Hořká tečka za volebním obdobím pro Starosty: družstevníci jim dali co proto

Poslední zasedání zastupitelstva v tomto volebním období bylo nepříjemné zejména pro primátora Jaroslava Zámečníka a jeho STAN/Starosty pro LK. Majitelé družstevních bytů, proti kterým v právě končícím období Starostové rozpoutali neúspěšnou válku, jim vše před volbami přišli připomenout.

Perné chvíle zažíval zejména primátor Jaroslav Zámečník a jeho stranický kolega, radní Michal Hron, který měl problematiku družstev na starosti, ale všechna jím navrhovaná řešení selhala a ukázala se jako neodůvodněná. Odmítli je nejen družstevníci, ale posléze jim dala za pravdu i ministerstva a soudy.

Na zastupitelstvu vystoupili celkem tři zástupci a předáci libereckých bytových družstev, kteří přednesli rekapitulaci svého sporu s vedením města, který se táhl od roku 2020. Tehdy primátor Zámečník oznámil, že lidé, kteří před zhruba dvaceti lety uzavřeli smlouvy s městem (které bylo prostředníkem a garantem státní dotace), mají Liberci zaplatit cca třetinové, aktuální tržní ceny (respektive ceny v čase a v místě obvyklé) svých bytů.

Pro tisíce lidí v Liberci to byl obrovský šok, protože taková částka při současných cenách bytů, by byla pro mnohé rodiny obrovskou ranou, nezřídka i s likvidačním dopadem. Proti postupu Starostů a na stranu Liberečanů se ale postavila opoziční Změna pro Liberec a Liberec otevřený lidem, ale i koaliční ODS a později část ANO.

„Poprvé jsme jednali s bývalým vedením města v roce 2017. S komunálními volbami ale přišlo nové vedení a připravené smlouvy spadly pod stůl. Nastalo pro nás čtyřleté období plné stresu, bezesných nocí a beznaděje,“ uvedl předák bytového družstva AG Stadion Josef Figer. „Chtělo by se říct „konec dobrý, všechno dobré“, ale zůstane v nás hořký pocit, že vše k tomu konci šlo pomalu a těžce, zejména pod taktovkou klubu Starostů,“ uvedl Josef Figer.

S podobným poselstvím zastupitelům vystoupila i Naděžda Vacková, další z družstevníků, kteří se proti postupu města bránili. I ona vyčetla historii sporu s městem a dodala: „ A proč jste to, pane primátore, Vy a Vaše strana STAN dělali?,“ ptala se Naděžda Vacková. „Já Vám trošku pomohu. Dělil jste to proto, abyste do městské poklady získali nemalé množství peněz a byli jste považováni za ty, kteří do vyprázdněné kasy přinesli velké peníze na úkor družstevníků. Z našeho pohledu to byl od Vás pouze finanční kalkul, jak se zalíbit voličům,“ vyčetla primátorovi i jeho Starostům jejich postup Vacková.

Jako poslední vystoupila družstevnice Lenka Šlapáková. Ani ona si vůči postupu města nebrala servítky. Měla připravenou rozsáhlou prezentaci, kde představila celou historii sporu Starostů s družstevníky. Nakonec vyzvala ostatní zastupitele. „Dnes víme, že stojí za to se spojit a bránit svá práva,“ uvedla Šlapáková. „Dovolím si na Vás apelovat, moc Vás prosím, nespoléhejte se na jeden názor, shánějte si více informací. Mlčky přihlížet, znamená souhlasit a podporovat. Naslouchejte občanům. Všem Vám přeji, abyste nikdo nezažil takovou aroganci moc, se kterou jsme se museli setkávat my. Prostě, když se desetkrát řekne lež, musí se jedenáctkrát říct pravda,“ ukončila svůj projev Šlapáková.

Družstevníci zároveň poděkovali zastupitelům, kteří stáli za nimi – jmenovitě Jaromíru Baxovi a Jindřichu Felcmanovi (oba Liberec otevřený lidem), Petru Židkovi z ODS nebo Šárce Prachařové z ANO.

 „Já samozřejmě sebereflexi v kauze bytových družstev mám“, reagoval primátor Zámečník. „Možná jsem neměl vždy ve všem pravdu, ale vždy jsem jednal v zájmu družstev,“ bránil se dál. „Určující byl soudní rozsudek v Neratovicích, který potvrdil platnost smluv, to byl pro nás signál a jsem rád, že jsou smlouvy platné. Pojďme to už uzavřít a věnovat se budoucnoti,“ dodal primátor.

Reagoval i tolikrát zmíněný Michal Hron. „S družstevníky jsem se scházel, ale pokud to bylo interpretováno, jak to zde říkali družstevníky, byl jsem špatně pochopen,“ bránil se radní Hron ze STAN/Starostů pro LK. „Riziko daně z příjmu byl jediný důvod, proč jsem navrhoval úplatný převod na to zdůvodnění jsem se podílel nejvíc ze všech zastupitelů,“ hájil své postoje Michal Hron.

Spor s družstvy se vede v Liberci více jak dva roky, a to od doby, kdy zástupci Starostů pro Liberecký kraj v čele s primátorem požadovali po družstevnících doplacení tržního rozdílu za podíl města, který vznikl před dvaceti lety, kdy město bylo pouhým garantem výstavby družstevních bytů a na to určené státní dotace.

Po roce neúspěšných jednání ale přišla loni série soudních rozhodnutí, která se přiklonila na stranu družstevníků. Vedle toho se pro družstva a jejich nároky vyslovilo i společné Stanovisko tří ministerstev, které jasně deklaruje, že právo je na straně družstevníků. Až na základě toho uznali v Liberci i na kraji vládnoucí Starostové, že jsou družstevníci v právu a v dubnu bylo odhlasováno, že jim má být převeden městský podíl tak, jak jim zaručují smlouvy.

Subscribe
Upozornit na
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody