Syrovátkovi hrozí za úplatky až pět let vězení

Podezření z uplácení čelí nyní spolumajitel mocné stavební firmy Syner Petr Syrovátko. Hrozí mu až pět let vězení za to, že měl podle obžaloby poskytnout úplatek ve výši 315 tisíc korun. A to proto, aby pro Syner získal od zprostředkovatelské firmy zakázku ve výši 190 milionů na rekonstrukci a přístavbu liberecké nemocnice. O kauze informovaly jako první Lidové noviny.

Lidovým novinám potvrdila složitý transport úplatku žalobkyně Krajského soudu v Praze Jana Jahodová. Syrovátko totiž nepředal peníze v hotovosti. Syner vystavil fiktivní firmě fakturu za drobné práce na přestavbě nemocnice. Ve skutečnosti podle soudkyně Jahodové ona „papírová“ firma žádnou práci na stavbě neudělala, tu nakonec provedl Syner.



„Peníze, které Syner převedl na účet zmíněné firmy, pak putovaly na účet jiné firmy ve Vídni. Odtud pak byly vyzvednuty v hotovosti a dopraveny do Česka,“ řekla Lidovým novinám žalobkyně Jana Jahodová. V České republice si měl peníze vyzvednout jednatel společnosti Tender Group Plus Radovan Sitař. Ten také pro Syner nakonec zakázku získal.



Právě Sitař je ústřední postavou úplatkářské aféry, ve které bylo v minulých dnech i se šéfem Syneru obžalováno celkem 18 lidí. Sitařova firma měla totiž pověření od obcí nebo od jiných organizací, aby pořádala výběrová řízení na jednotlivé zakázky. Obce v takovém případě nenesly žádnou trestní odpovědnost.



„Uvidíme, jak žalobkyně Krajského soudu v Praze Jana Jahodová ustojí politické a lobbistické tlaky, které se na ni pohrnou jako urvaná lavina v Alpách. Není zřejmě náhoda, že se případem nezabývá soud v Liberci. Zdejší policisté, státní zástupci a soudci by ji zřejmě neunesli,“ komentoval kauzu v regionální příloze MF DNES publicista Jan Šebelka.



Jde o první obvinění z korupce, které kdy padlo na mocné stavební impérium, jež v Liberci vlastní i hokejový klub Bílí Tygři, dvoje noviny, regionální televizi a vydává i zpravodaj Libereckého kraje. V médiích byl ovšem Petr Syrovátko už jednou z pokusu o uplácení obviněn, a to bývalým primátorem Jiřím Ježkem. Ježek řekl týdeníku Respekt o provázanosti ODS a Syneru doslova, že „vnitřní mechanismy jsou nastaveny tak, že ten, kdo nemá dobrý vztah k Syneru, tak se nedostane na kandidátku nebo na volitelné místo. Více než 60 % členů liberecké ODS je totiž zaměstnáno v některé z firem Syneru, takže stačí, když majitel jasně vzkáže – toho nevol, jinak si balíš kufry a jsi bez práce.“ A Ježek v Respektu pokračuje: „Když jsem se stal primátorem, přišel za mnou domů pan Syrovátko s tím, zda si dovedu představit, že bych měsíčně dostával odměnu,“ citoval bývalého primátora před několika lety týdeník.


(red)

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s