Kolik bere senátor za Liberec? Michael Canov kumuluje odměny a mlčí…

Vrcholní politici Starostů často kritizují kumulaci funkcí. Ovšem jen u ostatních. Liberecký senátor Michael Canov je pravděpodobně nejlépe placeným politikem Libereckého kraje. Zároveň bojuje za navyšování platů politiků a pro sebe si z veřejného rozpočtu nic neodpustí.

Když se po krajských volbách v roce 2020 ustanovovaly nové krajské vlády, řešila se i kumulace funkcí, se kterou se političtí lídři museli vyrovnat. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN/Starostové pro LK) si ironicky rýpl do svých hejtmanských kolegů: „Jsem zvyklý pracovat na sto procent každý den a raději budu dělat jednu funkci pořádně. Své kolegy ale obdivuji, já bych to nezvládl,“ uvedl před dvěma lety pro CNN Prima News.

Jenomže u vlastního místopředsedy hnutí Starostů pro Liberecký kraj, senátora za Liberec a chrastavského starosty Michaela Canova to zřejmě neplatí. Ten je šest let senátorem za Liberec, ale ponechal si funkci starosty v Chrastavě i s platem a čerpá i odměny jako krajský zastupitel. Navíc jeho kandidátka v Chrastavě opět zvítězila a je velmi pravděpodobné, že starostou obce zůstane i nadále.

K tomu všemu mu náleží i senátorské náhrady v řádech desítek tisíc. Náš Liberec se zajímal, kolik jich měsíčně čerpá, ale ani po třech dnech se mu nedostalo odpovědi, byť jindy senátor Canov odpovídá rychle a obsáhle.

Michael Canov byl také jedním ze senátorů, kteří nejhlasitěji bojovali proti zmrazení platů politiků, se kterým kvůli krizi přišla loni vláda Andreje Babiše (ANO). Pro Českou televizi před rokem uvedl, že platy zákonodárců jsou nyní nižší, než jaké mají při přičtení odměn vysocí státní úředníci. „Platy ústavních činitelů mají být v určitém poměru k průměrné mzdě,“ podotkl Canov.

Podívali jsme se tedy na příjem libereckého senátor, u nějž mnozí politici kritizují, že pro město Liberec za šest klet vykonal málo nebo vůbec nic, sami. Již před měsícem nechtěl přímo sdělit jejich konkrétní výši, jen uvedl, za co všechno pobírá odměnu. Kolik to tedy je?

Měsíční hrubý plat senátora včetně náhrad činí 90 800 korun. K tomu ovšem může čerpat řadu náhrad. Například na dopravu, reprezentaci, pronájem kanceláře, plat asistenta…

Michaelu Canovi náleží náhrada na dopravu z Chrastavy do Prahy ve výši 37 900. Může rovněž čerpat na plat asistenta ve výši 50 500 Kč. Senátor Canov má asistenty a asistentky čtyři, peníze jsou ale na ně dohromady, a to ve zmíněné výši.

Senátor Canov má svou poslaneckou kancelář v Domě kultury v Liberci. Jaký je zde pronájem se nám nepodařilo zjistit, ale výše finanční podpory pronájmu, na kterou má jako senátor nárok, se liší podle jejího sídla. V Praze je to například až 27 000 Kč.

Každý senátor má také nárok na příspěvek sloužící jeho prezentaci. To znamená, že se jedná o příspěvek na ošacení, pohoštění a podobně. Její výše je 13 500 Kč.

Michael Canov si také ponechal plat starosty Chrastavy. Ten je podle zákona  72 387 Kč. Michael Canov ale ovšem využívá, kvůli svému angažmá senátora, 60 %, jak mu povoluje zákon a schválilo mu i zastupitelstvo Chrastavy. V jeho případě jde tedy o 43 432 Kč.

Tím ovšem jeho výčet jeho příjmů z veřejných rozpočtů nekončí. Canov pobírá i odměnu určenou pro krajské zastupitele, kterým je také. Ta činí 4057 Kč.

Dohromady to tak je 196 757 Kč . K tomu je ještě třeba připočíst částku sloužící jako náhrada nájemného na kancelář, ale protože senátor Canov konkrétní výši jím uplatňovaných náhrad neuvedl, nelze ji vyčíslit přesně.

Senátor Canov tedy přijde daňové poplatníky na zhruba 2,5 milionu korun ročně. To ale není všechno. Za každého senátora dostává navíc jeho strana, v případě Michaela Canova STAN/Starostové pro LK, 900 000 Kč každý rok.

A zde je další zajímavost: starosta Canov z Chrastavy nepatří ani do senátního libereckého obvodu, ale pod Českou Lípu. Jenomže za Českolipsko již Starostové svého senátora mají. Je jím Jiří Vosecký, původně z Okrouhlé u České Lípy. Senátor Canov tedy kandiduje za vedlejší, liberecký obvod a Starostové tak o téměř milionový roční státní příspěvek nepřijdou ani zde.

Do problému s kumulací funkcí se dostala i druhá senátorská kandidátka, Radka Loučková Kotasová z ANO. Ta byla do roku 2020 náměstkyní hejtmana Libereckého kraje., ale posléze obsadila i post náměstkyně primátora v Liberci. Problém dvojího místa ale vyřešila tak, že se místa na kraji vzdala.

„Funkce náměstkyně primátora a uvolněné krajské radní nelze vykonávat současně, protože jsou obě časově velmi náročné. Po zralé úvaze jsem se proto rozhodla k 29. únoru 2020 rezignovat na pozici radní Libereckého kraje a přijmout od 1. března roli náměstkyně primátora pro rozvoj města,“ uvedla tehdy Radka Loučková Kotasová.

Subscribe
Upozornit na
50 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.