Starostové jako hráz proti korupci v Liberci? Jejich prohlášení naštvalo koaliční partnery

Liberecký hlavní architekt Jiří Janďourek definitivně vstoupil do politiky. To ostatně udělal již svou opakovanou kandidaturou za STAN/Starosty pro Liberecký kraj, ale nyní k tomu vydal poměrně ostré prohlášení, kde mluví o tlaku stavební lobby na chod radnice a potřebě se mu bránit. Navzdory vlastním kandidátům a korupčním kauzám Starostů.

Jiří Janďourek (na fotografii vedle primátora Jaroslava Zámečníka) se, nepřekvapivě jako výrazná tvář kandidátky Starostů, stal hlavním městským architektem před třemi lety. Přivedl s sebou na radnici tým, který tvoří Kancelář architektury města (KAM) a kde je vedoucím. Tu někdy (někdy zase ne) oceňuje dokonce i opozice, často ale dělá vrásky koaličním partnerům z ANO či ODS.

Návrat praktik z 90. let a tlak stavební lobby?

Napětí kvůli působení KAM na radnici je v koalici citelné již od jejího ustanovení, aktuálně, v čase předvolebním, ale ještě více vygradovalo. Jiří Janďourek tvrdí, že KAM se stala hromosvodem nevole některých příznivců praktik 90. let, proto se její šéf rozhodl otevřeně přesunout do politické role: „Přišel čas, kdy za osud Kanceláře architektury města musím začít bojovat nejen profesně, ale i politicky. Pouze tak ochráním námi započatý způsob rozvoje města ve prospěch jeho obyvatel. Pokud dostanu od voličů dostatečně silný mandát, jsem připraven pozici vedoucího KAM opustit a na základě výsledků otevřeného výběrového řízení ji předat svému nástupci či nástupkyni,“ říká ve svém prohlášení Janďourek.

Janďourek se přesunul z devatenáctého místa kandidátky na sedmé. Nahradil tím krajskou radní pro kulturu, v libereckém zastupitelstvu ale nikterak výraznou členku, Květu Vinklátovou (STAN/Starostové pro Liberecký kraj). V tom má podporu i primátora a svého politického druha ze STAN/Starostů pro Liberecký kraj Jaroslava Zámečníka. Ten o něm mluví již otevřeně jako kandidátovi na náměstka.

„Jiří Janďourek prokazuje velkou politickou odvahu, když jde nahlas bránit Liberec před návratem do minulosti. Takové odvahy si osobně vážím a Jiří Janďourek tak vedle své odbornosti dále prokazuje, že by byl skvělým náměstkem pracujícím ve prospěch jen a pouze Liberečanů. Buď dostaneme šanci pokračovat v koncepčním rozvoji Liberce z radnice, nebo dojde k návratu praktik známých z 90. let. Starostové pro Liberecký kraj návrat do minulosti nedovolí, ovšem bez podpory voličů v nadcházejících volbách to sami nezvládneme,“ myslí si primátor Zámečník.

Reakce koaličních partnerů i opozice

Taková slova evidentně padla, kam mířila, a dá se říci, že se potrefené husy ozvaly. Například na propagandistickém webu SYNER Group se do hlavního architekta pustila se svou nezaměnitelnou normalizační dikcí (kterou získala v roli šéfredaktorky jabloneckého stranického listu KSČ) současná šéfka médií SYNERu Alena Roubalová. Otištěn zde byl i další, a to anonymní článek, který na Janďourkovi nenechává nit suchou.

Janďourkovo prohlášení ale popudilo i současné koaliční partnery Starostů. „Každé město má mít architekta, a je jedno jestli je to jeden odborník nebo kancelář o více lidech. Hlavně musí být funkční! My v ODS společně se Sportovci chceme, aby si všechny odbory byly rovny. V Liberci na radnici nemůže být někdo privilegovaný oproti ostatním. Všichni šéfové odborů jsou si rovni a musí se chovat apoliticky. Pokud se jeden z nich chová jako někdo, kdo je něco víc, tak to chodu radnice moc nepomáhá,“ vyjádřil se například na sociálních sítích radní za ODS Petr Židek s odkazem na zmíněný anonymní článek.

Tradiční výhrady k působení KAM i k osobě hlavního architekta mají ale i zastupitelé za koaliční ANO. „Role hlavního architekta má být nestranná a rozhodně by neměl být provázaný s nějakou politickou stranou. To se bohužel v případě Jiřího Janďourka a KAM rozhodně neděje. Hlavní architekt je důležitá funkce, která zásadním způsobem ovlivňuje výstavbu ve městě, dnes vidíme, že někdy pozitivně, ale někdy nikoliv,“ myslí si další radní, tentokrát Marek Vávra za ANO.

Konfliktu uvnitř koalice kvůli KAM si všímá i liberecká opozice. „Starostové svůj tah Janďourkem zdůvodnili obranou proti návratu praktik z devadesátek. Sice neměli odvahu konkrétně pojmenovat, kdo chce takové praktiky na radnici zavést, bylo ale jasné, že narážejí hlavně na své koaliční partnery. Právě radní za ANO a ODS dlouhodobě KAM kritizují a shazují jeho projekty. Výsledkem je paralýza, kdy se rozvojové projekty na radnici komplikují a protahují. Vyplývá z toho jednoznačně, že pokračování koalice v tomto složení i po podzimních volbách by bylo pro rozvoj města devastující,“ uvedl Jindřich Felcman ze Změny/Liberce otevřeného lidem.

„Devadesátkové praktiky“ vadí jen u někoho?

Za zmínku stojí i snaha Starostů prezentovat se jako hráz proti korupci či proti „praktikám 90. let“. Před několika dny proběhla konference Starostů pro Liberecký kraj, kde se liberečtí Starostové slovy svého předsedy Martina Půty přihlásili k celostátnímu hnutí STAN, které se v současnosti zmítá ve skandálech, a čím dál více se ukazuje i „devadesátkové“ propojení vedení hnutí s organizovaným zločinem.

Samotný Martin Půta, který u zdejších Starostů vládne železnou rukou, je zase obžalovaný z toho, že Metrostavu za úplatu a v rozporu se svou funkcí pomáhal vytahovat z evropských fondů miliony na (jak tento týden pravomocně zaznělo u soudu) zmanipulovaný a předražený projekt rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény. Obviněn je i jeho spolustraník a bývalý krajský náměstek pro dopravu Vladimír Mastník, který měl zase pomáhat kontroverznímu podnikateli Jiřímu Vařilovi a společnosti BusLine.

Stejně zarážející je prohlášení o „praktikách 90. let“ od primátora Jaroslava Zámečníka. Liberec se stal nechvalně známý svým klientelismem zejména mezi lety 1990 až 2010, kdy zde politicky dominovala ODS napojená na místní podnikatelskou lobby v čele se společností (později holdingem) SYNER. Jaroslav Zámečník byl ale členem liberecké ODS 23 let, do roku 2014, kdy přestoupil ke Starostům.

A nebyl jen členem řadovým. Byl městským zastupitelem v letech 1994-1998, kdy se začal připravovat projekt městské Arény, klíčové položky městského obřího dluhu do dnešních dnů. V letech 2000-2004 byl pak Zámečník krajským radním pro cestovní ruch za ODS. I na kraji se v této době schvalovaly velice kontroverzní zakázky za stovky milionů jako Regiotram nebo Centrum vzdělanosti Libereckého kraje, které se sice nakonec nerealizovaly, ale obří částky za projekty na ně končily u firem svázaných se Synerem.

Po roce 2002 se také schválila nevýhodná privatizace liberecké spalovny do ruku PPF, na jejímž konci byly vysoké ceny pro liberecké domácnosti. Členem vedení liberecké spalovny za ODS byl například dnešní senátor a první místopředseda Starostů pro Liberecký kraj Michael Canov, který je i dnes výraznou tváří kampaně Starostů v Liberci.

Subscribe
Upozornit na
94 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,