Rodiče za klima žádají: Zastavme špinavé prachy!

Liberecký spolek Rodiče za klima se připojil k mezinárodní výzvě, která ukazuje skutečnost, že současná válka na Ukrajině je možná kvůli financím, které ruský fašistický režim čerpá z prodeje fosilních paliv. Obrací se proto na bankéře i občany, aby s podobným obchodem skončili.

Prodej ropy, plynu a uhlí je motorem Putinova válečného úsilí. Podle aktivistů americký prezident Biden vydal rozkaz zakazující dovoz ruské ropy a plynu a zároveň zamezující americkým společnostem v jakýchkoli nových ruských investicích do fosilních paliv. Spolek Rodiče za klima to považuje za správný krok, který ale nestačí. „Nyní musí následovat další vlády a jejich finanční centra a Wall Street musí jít dále,“ uvádí se v jejich prohlášení.

„Mezinárodní finanční instituce stále poskytují ruským fosilním palivům investice, pojištění a půjčky. Tlak stoupá a životy jsou v ohrožení. Každý den více finančníků zastavuje investice v Rusku. Někteří z největších finančníků, zejména z Evropy, však stále odmítají jednat. Musíme posvítit reflektorem na ty, kteří mlčí, a pomoci ukončit Putinovu válku tím, že nadobro odřízneme její financování,“ plánují aktivisté.

Zároveň zveřejnili seznam bank, které s Ruskem obchodují, i částky, které utrácejí za ruská fosilní paliva. Vyplývá to z informací zveřejněných kampaní WWW.PUTIN100.ORG.

Liberečtí aktivisté zveřejňují tyto informace na sociálních sítích a přímo oslovují jednotlivé banky. Ty už začínají reagovat. „Dnes vyšlo vyjádření generálního ředitele mateřské rakouské skupiny Raiffeisen Bank International (RBI), že vedení skupiny vyhodnocuje všechny budoucí možnosti související s působením na ruském trhu včetně varianty, že RBI tento trh zcela opustí. Tuzemská Raiffeisenbank je na ostatních dceřiných firmách skupiny RBI v dalších zemích zcela nezávislá a podniká výhradně v ČR a EU. Přestože z naší pozice a s ohledem na vzájemnou nezávislost jednotlivých bank ve skupině RBI nám nepřísluší toto rozhodnutí předjímat, vedení RBI pravidelně poskytujeme zprávy o postojích našich klientů i české veřejnosti a jsme přesvědčeni, že ho ve svém rozhodování o dalším postupu silně zohlední,“ uvedli v reakci na aktivitu libereckého spolku zástupci Raiffeisen Bank.

Subscribe
Upozornit na
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberečané se konečně dočkají veřejných záchodků. Zásadní stavební akce, kterou město slibuje svým občanům již dlouhé roky, by měla začít v následujících měsících. Radnice
Zastupitelstvo města odsouhlasilo zvýšení daně pro velké firmy, jejichž podnikání a zejména areály zatěžují městskou infrastrukturu. Týká se to samozřejmě i velkých stavebních společností.
Jedna z libereckých ostud by se mohla stát minulostí. Chátrající redernovský zámek, který doplatil na privatizace 90. let minulého století, by se konečně mohl
Veřejná zakázka na rekonstrukci budovy URAN pod libereckým nádražím, kterou měl podle policie ovlivňovat majitel Syneru Petr Syrovátko, se opět prodražuje. Tentokrát o 17