MS 2009: město pokuty zaplatilo, viníky hledat nebude

Stín nechvalně proslulého MS v lyžování 2009 se vytrácí a nechává za sebou pachuť trapnosti. Současná kolice STAN/SLK, ANO, ODS a Pirátů nebude hledat konkrétní viníky, kteří mohou za 17 milionů pokut, které kvůli mistrovství město dostalo. Oznámil to primátor Jaroslav Zámečník (STAN/SLK).

Podle primátora je dnes hledání viníků těžké a neefektivní. „„Teď už se těžko dají dohledat jednotlivá pochybení, protože řada věcí je skartována. Je to už třeba 15 let po realizaci,“ řekl ČTK Jaroslav Zámečník. 

„Stržení možná čtyř platů a ještě u lidí, kteří už na radnici nepracují, to by už nebylo efektivní. Rozhodli jsme se proto většinově to uzavřít vzhledem k tomu, že ta doba je už hodně vzdálená a ty náklady by dál rostly. Bylo by to jako soudit se u nějakého sporu, kde by nebyl žádný vítěz,“ dodal primátor.

Sankce vyměřil finanční úřad Liberci v souvislosti s deseti stavebními akcemi převážně na Ještědu. Původně městu kvůli dotačním chybám hrozila až miliardová sankce, nakonec Liberec zaplatil 17,2 milionu korun. Z toho 14,8 milionu korun byla sankce a k tomu penále 2,4 milionu.

Pochybení se týkalo například osvětlení na skokanských můstcích, garáže pro rolby, parkovacího domu či přístupových cest. U některých staveb město nedodrželo technické parametry, například v použitém průměru trubek, rozdílu v délce potrubí či vybudování kratší kanalizační přípojky. Jiný rozměr, než bylo v žádosti o dotaci uvedeno, mělo dvoupatrové parkoviště, místo na ploše 8000 metrů čtverečních se vybudovalo na 2680 metrech čtverečních. V rozporu s dotačními podmínkami u několika staveb po šampionátu zřídilo město zástavní právo při vydávání dluhopisu.

Pro Liberec to nebyla jediná pokuta v souvislosti s lyžařským MS. Finančnímu úřadu musel zaplatit přes tři miliony korun kvůli chybám při výstavbě bytů pro šampionát.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března 2009. Akce byla předem dlouho propagována až protlačována tehdejší libereckou politickou reprezentací, zejména občanskými demokraty. Zastánci mistrovství nejprve dokonce tvrdili, že na jeho pořádání nebudou potřeba žádné veřejné prostředky, akce bude zisková a když, tak bude stát daňové poplatníky malou částku, která se kvůli komerčnímu úspěchu vrátí.

Nakonec vše dopadlo jinak. Zmocněncem pro mistrovství se stal tehdejší liberecký poslanec za ODS a bývalý náměstek libereckého primátora Tomáš Hasil a ten spolu s Jiřím Kittnerem a Přemyslem Sobotkou (oba ODS) vylobbovali na premiérovi Mirkovi Topolánkovi razantní navýšení nákladů na mistrovství.  Z veřejných zdrojů pak šlo na jeho uspořádání přes dvě miliardy korun – ze státního rozpočtu skoro 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal přibližně 165 milionů.

Veřejné zakázky spojené s mistrovstvím světa se staly terčem kritiky Nejvyššího kontrolního úřadu i Antimonopolního úřadu, který Liberci za účelové porcování zakázek udělil milionové pokuty. Naštěstí pro městskou kasu, soud v Brně tyto pokuty zrušil a kritizované zakázky vrátil k přešetření.

K soudu se dostali například i zástupci známé liberecké firmy Investing CZ, která často spolupracuje s ještě (díky svému napojení na zdejší politiky) známější firmou Syner a pro veřejný sektor dozoruje zakázky. Ve dvou případech byli lidé z Investing CZ obžalováni, že účelově špatně nakládali s veřejnými prostředky, například, aby tak byl obohacen dodavatel, firma Syner. Soud ale obžalované viny zprostil.

 Náklady na organizaci mistrovství světa v Liberci činily přes 623 milionů. Častým argumentem propagátorů mistrovství byla údajná podpora místních podnikatelů. To se však splnilo jen těm napojeným na libereckou politickou reprezentaci, jako například firmě Kalendář Liberecka, které spoluvlastní bývalý poslanec ODS a náměstek primátora Tomáš Hasil a která pár týdnů před šampionátem založila (dnes již zaniklé) rádio Dobrý den, aby získala licenci na vysílání ze šampionátu. Lidé z okruhu Hasila zbohatli i na spekulacích s pozemky, na kterých MS proběhlo.

Organizační tým vedený Kateřinou Neumannovou po sobě zanechal dluhy za bezmála 113 milionů korun bez penále. Ostrouhali většinou malí a střední podnikatelé, jejichž podpora byla jedním z klíčových argumentů pro pořádání této akce. Naopak: liberecké mistrovství se stalo rejdištěm i pro spoustu dalších „politických podnikatelů“, kteří díky němu získali miliony korun z veřejné kasy.

Také spousta vydaných veřejných prostředků na snobské, „doprovodné a kulturní“ akce kolem mistrovství šampionátu na oblibě mezi lidem nepřidala. Trochu zjednodušeným viníkem a terčem lidového hněvu se stala Kateřina Neumannová, proslulá lyžařka, která akci zaštiťovala. Toho využila liberecká oligarchie a pokusila se na ni svůj díl viny shodit.

Mistrovství světa v klasickém lyžování tak na konec přitáhlo více pozornosti ohledně korupce a klientelismu než ohledně sportovních výkonů. Jeho zastánci jej stále považují za vydařenou sportovní akci, ale ani liberečtí obyvatelé jej nepřijali za své.

 

Subscribe
Upozornit na
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody