Rozsudek v korupční kauze s libereckou ČSSD možná padne již v květnu

V Liberci tento týden probíhalo jednání ve věci údajného tunelování evropských dotací na projektech termálních lázní v Chrastavě, hotelu Praha v Jablonci nad Nisou a liberecké Výšině. Škoda je podle obžaloby 340 milionů korun a obžalováni jsou někdejší vrcholní politici z ČSSD.

Jednání mělo probíhat téměř celý týden, ale soud byl nakonec odročen na návrh obhajoby, která požaduje vyslechnout další dva svědky. Podle vyjádření soudce Richarda Skýby ale jinak již byly všechny důkazy předloženy a posouzeny. Rozsudek by tak mohl padnout v polovině května, kdy je nařízeno další jednání.

Případ má na starosti nový soudce. Jeho předchůdce, liberecký soudce Petr Neumann, který měl kauzu na starosti od jejího začátku, odešel do důchodu a případ nestihl dokončit.

Státní zástupce Petr Hořín předkládá soudu žalobu, která popisuje údajnou trestnou činnost při dotačních akcích placených z evropských fondů, a to na zámeček a termální lázně v Chrastavě, hotel Praha a libereckou Výšinu. Žalobce má za to, že všechny projekty spojené s podnikatelem Janem Imlaufem provázela korupce. Duškovi se Seppem hrozí za přijetí úplatku 5 až 12 let žaláře.

Podle státního zástupce měli politici z ČSSD Robert Dušek (tehdejší krajský šéf a europoslanec) a Martin Sepp (někdejší náměstek hejtmana z ČSSD a člen Regionální rady ROP Severovýchod, která o dotacích rozhodovala) zajistit pro podnikatele Jana Imlaufa dotace ve výši mnoha desítek milionů na chrastavský zámeček nebo na hotel Praha v Jablonci. Jako úplatek pak měli požadovat zhruba deset procent částky. Celková škoda byla nakonec vyčíslena na 340 milionů.

Obžalovaní vinu popírají a argumentují například tím, že mezi tehdejším šéfem ČSSD Robertem Duškem a Janem Imlaufem panovala otevřená nenávist a není tak možné, aby se na něčem dohodli. Zaznělo to již loni při výsleších svědků.

„Bylo zcela nepřijatelné, abychom se s Imlaufem na něčem domlouvali,“ řekl například loni v létě u soudu Dušek. Jeho slova podpořil i bývalý náměstek primátora za ČSSD Milan Šír. „Mezi těmi dvěma panovala skutečně velká averze, která pramenila z toho, že v ČSSD v té době v Liberci vznikly dva proudy. Jeden kolem Imlaufa a druhý kolem Duška. Imlauf ovšem tento souboj prohrál,“ vypověděl u soudu Šír.

Stíhána je také kamarádka bývalé Duškovy ženy Simona Lepešková. Tu policie viní z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti, s trestní sazbou až pěti lety odnětí svobody, zda-li byla takto koncipována i samotná žaloba není jisté. Dvanáct žalovaných lidí je viněno ze sedmi skutků, mezi nimiž je například i finanční poškozování EU.

Podle policie měl úplatek spočívat mimo jiné v tom, že podnikatel Imlauf prodal pod cenou ubytovnu a okolní pozemky v Liberci Skálovi a Lepeškové. Ti však jsou údajně pouze bílými koňmi, kteří mají zastřít údajně skutečného reálného vlastníka – Roberta Duška. Dalším obžalovaným má být i další bývalý liberecký sociální demokrat – již dříve odsouzený v souvislosti se zabitím Filipa Venclíka, někdejší předseda místní organizace ČSSD Liberec 12 – Pavlovice Petr Skála.

Ten měl pro Duška měl nakoupit ubytovnu na libereckém Františkově. Zastupovat jej oba měli, protože se Dušek a Imlauf nesnášeli, což dnes i již v minulosti oba u soudu potvrdili. Státní zástupce se domnívá, že šlo o úplatek za zprostředkování přidělení dotace. Argumentuje tím, že Dušek, v zastoupení Lepeškové a Skály získal ubytovnu velice levně. Za 1,3 milionu korun.

Subscribe
Upozornit na
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.