Státní zástupce navrhl obžalovat Babiše. Nic, co bychom v Liberci neznali…

Státní zástupce dnes obžaloval bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo. Kauza se týká možného zneužití dotací ohledně výstavby rekreačního objektu Čapí hnízdo na Benešovsku. Obžalovaný politik, který se odmítá vzdát funkce, či podobná kauza kolem dotací – obojí je Liberečanům známé již dlouho.

Detektivové už několik let prověřují podezření, že přidělení dotace z fondů EU ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu Čapího hnízda provázela trestní činnost. Farma Čapí hnízdo tuto dotaci získala, ale podle policie i pravidel poskytovatele na ni neměla nárok, jelikož nešlo o malý nebo střední podnik, jimž byla dotace určena. Babiš měl podle policistů Čapí hnízdo účelově vyvézt z holdingu Agrofert, aby na podporu dosáhl.

Předsedu hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše ke stíhání před čtrnácti dny vydala Poslanecká sněmovna, jejímž je členem. Státní zástupce Jaroslav Šaroch se pak ztotožnil se závěry vyšetřovatelů a na bývalého premiéra České republiky podal žalobu. Babiš celou dobu všechna obvinění odmítá a hovoří o kampani. Ve věci je obžalována také bývalá manažerka Agrofertu Jana Mayerová (Nagyová), která má být tím, kdo se dotačního podvodu přímo dopustil.

Jak upozornil Náš Liberec jako první v minulosti, v Liberci se případ velice podobný kauze Čapí hnízdo stal také. Příběh se týká společnosti Syner Group, která je známá svými kontakty na místní politiky. 

V celé kauze se jedná o realizaci víceúčelové sportovní dráhy v Liberci kolem Sportovního parku poblíž zdejší hokejové arény za téměř 12 milionů korun, které z drtivé většiny, více než 90 procent, zaplatily fondy EU. Jde o městský areál, který spravuje na základě koncesní smlouvy z roku 2009, kdy vládla ve městě ODS, tradičně spojená s libereckou společností Syner.

Podle pravidel pro přidělování dotací ale o evropské peníze mohly o dotaci žádat pouze malé a střední společnosti. V Liberci o ni zažádala společnost S-Group Sport Facility Management (SFM). Ta je přitom součástí holdingu S-Group (dnes Syner Group), jenž patří mezi největší stavební a developerské firmy v zemi. Přesto dotaci získala.

Stezku, kterou realizovala SFM,  stavěla v roce 2009 společnost Syner patřící do stejného holdingu. Kilometr a tři sta metrů dlouhá a tři metry široká dráha stála podle kritiků neuvěřitelných 11,7 milionů korun. Dotace z regionálního operačního programu činila 10,5 milionů.

Věc se táhla dlouhé roky a dostala se až k soudu. SFM v žádosti uváděla, že je střední firmou, což nebyla pravda. Dnes její obhájci tvrdí, že tak zástupci SFM činili v dobré víře a že o tom, že jsou středně velkou společností, byli přesvědčeni. 

Soud zamítl žalobu poskytovatele dotace, tedy Regionální rady ROP Severovýchod, má jednoznačně za to, že ke změně poměrů nedošlo a toto ustanovení není naplněno,“ konstatovala loni na jaře předsedkyně senátu Pechová, byť zopakovala, že příjemce podmínky dotace nedodržel.

Podobně jako Andrej Babiš v návaznosti na svou kauzu odmítá odejít z politiky, má i Liberec svého vrcholného představitele, který shodně jako bývalý premiér za ANO trvá na svých placených funkcích i na tom, že je nevinný a že celé obvinění a dnes i žaloba jsou pouze politickou kampaní proti němu. Je jím hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj.

Půta je přitom obžalován v závažnější kauze, kde má již návrh trestu na 5 let vězení za korupci a zneužití svěřené funkce a na rozdíl od Babiše se měl svého údajného trestného jednání dopustit v souvislosti se svou volenou veřejnou funkcí, respektive jejím zneužitím. Toho se měl dopustit, když se, coby předseda regionální rady ROP Severovýchod, prokazatelně v zákulisí scházel s lobbisty z Metrostavu, kterým pomáhal ke zrychlenému vyplacení dotace na rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény. 

Kostelu, respektive žadatelské společnosti, hrozilo, že o dotaci přijde, protože její představitelé byli pravomocně odsouzeni za korupci v jiném případě. Podle státního zástupce, který opírá, vedle dalších důkazů, svou obžalobu i o policejní odposlechy, měl hejtman Libereckého kraje za svou činnost inkasovat necelý milion korun. Půta obžalobu odmítá a naopak obviňuje státního zástupce z kampaně. Po celou dobu ale svá tvrzení ničím nepodložil.

Absurdní třešničkou na dortu těchto libereckých paradoxů je, že se na kandidátce Starostů opět objevují lidé z nedávno ještě aktivní místní inciativy Milion chvilek pro demokracii, která silně kritizuje bývalého premiéra Andreje Babiše z ANO za to, že byl v době výkonu politické funkce policií obviněn. Bývalá mluvčí libereckého Milionu chvilek je dnes dokonce zastupitelkou za Starosty pro Liberecký kraj. K obžalobě vlastního předsedy a hejtmana z ještě závažnějších trestných činů, pro které pro něj chce státní zástupce 5 let vězení, ale „chvilkaři“ mlčí. Stejně jako jim minulost v KSČ vadí jen u politiků ostatních stran, nikoliv u Starostů v Liberci.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,