nášLiberec

Search

Liberecký kraj výrazně zvedá vstupné v Dětském koutku v Lidových sadech

Liberecký kraj má ve vlastnictví zoo několik měsíců a Liberečané již cítí změny. V Dětském koutku v Lidových sadech, který generace obyvatel Liberce a jejich dětí využívají, se ceny vstupného zdvihly zhruba o třetinu.

Když na začátku loňského roku proběhla kritizovaná směna města Liberec a Libereckého kraje, ve kterém Liberec přišel o zoo a botanickou zahradu, padaly, ze strany zastánců směny, argumenty, že se pro občany nic nezmění. Jenomže pod zoo patří i oblíbený Dětský koutek v Lidových sadech a zde se pro občany Liberce mění dost.

Zatímco liberecká zoo je z velké části cílem přespolních návštěv, Dětský koutek v Liberci již desítky let slouží zejména libereckým dětem jako oblíbené místo her a výletů. Od letošního roku si ale jejich rodiče musí hlouběji sáhnout do kapsy, což v dnešní době může být pro mnohé problém.

Na to, jakým způsobem nový majitel zoo a Dětského koutku, tedy Liberecký kraj, zvedá vstupné, upozornil na zasedání libereckého zastupitelstva opoziční Jan Stárek ze Zelených/Liberce otevřeného lidem. „Například cena za 10 vstupů pro dvě děti a jednoho rodiče je dnes 1100 Kč. to si myslím, že pro řadu lidí může být už problém,“ uvedl zastupitel Jan Stárek.

„Navíc Dětský koutek je významný například pro obyvatele Starého Harcova, kde není jediné volně přístupné dětské hřiště,“ doplnil Jan Stárek. Na jeho podnět nikdo z vládnoucí koalice, která je (vyjma ANO) identická s tou na kraji, nikdo nereagoval.

Informace od zastupitele Jana Stárka potvrdila naší redakci i samotná liberecká zoologická zahrada. „Ke zdražení vstupného v Dětském koutku došlo až v letošním roce, a to především z důvodu zvýšení minimální mzdy zaměstnanců a kvůli zvýšeným cenám energií. Oproti tomu v zoo od roku 2021 do dneška k žádné změně vstupného nedošlo. Poslední úprava ceníku vstupenek proběhla v dubnu 2020 po první povinné covidové uzávěře,“ uvedla mluvčí zoo Barbara Tesařová.

A jak se ceny zvedly celkově? Náš Liberec přináší podrobný přehled:

Subscribe
Upozornit na
13 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém