Turów: vedení kraje se nechalo koupit, místní se proti dolu brání spolu s Němci

Lidé z Trojmezí se rozhodli bránit se proti dohodě, kterou uzavřeli premiér Petr Fiala (ODS) a liberecký hejtman Martin Půta (STAN/SLK) s polskou stranou ohledně kompenzací pro Českou republiku, které mají pokrýt škody vzniklé těžbou v hnědouhelném dolu Turów. Proti této dohodě nevystupují jen čeští občané, ale spojili své síly s německými sousedy. Podpoří je i město Žitava.

Greenpeace Česká republika, Sousedský spolek Uhelná a německá ekologická organizace BUND Sachsen oficiálně podaly stížnost proti česko-polské dohodě o dole Turów. Dohoda totiž podle nich nevyřešila negativní dopady pokračující těžby. Škody na životním prostředí nadále vznikají, voda z českého území dál odtéká, ale česká vláda se v dohodě zavázala, že s tím nebude následujících pět let nic dělat. Dohoda brání podání žaloby k Soudnímu dvoru EU. Navíc podle dotčených omezuje přístup místních k informacím o odtoku vody a nezajišťuje ani dostatečná preventivní opatření.

„Chápeme aktuální situaci v energetice, ale zajištění energie Polsko jistě zvládne i bez porušování našich práv a ničení životního prostředí po dalších 22 let. Voda u nás opravdu brzy zmizí a bez ní zbyde jen krajina bez života. Proto žádáme komisi, aby jednala teď, než bude příliš pozdě,“ říká Milan Starec, zástupce Sousedského spolku Uhelná.

„Po volbách na konci roku 2021 souhlasila nová česká vláda velmi rychle a netransparentně se slabými a nedostatečnými podmínkami smlouvy s Polskem a vyměnila tak české životní prostředí a životy místních lidí za peníze. Negativní dopady těžby v dole Turów se však kompenzovat nedají a z českého území bohužel stále mizí voda. Smlouva kryje porušování evropského práva ze strany polské těžební společnosti PGE, která chce v Turówě těžit dalších 22 let,“ říká koordinátorka uhelné kampaně Nikol Krejčová z Greenpeace.

Důležitým argumentem stěžovatelů pro Evropskou komisi je, že dohoda podle nich vede k porušení hned tří evropských směrnic. Jedná se o směrnici o přístupu k informacím o životním prostředí, směrnice o odpovědnosti za škody na životním prostředí a směrnice o hodnocení dopadů záměrů na životní prostředí.

Na jejich stranu se přidala i organizace Frank Bold, se kterou původně Liberecký kraj ve věci Turówa spolupracoval. Frank Bold ale kraji spolupráci vypověděl poté, co se kraj a česká vláda narychlo a za zavřenými dveřmi dohodly s Poláky na kompenzacích. Tak se stalo letos v únoru. Jenomže, jak se ukázalo již za pár týdnů, vyjednané peníze zdaleka na skutečné sanace škod nestačí, a české straně tak zbyly oči pro pláč. 

Již na jaře se ukázalo, že odhady nákladů na stavební práce a díla spojená se zabezpečením vody pro obyvatele příhraničí jsou již dnes zhruba dvakrát tak veliké. Oslovené firmy náklady odhadly na 1,542 miliardy korun. Zbytek má doplatit Česká republika, respektive její daňoví poplatníci.

„Česká republika porušuje evropské právo. Do podepsání dohody byly na vině polské úřady a polský těžař PGE. Podpisem dohody však ČR souhlasila s nelegální těžbou a sama sobě svázala ruce. Firma PGE od února do září 2022 těžila, aniž by měla zhodnocení dopadů těžby na životní prostředí, což je v naprostém rozporu s evropským právem. K porušení práva nicméně došlo i v několika dalších případech. Česká vláda se ale už nemohla těmto ústrkům bránit, jinak by porušila dohodu. Je to absurdní. Český Ústavní soud se dohodou odmítl zabývat, protože podle něj nespadá do jeho jurisdikce. Místní lidé a ekologické organizace se tedy obrací na Evropskou komisi, která jako jediná může ještě něco změnit,“ říká Petra Kalenská, právnička Frank Bold, která stížnost zpracovala.

Na stranu odpůrců se postavili nejen němečtí ekologové a občané žijící v Trojmezí, ale i město Žitava. Ačkoliv minulý týden vedení Libereckého kraje i města Liberce oficiálně deklarovalo své dobré vztahy s Žitavou, jejich postoj k Turówu je úplně opačný. Podání další žaloby kvůli Turówu ve středu minulého týdne schválila žitavská městská rada. Žaloba bude podána u příslušného varšavského správního soudu. „Existují pravidla, která se musí dodržovat. A jedno z nich je: neubližujete svým sousedům,“ řekl starosta města Thomas Zenker Rádiu Lausitz. Jako první o tom v Čechách informovala Liberecká drbna.

Hlavní problém vidí stěžovatelé v tom, že dohoda nechrání zásoby vody v okolí dolu a nebrání jejich odtoku především z českého území. Poslední dostupné údaje naznačují, že za posledních 14 měsíců voda klesla na některých místech až o 8 metrů. Polský těžař však nemusí svou činnost dle dohody nijak omezovat. Dohoda mu nařizuje těžbu omezit až ve chvíli, kdy voda klesne o více než 8 metrů za 6 měsíců. Stejný pokles za delší časový úsek však dle dohody nevadí.

Stížnost se rozhodli podpořit i někteří europoslanci a europoslankyně. Skupina europoslanců včetně českého europoslance Mikuláše Peksy (Piráti) poslala dopis, ve kterém stížnost výslovně podpořila a jehož adresátem je evropský komisař pro životní prostředí Virginijus Sinkievičius.

 

Subscribe
Upozornit na
20 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se