Havlův bílý schod na černo po třech letech

Česká republika a Liberec s ní mají za sebou víkend plný uctívání a vzpomínání na bývalého prezidenta Václava Havla, který skonal před jedenácti lety. V Liberci je jeho osobnost ctěna snad více než kde jinde, jak tomu napovídá liberecké centrum. Jedna z připomínek na Václava Havla – bílý schod u liberecké radnice je přitom již tři roky instalován na černo. Prý se to má v nadcházejícím roce změnit.

Náš Liberec v roce 2019 jako první médium upozornil na situaci kolem bílého schodu s citátem Václava Havla, který v rozporu se zákony umístilo vedení města do schodiště historické radnice v Liberci. Tehdy se tak stalo v souvislosti s kulatým výročím listopadové revoluce a v rámci jejich oslav. 

Byla to tehdy velká sláva. V neděli 17. listopadu 2019 se před libereckou radnicí sešlo zhruba 30 lidí, aby si připomněli třicáté výročí sametové revoluce. Náměstek Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj) odhalil zlatým obalem zakrytý schod liberecké radnice, na kterém byl vytesán citát bývalého prezidenta Václava Havla „Život je radostná spoluúčast na zázraku bytí.“ a Havlův typický podpis se srdíčkem.

Jenomže to bylo v rozporu s památkovým zákonem. Liberecká radnice je totiž kulturní památkou a ta podléhá zákonné ochraně. A nový bílý schod ze zcela jiného kamene, jiné barvy, úpravy i výšky působil jako „pěst na oko“ i pro laika. Vedení Národního památkového ústavu v Liberci tehdy kontaktovalo radnici a ta přislíbila, že situaci rychle vyřeší. Po třech letech se ale nezměnilo nic.

Náprava stavu se slibovala již v roce 2019, 2020 i loni, v roce 2021. „Aktuálně je nicméně stav věci takový, že je hotová kompletní projektová dokumentace. Návrh na renovaci schodiště, včetně všech potřebných dokumentů, obdrží nyní v prosinci k projednání radní města. Rekonstrukce samotná je plánována na příští rok. V rámci ní se pochopitelně počítá i s výměnou všech jednotlivých kusů z žuly, včetně památníku s textem V. Havla. Během opravy celého schodiště bude samozřejmě i tento konkrétní kus osazen a připraven ze stejného materiálu, jako všechny ostatní,“ znělo ujištění liberecké radnice v roce 2021 pro Náš Liberec.

V letošním roce se rekonstrukce nekonala, ale příští rok by to prý už mělo klapnout. „Co se týká dotyčného schodu před radnicí. Je to tak, jak jsem již avizoval. A sice, že dotyčný schod V. Havla bude vyměněn během plánované komplexní rekonstrukce celého schodiště před budovou historické radnice. Ta je nyní naplánovaná na jaro 2023. Protože se bude jednat patrně o větší zásah do vstupního prostoru do budovy, je třeba tuto stavební akci naplánovat a koordinovat i s provozem budovy a mimo jiné také svatebními obřady,“ uvedl letos mluvčí libereckého magistrátu Tomáš Tesař.

Na rekonstrukci čekají i liberečtí památkáři, kteří proti takovému postupu protestují od počátku. „Dle sdělení garanta území plánuje vlastník objektu, kterým je Statutární město Liberec, celkovou rekonstrukci schodiště z důvodu nevyhovujícího stavu založení. V rámci této akce bude původní stupeň, který je v současnosti vlastníkem deponován, navrácen na své původní umístění,“ sdělil naší redakci ředitel Národního památkového ústavu Miloš Krčmář.

Liberec v posledních letech patří k místům, kde jsou připomenutí bývalého prezidenta Havla častá. Jen v samotném centru lze nalézt lavičku Václava Havla před libereckou knihovnou, je zde i strom Havlovy ženy Olgy,  kousek od ní se nachází radnice se zmíněným „bílým schodem na černo“ s citátem prezidenta Havla a na samotné radnici například loni od října do Vánoc visel obří Havlův portrét, připomínající loňské desáté výročí jeho skonu. Mezi největší ctitele kultu bývalého prezidenta a strážce jeho hodnot a stylu politiky se sami počítají na kraji i na městě vládnoucí Starostové pro Liberecký kraje v čele s z korupce obžalovaným hejtmanem Martinem Půtou.

Subscribe
Upozornit na
16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.