Policie řeší podivné losování v Karlových Varech

Dnes už slavné losování, ve kterém se rozhodovalo o realizátorech sportovní haly V Karlových Varech a které nakonec získalo sdružení firem Syner-Baustav-Metrostav, řeší protikorupční policie. „Případ vyšetřujeme jako podezření z trestného činu pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě,“ potvrdila Alena Vokráčková z protikorupční policie. „Zatím ale nebyl nikdo obviněn.“ Pokud se podezření policie potvrdí, hrozí viníkovi podle zákona až tři roky vězení.

Podle Vokráčkové se policie začala záležitostí zabývat 9. srpna na základě již dřívějších záběrů přímo z losování, které se konalo v dubnu loňského roku. V něm losující vytáhl první čtyři firmy z „kbelíčku“ ihned, poslední ale hledal více než půl minuty. Své zaváhání vysvětlil tím, že lístky se slepily. A poslední vytaženou, podle losujícího byla: „firma Syner-Metrostav, Liberec“.

Již dříve se o losování, které od jara pobavilo tisíce lidí na internetu, začal zajímat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Úřad vede s magistrátem správní řízení. Podnět společně podala karlovarská občanská sdružení. Ta kritizují losování při výběrovém řízení, jehož vítěz získal miliardovou zakázku na stavbu multifunkční haly. Úřad může na závěr správního řízení konstatovat, že magistrát neporušil zákon. V opačném případě hrozí sankce až sto milionů korun. Jde o pět procent z ceny za postavenou halu.

Někteří karlovarští zastupitelé uvádějí, že o tom, že halu za jednu miliardu bude stavět právě Syner bylo rozhodnuto již dávno předtím. Tvrdí to karlovarský opoziční zastupitel Jiří Kotek Ten se v pořadu Události, komentáře nechal slyšet, že o tom, kdo zakázku dostane, mohlo být rozhodnuto již před losováním. „Rok před tím, než jsem do zastupitelstva vstoupil, jsem slyšel, že nám nějaká liberecká firma Syner bude stavět multifunkční halu. Tehdy jsem ani nevěděl, že tu nějaká hala má být,“ uvedl v televizi Kotek. „A pak, jak šel čas, došlo k tomu, že na prvním zastupitelstvu, do kterého jsme se dostali vloni v listopadu, jsme měli hlasovat o přidělení zakázky. Slyšel jsme o tom, že to má dělat Syner.“ Podle něj přispělo k jeho přesvědčení, že něco není v pořádku, nejvíc záběr z losování. „Když jsem si přinesl domů ten záznam, tak jsem byl sám zaskočen, v jakém to je stavu,“ popsal v televizi Kotek.

V Karlových Varech, stejně jako v Liberci vládne koalice ODS a ČSSD. Také firma Syner se nechala slyšet, že zpochybňování výběru firem při získávání zakázky považuje za poškozování svého jména, hrozí nejrůznějšími právními kroky a dokonce poslala otevřený dopis Magistrátu města Karlovy Vary, ve kterém žádala, aby v celé záležitosti zaujal jednoznačné stanovisko.

Pro ty, kteří asi nejznámější losování o realizátorovi veřejné zakázky ve střední Evropě neviděli, přikládáme odkaz ZDE.

S využitím médií Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s