Petr Pavel vyhrál v Liberci i v celém kraji naprosto suverénně

Novým českým prezidentem je Petr Pavel. V Liberci ho volilo 63,5 procenta voličů, což je ještě o pět procent více než v republikovém průměru.

Petr Pavel v Liberci porazil Andreje Babiše s velkým náskokem. Druhý finalista prezidentské volby ve městě pod Ještědem přesvědčil pouze 36,6 procent voličů. Volební účast v Liberci byla 69 procent, tedy o necelá dvě procenta vyšší než v prvním kole.

Generál ve výslužbě Petr Pavel přesvědčivě zvítězil i v druhém největším městě Libereckého kraje, v sousedním Jablonci nad Nisou. Zde jej volilo 60,7 procenta a Andreje Babiše jen 39,5 procenta oprávněných voličů. K urnám přišlo v Jablonci 68,4 procenta voličů, což je o tři procenta více než v kole prvním.

V České Lípě nového prezidenta porazil jeho soupeř Andrej Babiš, který obdržel necelých 50,1 procenta. Petr Pavel byl ale za ním v těsném závěsu se 49,9 procenta. I v České Lípě byla účast ve druhém kole prezidentské volby vyšší. A to o necelá tři procenta, volit dorazilo 61,5 % voličů.

Petr Pavel zvítězil i v Semilech, kde v prvním kole zvítězil Andrej Babiš. V podhorském okresním městě získal 58,7 procenta a Andrej Babiš jen 41,3 procenta. I v Semilech přišlo napodruhé více voličů než v kole prvním, ale jen o necelé procento. Do volebních místností jich dorazilo 66,4 procenta.

Na úrovni celého Libereckého kraje Petr Pavel zvítězil rovněž přesvědčivě se ziskem 58,8 procenta hlasů. Andreje Babiše volilo 41,2 procenta voličů a účast byla dnes 69,3 procenta, což je o dvě procenta více než před čtrnácti dny.

Petr Pavel je armádním generálem ve výslužbě, nyní bez politické příslušnosti, za minulého režimu byl funkcionářem KSČ a zpravodajcem Zpravodajské správy Generálního štábu Armády ČSSR.

Po revoluci dále působil v armádě. Mezi lety 2012 až 2018 působil jako náčelník Generálního štábu Armády České republiky. V letech 2015 až 2018 působil jako předseda vojenského výboru NATO.

Subscribe
Upozornit na
14 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,