Město i kraj čekají rekordní příjmy ze státní kasy

Navzdory nedávné pandemii i současné krizi, spojené s ruskou agresí na Ukrajině a jejími dopady, získají Liberec i Liberecký kraj ze státního rozpočtu nebývalé množství peněz.

Do konce září získal Liberecký kraj ze sdílených daní o 484 milionů korun víc, než původně očekával. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku jsou příjmy vyšší o 451 milionů. I díky tomu mohl letos v létě kraj předčasně splatit posledních 234 milionů korun z tři čtvrtě miliardy, kterou si v roce 2006 půjčil na rekonstrukce silnic druhých a třetích tříd.

Pro letošní rok připravil Liberecký kraj rozpočet ve výši 3,886 miliardy korun, aktuálně už ale příjmy přesáhly 12,54 miliardy korun, výdaje jsou zatím zhruba o tři miliardy nižší. Důvodem vyšších příjmů je novela zákona o sdílených daních, díky které dostává kraj víc peněz, dotace pro školství a sociální služby, jež účty kraje jenom „protékají“, ale také evropské a státní dotace na projekty.

Kraj například přidal na příští rok 361 milionů korun na dopravní obslužnost. Do zajištění regionálních autobusových a vlakových spojů tak půjde v příštím roce 1,179 miliardy korun, to je o 44 procent víc než letos.

Vyšší příjmy očekává také město Liberec. Liberec počítá pro příští rok s výrazně vyššími příjmy než letos, přesáhnout by měly 2,74 miliardy korun. Pro letošní rok je zastupitelé schválili ve výši téměř 2,28 miliardy korun.

Daně jsou pro rozpočet města rovněž zásadní, tvoří skoro tři čtvrtiny jeho příjmů. Při schvalování rozpočtu liberečtí zastupitelé očekávali, že letošní daňové příjmy města dosáhnou 1,586 miliardy korun. Dnes se ale již očekává, že do konce roku se dostanou na 1,9 miliardy a v návrhu rozpočtu pro příští rok město počítá se sumou 2,014 miliardy.

I přes nárůst příjmů ale nebude podle něj jednoduché sestavit rozpočet s ohledem na rostoucí náklady. Jen u energií očekává radnice nárůst z letošních zhruba 200 milionů na téměř 570 milionů korun.

Subscribe
Upozornit na
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody