Rodiče za klima žádají: Zastavme špinavé prachy!

Liberecký spolek Rodiče za klima se připojil k mezinárodní výzvě, která ukazuje skutečnost, že současná válka na Ukrajině je možná kvůli financím, které ruský fašistický režim čerpá z prodeje fosilních paliv. Obrací se proto na bankéře i občany, aby s podobným obchodem skončili.

Prodej ropy, plynu a uhlí je motorem Putinova válečného úsilí. Podle aktivistů americký prezident Biden vydal rozkaz zakazující dovoz ruské ropy a plynu a zároveň zamezující americkým společnostem v jakýchkoli nových ruských investicích do fosilních paliv. Spolek Rodiče za klima to považuje za správný krok, který ale nestačí. „Nyní musí následovat další vlády a jejich finanční centra a Wall Street musí jít dále,“ uvádí se v jejich prohlášení.

„Mezinárodní finanční instituce stále poskytují ruským fosilním palivům investice, pojištění a půjčky. Tlak stoupá a životy jsou v ohrožení. Každý den více finančníků zastavuje investice v Rusku. Někteří z největších finančníků, zejména z Evropy, však stále odmítají jednat. Musíme posvítit reflektorem na ty, kteří mlčí, a pomoci ukončit Putinovu válku tím, že nadobro odřízneme její financování,“ plánují aktivisté.

Zároveň zveřejnili seznam bank, které s Ruskem obchodují, i částky, které utrácejí za ruská fosilní paliva. Vyplývá to z informací zveřejněných kampaní WWW.PUTIN100.ORG.

Liberečtí aktivisté zveřejňují tyto informace na sociálních sítích a přímo oslovují jednotlivé banky. Ty už začínají reagovat. „Dnes vyšlo vyjádření generálního ředitele mateřské rakouské skupiny Raiffeisen Bank International (RBI), že vedení skupiny vyhodnocuje všechny budoucí možnosti související s působením na ruském trhu včetně varianty, že RBI tento trh zcela opustí. Tuzemská Raiffeisenbank je na ostatních dceřiných firmách skupiny RBI v dalších zemích zcela nezávislá a podniká výhradně v ČR a EU. Přestože z naší pozice a s ohledem na vzájemnou nezávislost jednotlivých bank ve skupině RBI nám nepřísluší toto rozhodnutí předjímat, vedení RBI pravidelně poskytujeme zprávy o postojích našich klientů i české veřejnosti a jsme přesvědčeni, že ho ve svém rozhodování o dalším postupu silně zohlední,“ uvedli v reakci na aktivitu libereckého spolku zástupci Raiffeisen Bank.

Subscribe
Upozornit na
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody