Vrátí se spalovna do libereckých rukou? Pro je koalice i opozice

Je to paradox. Výnosné spalovny se město zbavilo přesně před dvaceti lety za poměrně podezřelých okolností. Dnes kvůli tomu na drahém teplu z libereckých domácností bohatne německé město Mannheim, které nakonec spalovnu koupilo skrze svou společnost MVV Energie. Liberečtí politici tvrdí, že by ji rádi získali zpět. Často jsou to ale lidé ze stran, které ji před dvaceti lety privatizovaly.

Jako první o možnosti nákupu spalovny a s ní spojené teplárny začala mluvit dnešní opozice ze Změny pro Liberec/Zelených. Zastupitel Josef Šedlbauer z této strany podobný krok navrhoval již na únorovém zasedání libereckého zastupitelstva. On a jeho kolegové by rádi viděli, aby měl Liberec efektivní a soběstačný energetický systém.

„Naším cílem jsou bezpečné dodávky energií za přijatelné ceny pro lidi a firmy ve městě. Nejde o to vlastnit třeba teplárnu, ale mít promyšlený systém výroby energií s co největším využitím místních zdrojů. Hlavní částí našeho plánu je městská elektrárna, kterou chceme vybudovat jako podnik, do kterého můžete vložit plochu na své střeše pro instalaci fotovoltaických panelů, nebo investici, nebo obojí. Vhodných ploch na městských, podnikatelských a soukromých objektech je spousta. Spojení městské elektrárny s teplárnou a s bytovými domy by usnadnilo ukládání přebytků vyrobené elektřiny do ohřevu vody,“ říká pro Náš Liberec Josef Šedlbauer.

Upozorňuje ale, že teplárna bez spalovny v Liberci nedává smysl, protože spalovna je hlavním dodavatelem tepla a určuje jeho cenu, stejně jako cenu za likvidaci komunálního odpadu. „Městská elektrárna by měla budovat i bioplynové stanice na zpracování městského bioodpadu. Vyrobený bioplyn je pak možné využívat v teplárně na vykrytí spotřeby v zimě. Sluneční energie, komunální odpad, bioodpad. Celé to do sebe zapadá, a proto podporujeme koupi teplárny a spalovny. Vedení města jsme k tomu vyzvali už v zimě a je dobře, že se k něčemu nakonec rozhoupali. Snad to nebude jen naoko,“ doufá v dohodu zejména s vládnoucími Starosty pro Liberecký kraj Šedlbauer.

Současné vedení města v čele s primátorem Jaroslavem Zámečníkem tvrdí, že se otázkou nákupu spalovny i teplárny zabývá také. Liberec, podle primátora, zašle současnému vlastníkovi, teplárenské společnosti MVV Energie, finanční nabídku na odkup obou klíčových zdrojů energie na území města, tedy liberecké spalovny a teplárny. Skupina MVV před časem potvrdila svůj záměr opustit český trh s tím, že hledá kupce pro své portfolio. 

„Přestože zástupci MVV při prvních jednáních deklarují, že mají zájem prodat své portfolio pouze jako celek, jsem přesvědčený, že máme nechat naše poradce připravit nabídku a v termínu, který jsem dnes jako primátor obdržel, ji zástupcům MVV předložit. Musíme tak učinit nejpozději do 10. června. Proto požádám naši poradenskou firmu, aby připravila podklady pro naši nabídku tak, aby o ní mohlo jednat i květnové zastupitelstvo. Za sebe říkám, že tento krok mám určitě udělat a o získání teplárny a spalovny se ´porvat jako lev´,“ uvedl primátor Jaroslav Zámečník. 

Primátor se sice chce „rvát jako lev“, ale před dvaceti lety byl krajským radním a významným členem liberecké ODS, která privatizaci za podezřelých podmínek prosadila. A nebyl sám – podstatnou roli při privatizaci sehrál i například další tehdejší člen ODS, dnes senátor za Starosty, Michael Canov. Na jejím konci byly zisky pro tehdejšího nového vlastníka – skupinu PPF Petra Kellnera, stavební zakázky pro zdejší SYNER, ale také jedny z nejvyšších cen tepla v České republice pro liberecké domácnosti.

Náš Liberec se v minulosti prodejem liberecké spalovny podrobně zabýval. Celý příběh o tom, jak Liberec přišel o spalovnu, druzí vydělávali miliardy a Liberečané platili extrémní částky za teplo, si můžete přečíst ZDE

Subscribe
Upozornit na
18 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,