Další starostovská čistka: náměstek Šolc na kandidátce nebude

Dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější politiky libereckých Starostů. Ve volbách přeskákal i primátora Jaroslava Zámečníka. Zároveň ale není absolutně loajální vůči hejtmanovi, jako například právě primátor a jiní od Starostů. Možná proto Jiří Šolc, náměstek libereckého primátora, nebude na kandidátce Starostů pro letošní volby.

Na včerejším zasedání podepsali volební koaliční smlouvu zástupci Starostů pro Liberecký kraj a dvě menší strany, které v jejich stínu v Liberci již tradičně kandidují – TOP 09 a KDU ČSL. Podpisu se zúčastnili předsedové všech uskupení – za Starosty hejtman Martin Půta, za TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a za lidovce Marián Jurečka. Ovšem jedno místo bylo mezi Starosty, oproti předchozím letům, prázdné. Chyběl mezi nimi současný náměstek primátora pro infrastrukturu Jiří Šolc.

Jiří Šolc včera otevřeně dával najevo své zklamání poté, co se Starostové pro Liberecký kraj hejtmana Martina Půty rozhodli, že ho nepostaví na kandidátku do komunálních voleb, které proběhnou letos na podzim.

„Kolegové z SLK se nově rozhodli stavět kandidátku do příštích voleb na stranickém principu a mne jakožto nestraníka nepoctili svojí přízní … jsem z toho zklamaný a to asi není ten správný výraz … žádný problém, žádná výčitka, jen to prostě tak v interním hlasování vyšlo … nemohu být za názor na sebe na nikoho naštvaný za jeho názor, jenom mne to štve, že ten (podle mne lepší) občanský princip byl nahrazen stranickým a Jirka má jít na podzim z kola ven,“ uvedl náměstek Šolc na svém facebookovém profilu.

Absence Jiřího Šolce je pro mnohé překvapením, protože se jedná o dlouhodobě jednoho z nejoblíbenějších libereckých Starostů a politiků vůbec. V roce 2014 byl voliči vykroužkován jako nejoblíbenější kandidát Starostů a při posledních komunálních volbách sice skončil jako druhý nejoblíbenější za vratislavickým starostou Lukášem Pohankou, ale předběhl těsně i tehdejší jedničku a lídra, současného primátora Jaroslava Zámečníka.

Kdo ovšem sleduje libereckou politiku zblízka, tomu je současná kandidátka Starostů logickým vyústěním sporů, které mezi Starosty panují. Jiří Šolc byl nejviditelnějším představitelem „libereckého křídla“ Starostů, tedy těch, kteří ne vždy s chutí snášeli často tvrdě prosazovanou vůli šéfa Starostů, hejtmana Martina Půty. Půtovým naprosto loajálním mužem je pak například primátor Jaroslav Zámečník.

Není to poprvé, kdy hejtman Martin Půta likviduje výrazné osobnosti svého vlastního hnutí, kteří by jej mohli nějakým způsobem zastínit. Nedávno se například rozloučil se svou někdejší pravou rukou, bývalým náměstkem Markem Pietrem, kterého obvinil, že má blízko k „dopravní mafii“.

Například liberecká opozice dlouhodobě ukazuje, že vedení města je zcela závislé na tom, co si přeje hejtman, a ne vždy je to, podle ní, ku prospěchu Liberce. Jako nejvýraznější příklad je uváděn osud nového autobusového nádraží, které připravilo bývalé vedení města a sehnalo na něj peníze. Současný primátor ale projekt odevzdal hejtmanu Půtovi, který jej však nezvládl a dotace propadla.

Starostové pro Liberecký kraj jsou nejúspěšnějším politickým hnutím na úrovni kraje, ale i města. V Liberci je volilo při posledních volbách téměř 33 % voličů. Přitom se jedná o poměrně malou skupinu, podle vlastního vyjádření jenom osmi lidí. Nicméně i tak se jim podařilo vybudovat mocenskou síť a mezi jejich politiky jsou vysocí důstojníci policie, ředitelé městských a krajských organizací i vlivní vrcholoví úředníci města.

Subscribe
Upozornit na
34 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se