nášLiberec

Search

Demolice OD Ještěd je v plném proudu, zajímá se o ní ombudsman

Na konci listopadu odkoupila společnost Multi Development, která realizuje výstavbu nového obřího nákupního centra Fórum v srdci Liberce, další městské pozemky a s nimi i příliš nevyužívaný parkovací dům v sousedství ničeného Obchodního domu Ještěd-Tesco. Za dům zaplatila společnost Multi Development 80 milionů korun. Další peníze ale do něj chce investovat.„Parkoviště s více než čtyřmi stovkami míst začleníme do areálu a mosty propojíme s dalším parkovištěm na střeše nákupního centra,“ sdělil mlucčí developerské společnosti.

Kladně se ke stavbě Fóra Liberec, proti kterému se postavili tisíce lidí a z velké části i odborná veřejnost architektů i památkářů vyjádřil, vedle zástupců zahraničního investora i liberecký primátor Jiří Kittner.
„Jsme rádi, že se tento velký a složitý projekt konečně rozběhl a doufáme, že povede k celkovému oživení dolního centra Liberce,“ uvedl primátor.
Názory pana primátora ale stále nesdílí značná část liberecké veřejnosti, někteří z nich dokonce podali stížnost k úřadu Veřejného ochránce práv, k ombudsmanovi. Ten se již případem začal zaobírat.
„Stěžovatel zpochybnil správnost postupu příslušných úřadů, a proto zahájil veřejný ochránce práv šetření,“ uvedla pro Liberecký deník mluvčí úřadu ombudsmana Iva  Hrazdílková. „Ochránce požádal ministra kultury o součinnost a o poskytnutí veškeré dokumentace vztahující se k procesu rozhodování o neprohlášení budovy Tesca za kulturní památku,“ dodala mluvčí.
Jakkoliv může být snaha stěžovatelů sympatická, i tak spíše může připomínat boj s větrnými mlýny. Ví to i zástupce úřadu ombudsmana. „Lhůty pro přezkum tohoto rozhodnutí už uplynuly. V tomto okamžiku by byla otázka předběžného opatření a pozastavení demolice stavby nastolena jedině v okamžiku, kdyby  ministerstvo kulturu zahájilo řízení o prohlášení stavby  za kulturní památku,“ upozornila mluvčí ombudsmana. A právě to se v případě ojedinělé stavby Obchodního domu Ještěd věhlasných architektů Masáka a Hubáčka nepovedlo.
O snahách zachránit jednu z libereckých dominant jsme Vás informovali zde.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V areálu bývalých Libereckých výstavních trhů (LVT) již deset let funguje Technické muzeum Liberec. Nyní zde má ale vzniknout výstavba bytových domů a lidé
Stavební společnost Brex byla dlouhé roky významným hráčem v regionu. Dostávala poměrně velké procento zakázek a její vlastníci měli blízko k politikům, zejména k
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj