Hejtman prosazuje neférová privilegia pro svůj Hrádek na úkor Liberce, tvrdí liberecký zastupitel

Náš Liberec nedávno upozornil na dvojí metr přístupu Libereckého kraje ve věci domovů pro seniory. Zatímco v Liberci domovy s péčí o staré lidi kraj financovat nechce, například v Hrádku nad Nisou, který je domovem hejtmana Martina Půty, se o zdejší domov důchodců postará. Na tento rozpor se včera na zasedání krajského zastupitelstva vydali zeptat i zastupitelé Liberce.

Na včerejším zasedání Zastupitelstva Libereckého kraje vystoupil zastupitel města Jindřich Felcman z Liberce otevřeného lidem/Zelených, aby se vedení kraj zeptal, proč jen v Liberci kraj nepřispívá na provoz zdejších domovů pro seniory. Připomněl dva roky starou debatu, kdy kraj v rámci směny s městem Liberec získal zdejší zoo a botanickou zahradu a naopak na Liberec převedl domovy důchodců ve Vratislavicích nad Nisou a na Františkově.

„Při transakci zoo a botanické zahrady jsme mimo jiné napadali i argumenty, že by mělo být snad nějak férové, aby za ně na oplátku město převzalo do své správy domovy pro seniory ve Františkově a Vratislavicích, včetně nákladů spojených s jejich provozem. Žádné jiné krajské domovy pro seniory na obce či města přitom v posledních letech převáděny nebyly. A že je většina klientů libereckých domovů důchodců z Liberce? V krajském domově důchodců v Jablonci bude také většina klientů z Jablonce. V Českém Dubu také zjevně nebude problém 40 lůžek využít hlavně pro občany Českého Dubu. A proč by vlastně měly mít menší obce oproti Liberci výhodu v tom, že jejich občané mohou využívat krajské domovy důchodců? Tento argument zjevně nefungoval a vůči Liberci byl zkrátka neférový,“ argumentoval Felcman.

Felcman rovněž zmínil skutečnost, že Liberecký kraj se postará o nový domov seniorů v Půtově Hrádku nad Nisou, což silně kontrastuje s hejtmanem ještě loni deklarovaným přístupem, kdy odůvodňoval, proč se kraj v Liberci nechce o domovy důchodců starat.

„Starat se o seniory je zase na druhou stranu úlohou zejména městských samospráv,“ tvrdil ještě před pár měsíci hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Jenomže pro jeho domovský Hrádek nad Nisou to zřejmě neplatí.

Zde naopak Liberecký kraj na sebe kraj bere závazek péče domova pro seniory místo téměř osmitisícového města Hrádku nad Nisou. V Hrádku se rozhodli postavit nový domov pro seniory za 271 milionů korun. 194 milionů korun z toho činila dotace. Město Hrádek nad Nisou by tedy mělo doplácet 77 milionů korun. Ale zaplatí je za něj Liberecký kraj a o domov důchodců s kapacitou zhruba 40 lůžek v Hrádku nad Nisou se bude dál starat.

Liberecký zastupitel rovněž poukazoval na plánované rozšíření služeb pro seniory, které Liberec chystá. „V Liberci čekají v pořadnících na místa v domovech důchodců stovky lidí. Město nyní začíná připravovat projekt na navýšení kapacity domova ve Františkově. Financování tohoto projektu z rozpočtu Libereckého kraje by byla pro Liberec vítaná pomoc,“ vyzval vedení Libereckého kraje Jindřich Felcman.

A reakce hejtmana a zbytku vedení? Nula. Na položené otázky se hejtman Půta neobtěžoval odpovědět.

„Étos slušnosti a hodnot, který tolik vyvolával hejtman ve své flanelové košili a podporou Petra Pavla v jeho prezidentské kandidatuře, se rozplynul velmi brzy. Arogance v debatě a mlčení, které pouze trapně ukrývalo zjevně svévolná a neférová privilegia kraje vůči městu, kde hejtman žije. To je pravý Martin Půta,“ okomentoval přístup kraje Jindřich Felcman.

foto: hradek.eu

Subscribe
Upozornit na
13 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,