo pro tuto etapu počítáno s částkou o několik milionů nižší – na podzim loňského roku to bylo 84 milionů korun.

Jenomže výběrové řízení prodražila podezřelá podmínka, která se dostala do výběrového řízení. A to, že uchazeč musí mít oprávnění na likvidaci azbestu, ač kontrola již z roku 2017 jasně konstatovala, že azbest v budově de facto není (až na stopové prvky). To dokonce potvrdila i další, ještě důkladnější kontrola z října 2021.

Za prosazení této podivné podmínky se například přimlouval i radní za ODS Petr Židek. Liberecká ODS je přitom se společností Syner tradičně a historicky provázána. Není například bez zajímavosti, že za společnost ELITE Office park, a.s., ze stáje SYNER Group podepisoval aktuální smlouvu o dočasném pronájmu prostor pro městské úředníky bývalý městský zastupitel za ODS Jaroslav Bernát.

Liberecká ODS ale není jediná, kdo by rád viděl, aby Liberec dal společnosti SYNER Group a.s. více než čtvrt miliardy za S tower. Této variantě jsou nakloněni i zastupitelé za ANO, byť není jasné, zda půjde o jednotné stanovisko klubu.

Proti nákupu a pro opravu Uranu pak jsou Starostové pro Liberecký kraj v čele s primátorem Jaroslavem Zámečníkem, kteří se opírají o stanoviska Kanceláře architektury města. Podle informací našeho webu jsou proti nákupu S tower i opoziční zastupitelé za Změnu pro Liberec/Zelené.

Byznys Syneru se státem

Proč se ale nejznámější liberecká firma chce zbavit svého sídla, které nese její jméno a bylo otevřeno zhruba před patnácti lety? Důvod je jednoduchý – téměř 9 tisíc metrů čtverečních plochy výškové budovy je extrémně náročných na údržbu a náklady rostou především za současné energetické krize.

Podobně velká budova tak svého majitele stojí ročně mnoho milionů korun. A SYNER Group a.s. přišla nedávno o svého klíčového nájemce – státní Úřad práce, který si podstatnou část budovy za nemalé peníze od firmy pronajímal.

Jak informoval Náš Liberec již před několika lety, nájemné, které stát společnosti platil, bylo skutečně královské. Za prostory Úřadu práce v budově S tower, kde měla sídlo rovněž společnost S group holding (dnes SYNER Group, a.s.), zaplatil stát společnosti ELITE Office Park, a.s., mezi lety 2008-2013 částku 44 milionů korun.

Jenomže Úřad práce se přestěhoval do vedlejší budovy. Za tehdejšího ministra práce a sociálních věcí a šéfa TOP 09 Libereckého kraje Jaromíra Drábka bylo rozhodnuto, že stát pro Úřad práce potřebuje znovu vlastní prostory. Ačkoliv například vlastní v centru Liberce u nádraží velikou a dlouhodobě nevyužitou budovu Skloexportu, bylo schváleno, že Úřad práce bude v budově bývalého Elitronu, který skrze Elite Office Park tehdy patřil firmě S group holding.

V roce 2012 tedy stát koupil od Elite Office Park budovu Elitronu v současném stavu za 101 milionů korun, tedy přesně o 70 milionů korun více, než byla předtím prodána o několik let dříve. Nákup byl částečně hrazen z prostředků Evropské unie.

Stát za pozdější vlády sociální demokracie nákup realizovaný za Jaromíra Drábka napadl u soudu a chtěl zpátky 37 milionů korun. Tvrdil, že nákup budovy byl předražený. U soudu ale se žalobou neuspěl.

Subscribe
Upozornit na
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém