Vybrané body, které se budou projednávat na zastupitelstvu 25. 3. 2010

Březnové zastupitelstvo, které se sejde ve čtvrtek 25. března bude mít leccos na projednání. Je to například řada návrhů na přidělení dotací z fondů na financování rozvoje školských, kulturních, zdravotnických a sociálních příspěvkových organizací. Jedná se o schválení projektů k novému IPRM, ze kterého má být rozděleno více jak půl miliardy korun z fondů EU. Je na výsost zajímavé, kdo že o ně usiluje. A pokud si myslíte, že nemovitosti jsou v Liberci drahé, vedení města Vás může přesvědčit o opaku.

Bod č. 3 Majetkoprávní operace
Město nabízí opět k prodeji za neuvěřitelně nízkou cenu významnou nemovitost. Nyní je jí obrovská secesní vila na konečné v Lidových sadech, bývalé školské zařízení. Dům, který má podle (dva roky starého) znaleckého posudku cenu 6,4 milionu Kč, tržní hodnotu 8 milionů Kč, je nyní nabízen k prodeji firmě DP Real Immo za cenu o 30% nižší než je původní městem nabízená cena (7 milionů Kč), tedy za neuvěřitelných 4,920 000 Kč. Navíc budova byla v minulosti zařazena do seznamu neprivatizovatelných nemovitostí, ale na to se v Liberci moc nehraje.

Veliká budova před několika lety ještě fungovala jako učiliště, jsou k ní přivedeny všechny inženýrské sítě, obklopuje jí rozsáhlá zahrada, je originálním dokladem historické výstavby zahradního města na přelomu 19. a 20. století a je situována v nadmíru lukrativním prostředí Lidových sadů. Cena je neúměrné nízká k současnému stavu na trhu s realitami (vždyť navrhovaná částka představuje cenu sotva 2-3 bytů v panelovém domě na některém z libereckých sídlišť). Je jen otázkou, co za faktem, že vedení města natolik snižuje cenu, stojí.

Není od věci připomenout, že firma DP Real Immo patří stejnému podnikateli jako firma Property Real. Tato realitka vlastní řadu pozemků nedaleko od nabízené budovy. V minulosti město předložilo návrh na změnu územního plánu, která počítala s výstavbou bytových domů i na pozemcích patřících k významné liberecké instituci – DDM Větrník. Tento návrh podala právě Property Real. Nestalo se tak jen na upozornění občanských aktivistů a tyto snahy nebyly rozhodně prvními (zde).

Nyní tedy chce město stejnému podnikateli, kterému tak, zřejmě jen omylem či náhodou, chtělo vyjít vstříc, nabízí hluboko pod cenou majestátní budovu v těsném sousedství. Koupit takovou vilu, v takové lokalitě a za takové peníze, to je může být už jen na spekulaci kšeft jako hrom. Více zde

Bod č. 10 – Vyhodnocení výzvy IPRM Liberec – Atraktivní a kvalitní život v Liberci
Vyhodnocení a doporučení o zařazení projektových záměrů na dotace z fondů Evropské unie v rámci Integrovaného plánu rozvoje města – Atraktivní a kvalitní život ve městě. Oproti prvnímu IPRM zaměřenému na lokálně Lidové sady, se nyní posuzovaly a schvalovaly došlé projekty s širší, místně i tématicky, problematikou. Suma, kterou můžou jednotlivé projekty dohromady získat je cca 540 milionů korun. Jednotlivá vymezení projektových záměrů jsou:

  • Regenerace a revitalizace objektů a lokalit (týká se památek a „brownfieldů“ a jejich využití pro veřejné služby nebo podnikání)
  • Rozvoj infrastruktury pro sport, kulturu a volný čas (Investice do sportovních zařízení a objektů, kulturního a veřejného života ve městě, volnočasové –specifické – aktivity)
  • Administrativní zajištění IPRM

V rámci výzvy bylo podáno celkem 21 projektových záměrů, doporučeno ke schválení jich bylo 15. K posouzení projektů byl rovněž přizván „externí hodnotitel“ – soukromá firma Naviga4. O tom, jak to často dopadá, když jsou do systému výběrových řízení přizvány soukromé, komerční subjekty, jsme psali například zde.

Projekty nakonec navržené ke schválení nakonec jsou:

  • Výstavba multifunkční haly v areálu Městského stadionu v Liberci
  • Přestavba monofunkčního sportoviště v areálu Městského stadionu v Liberci
  • Obnova sportovišť Harcov
  • Centrum podpory Geotermálního využití energie
  • Centrum historie tramvajové dopravy
  • Multifunkční dráha Zvolenská
  • Modernizace Divadla F.X.Šaldy
  • Rozšíření využití budovy liberecké radnice
  • Volnočasové plochy Liberec – úprava
  • Revitalizace vícefunkčních hřišť při ZŠ Švermova a ZŠ Aloisina Výšina
  • Rekreační a sportovní areál Vesec
  • Multifunkční volnočasové centrum Liberec – Růžodol
  • Síť stezek pro rekreaci a sport v zájmovém území Ruprechtice – „U Kapličky“
  • Pavilon leknínů Botanické zahrady Liberec.

V rámci jiného operačního programu Věda a výzkum pro inovace byl doporučen ke schválení projekt Science learning center Liberec. Za zmínku jistě stojí doporučený projekt Centrum podpory Geotermálního využití energie. Předkladatelem je společnost Iberus, která koupila kostel Máří Magdalény a zatím jej nechává ostudně chátrat (psali jsme zde).

Společnost Iberus, jejíž vlastníky nikdo nezná, ale nikomu to zřejmě nevadí, protože je jejím jednatelem současný člen privatizační komise města a bývalý člen zastupitelstva města Liberec, Jiří Zeronik, není liberecké veřejnosti neznámá. O tom, jak jí radnice, možná na úkor libereckých občanů, kteří tak ztratili další veřejnou zeleň v centru, jsme psali zde.

Pokud Vás zajímá, co se má realizovat v Liberci za zmíněné stamiliony z Evropské unie, přijďtě se podívat na Veřejné projednání IPRM Liberec – Atraktivní a kvalitní život v Liberci. Toto projednání se uskuteční dne 29. března 2010 od 16:00 hod v zasedací místnosti č. 11 historické budovy radnice.  Více zde

Bod č. 23 – Obecne závazná vyhláška o hernách a místech, kde lze provozovat výherní hrací přístroje
Vedení města Liberce, poté, co dopustilo zaplevení (nejen) centra města hernami, se rozhodlo konečně něco dělat. Vždyť na podzim jsou volby.

Kdo by ale čekal, že proti hernám,tj. místům, kde se vytvářejí nebezpečné závislosti, které ničí jednotlivce i sociální skupiny včetně rodin, bude postupovat se stejnou razancí jako např. v sousedním Jablonci nebo Chrastavě, je na omylu. Předkládaná podoba obecně závazné vyhlášky nijak počet heren ve městě nesnižuje, ale pouze jej stabilizuje. V Liberci tak zůstává neuvěřitelných 120 adres, kde nadále budou herny provozovány. Více zde

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Měsíc Datum Dokumenty ke stažení Související Leden 28.01.2010 zápis hlasování usnesení pozvánka komentář Únor 25.02.2010 zápis hlasování usnesení pozvánka komentář Březen 25.03.2010 zápis hlasování
Kdyby někdo ještě před dvěma měsíci tvrdil, že se novým libereckým primátorem stane Jan Korytář nebo že náměstkem primátora pro ekonomiku bude Jaromír Baxa
Ve čtvrtek 25.listopadu 2010 v 17 hodin začne první zasedání libereckého zastupitelstva zvoleného v letošních komunálních volbách. Liberečtí občané rozhodli o tom, že po
Poslední zasedání zastupitelstva města Liberce před komunálními volbami bylo více než bouřlivé. Vládnoucí koalici nevyšly její plány na prodej libereckého letiště, kterým chtěla vyplnit