Liberecká aréna si jméno kontroverzní firmy se zázemím v Rusku ponechá

Je to paradox. V Liberci se poslední týdny diskutuje nad tím, zda změnit tradiční názvy ulici pojmenovaných po ruských městech, ale že tu máme městskou halu pojmenovanou po firmě „ruského Čecha“ Petra Kellnera, která masivně podniká se souhlasem Putinova režimu v Rusku, nikdo neřeší. Vedení města dává rovněž ruce pryč.

Libereckou Home Credit arénu sice skrze společnost Sportovní areál Liberec vlastní město Liberec, ale má na ní pramalý vliv. Například ani nemůže rozhodovat o tom, jak se největší a nejznámější liberecké sportoviště bude jmenovat. O tom může plně rozhodovat Syner Group a.s., respektive firma z její stáje SFM Liberec, s.r.o. Již v minulosti vztah mezi městem a Syner Group čelil silné kritice ze strany některých opozičních zastupitelů i aktivistů, kteří tvrdí, že smlouva mezi těmito subjekty je jednoznačně nevýhodně nastavená pro město Liberec.

SFM Liberec se před několika lety rozhodla přejmenovat arénu z Tipsport arény na Home Credit arénu podle firmy poskytující nebankovní půjčky, patřící do impéria PPF původně českého kontroverzního miliardáře Petra Kellnera, který loni tragicky zahynul. Město Liberec o názvu svého majetku vůbec nerozhoduje a ani dnes, kdy Putinův fašistický režim zaútočil na Ukrajinu, rozhodovat moc nechce.

„Statutární město Liberec nemá se společností Home Credit žádný obchodní, smluvní či partnerský vztah. To se týká i liberecké sportovní arény. Město ji sice vlastní, nicméně pronájem všech reklamních ploch či marketingových služeb a aktivit, vázaných na tento objekt, je věcí koncesionáře, kterým je od roku 2010 společnost SFM, s.r.o.,“ odpověděl na dotaz naší redakce mluvčí libereckého magistrátu Tomáš Tesař.

Home Credit patřící pod PPF vyrostla v globálního hráče na poli problematických nebankovních půjček právě v Putinově Rusku, kde také od roku 2002 působí. Home Credit byla v minulosti i v ČR silně kritizována pro své praktiky vůči věřitelům a musela je výrazně omezit. Nadále ovšem patří mezi velké poskytovatele nebankovních půjček v Rusku, ale i v Číně.

Česká média se loni po Kellnerově smrti věnovala jeho aktivitám v Ruské federaci, které jsou dodnes značně neprůhledné. Pozornosti se dočkal i Kellnerův vliv zejména na pravicové politiky, včetně obou posledních českých prezidentů – Václava Klause i Miloše Zemana, kteří měli, podle kritiků, umetat cestu jeho byznysu v těchto zemích.

Jinak než vedení města vidí situaci opozice. „Veškeré hrdinství v našem městě má zřejmě svoje hranice. Nepsané, přitom jasně dané,“ myslí si zastupitel Jaromír Baxa z LOL – Liberec otevřený lidem, který je například jedním z těch, kteří kritizovali vztah mezi libereckou radnicí a Synerem. Firma si na Baxu pak dokonce stěžovala i u vedení Univerzity Karlovy, kde je jako vědecký pracovník a pedagog zaměstnán.

Podobně situaci vidí i Jindřich Felcman ze Změny pro Liberec/Zelených: „Spíše než popírání geografických daností, jako že Moskva se jmenuje Moskva, by mělo mnohem větší smysl distancovat se od byznysu, který mohl v Rusku vyrůst jen s podporou tamních oligarchů a diktátorů. Působení skupiny PPF a společnosti Home Credit v Rusku je ukázkovým příkladem.“

Jak dlouhodobě upozorňuje Náš Liberec, PPF má i svou „libereckou historii“. V Liberci měl Kellner vždy blízko k místním podnikatelům, kteří měli dlouhé prsty do politiky, jako je například spolumajitel Syneru Petr Syrovátko, kterému patří i hokejový klub Bílí tygři Liberec, který Kellnerova Home Credit podporovala. Syner pak naopak stavěl pro Kellnerovy společnosti.

Známá fotografie z hokejového utkání v roce 2016, na které jsou zachyceni Miroslav Pelta, Petr Kellner a Petr Syrovátko. Tři muži se zásadním vlivem na, nejen libereckou, politiku a veřejné peníze

Zcela zásadní byla pro Liberec i privatizace místní spalovny, na které město obrovským způsobem tratilo. Na tu si město vzalo úvěr 1,7 miliardy a hlavním dodavatelem stavby byl místní Syner.

V srpnu 2002, těsně před komunálními volbami, odhlasovali liberečtí zastupitelé prodej spalovny za 700 mil. Kellnerově PPF. Údajně byla tehdy prodělečná, což se ukázalo jako zavádějící tvrzení. Skupina PPF spalovnu prodala v roce 2009, po 7 letech, kdy jí slušně vydělávala, za cenu vysoce převyšující původních 715 milionů. Podle odhadů za 1,4 miliardy Kč. Spalovnu koupila společnost Codar Invest BV se sídlem v Nizozemsku a od ní v roce 2013 společnost MVV Energie, která provozuje libereckou teplárnu.

Zisky za prodej spalovny pak byly použity na výstavbu hokejové arény, kterou rovněž stavěl Syner a dnes ji má za kritizovaných podmínek od města pronajatou.

 

Subscribe
Upozornit na
38 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberečané se konečně dočkají veřejných záchodků. Zásadní stavební akce, kterou město slibuje svým občanům již dlouhé roky, by měla začít v následujících měsících. Radnice
Zastupitelstvo města odsouhlasilo zvýšení daně pro velké firmy, jejichž podnikání a zejména areály zatěžují městskou infrastrukturu. Týká se to samozřejmě i velkých stavebních společností.
Jedna z libereckých ostud by se mohla stát minulostí. Chátrající redernovský zámek, který doplatil na privatizace 90. let minulého století, by se konečně mohl
Veřejná zakázka na rekonstrukci budovy URAN pod libereckým nádražím, kterou měl podle policie ovlivňovat majitel Syneru Petr Syrovátko, se opět prodražuje. Tentokrát o 17