Hejtman Půta dál tlačí nejdražší parkovací dům pro krajské úředníky. Už má stát téměř 300 milionů

Kauza nejdražšího parkovacího domu pokračuje. Poté, co vedení kraje v dubnu zrušilo soutěž, když zakázku nezískala firma SYNER, vypisuje se dnes výběrové řízení nové. Stavba má vyjít na necelých 292 milionů korun a jedno parkovací místo pro úředníky má stát téměř 1,2 milionu korun. Kraj také Liberci vyčerpá dotaci 80 milionů určenou pro město.

Na stavbu proběhlo v březnu výběrové řízení, ale to budí pochybnosti. V prvním kole výběrového řízení se ukázala jako nejvýhodnější nabídka společnosti SYNER s cenou 162.644.720 korun bez DPH. SYNER však zakázku nezískal. Firma BAK stavební společnost, a.s., jejíž nabídka činila 161.875.056 korun bez daně, se umístila na druhé příčce.

Nicméně 17. března obdržel kraj od společnosti BAK oznámení, ve kterém bylo ze strany dodavatele uvedeno, že není schopen veřejnou zakázku zahájit a v řádném termínu dokončit, jelikož válka na Ukrajině způsobila zásadní výpadek v dodávkách železné rudy a stavebního materiálu. Liberecký kraj tak znovu posuzoval situaci na stavebním trhu a rozhodl se, že výběrové řízení na výstavbu parkovacího domů zruší.

Nyní hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) vypisuje výběrové řízení nové. Parkovací dům, spolu s úpravou okolí, má stát neuvěřitelných 291.349.216 Kč. Část z toho kraji mají zaplatit evropské fondy, které byly původně určeny pro rozvoj města Liberce a Jablonce nad Nisou. Dotace má činit 80.045.372 Kč. Vzniknout má 244 míst, z toho většina pro krajské úředníky, pro veřejnost se počítá se stovkou parkovacích stání.

„Celkové výdaje projektu jsou nově stanoveny na 291.349.216 korun. Výše 10% spolufinancování způsobilých výdajů a výše dotace se nemění. Na projekt parkovacího domu kraj získal dotaci ve výši 84.753.923 korun. Celkem dochází k navýšení původně schváleného závazku o 42.401.178 korun,“ dodal Zbyněk Miklík (Piráti), náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

V loňském roce Náš Liberec jako první popsal razantní nárůst ceny parkovacího domu u krajského úřadu, který měl stát původně zhruba 70 milionů, ale cena se během necelých čtyř let zvedla téměř čtyřikrát. Odsouhlasena byla částka 254 milionů korun. Nyní je to ještě o dalších 37 milionů korun více.

Jedno parkovací místo v Liberci by pak přišlo na více jak milion korun, respektive dnes již 1,2 milionu. To je, jak opět dokázal srovnáním nákladů na obdobné stavby v ČR Náš Liberec, několikanásobek toho, co stojí parkovací místo aktuálně jinde. Navíc, jak rovněž zdokumentoval Náš Liberec, zamýšlený parkovací dům má stát v těsném sousedství dvou dalších, které nejsou plně využity.

Kraji se stavba nedaří. Začalo se s ní již před pěti lety, v roce 2017, jak ostatně potvrdil i samotný hejtman. „Parkovací dům a s ním související rekultivace okolí sídla krajského úřadu zásadně změní stav této části Liberce, který nyní nelze označit za ideální nebo reprezentativní. Současná podoba je neudržitelná. Celý projekt vznikl z architektonické soutěže v roce 2017 a jeho cílem je zlepšit kvalitu veřejného prostoru v dolním centru Liberce,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Jak upozornil Náš Liberec, není to jediná stavba, se kterou si vedení kraje neví rady. V nejistotě je i výstavba Centra urgentní medicíny v Krajské nemocnici Liberec (KNL). Stavba se přitom veřejnosti slibuje minimálně již od roku 2016. V jiných krajích se přitom nemocnice čile staví.

Nemocnice dostala v rámci původního výběrového řízení čtyři nabídky, žádná ale nesplnila finanční limit. Všechny překročily maximální stanovenou cenu 2,2 miliardy bez DPH. Minulý měsíc proto KNL výběrové řízení zrušila.

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody