Kdo zaplatí mistrovské dluhy?

Dluh po mistrovství světa v klasickém lyžování, které nejednomu obyvateli Liberci přineslo podivnou pachuť do úst, neustále roste. V říjnu to bylo zhruba 80 milionů, v dnešních dnech dluh přesáhl částku 110 milionů korun. Jak se ale postaví k dluhu nová vláda, která si ve svůj štít dala maximální snahu šetřit, je ve hvězdách. Skončí – li všechno bankrotem organizačního výboru tedy není vůbec jasné, což může udělat pěkné vrásky na čele nejen spoustě věřitelům, ale i všem daňovým poplatníkům. Skutečnými vítězi šampionátu tedy byly, jak se zdá, spekulanti s pozemky a mocné stavební firmy.

Tým Kateřiny Neumannové, jehož hospodaření skončilo v propastných dluzích, spoléhal na pomoc státu. Jenže pravděpodobná budoucí koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných plánuje výrazně šetřit a úhrada dluhů za šampionát nebude možná prioritou. Proto došlo i v dosluhující vládě Jana Fischera k přehodnocení původního doporučení dluhy zaplatit a vyhnout se tak možné kritice nástupců. Nicméně byla to právě ODS, a nejen ta liberecká, která prosazovala masivní dotování lyžařského šampionátu.

Byla to právě Topolánkova vláda, která například jmenovala zmocněnce pro přípravu mistrovství poslance a dlouhodobého libereckého zastupitele za ODS Tomáše Hasila. Podle návrhu Tomáše Hasila vláda zaúkolovala Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, aby ze svých rezervních fondů uvolnilo dalších desítky a stovky miliónů, ze kterých byla například financována rekonstrukce VŠ kolejí Technické univerzity v Liberci, kterou tolik zkritizoval NKÚ a kde dle jeho mínění došlo k jasnému zneužití dotace ve prospěch realizátorské firmy Syner i mandatáře celé akce, firmu Investing CZ, která má se Synerem i místní politikou úzké vazby. Samotný Tomáš Hasil a jeho podnikatelsé aktivity si ostatně během příprav i průběhu mistrovství také přišly na své – podrobně jsme Vás informovali zde.

Podporu Hasilově iniciativě vyjádřili podpisem dopisu, který označuje situaci okolo příprav na mistrovství za kritickou a žádá urychlené poskytnutí požadovaných peněz, i místní politici. Stěžovali si v něm na přístup minulé vlády a rozpory s její politickou orientací a politickým složením liberecké radnice, jako další důvod uváděli dlouhé povolební vyjednávání. Vedle předsedy Českého olympijského výboru Milana Jiráska a prezidenta Organizačního výboru pro lyžařský šampionát SKI 2009 Romana Kumpošta jej podepsali i primátor Jiří Kittner, hejtman Libereckého kraje Petr Skokan (nyní žhavý ministerský kandidát Věcí veřejných) a předseda Senátu ČR Přemysl Sobotka, všichni za ODS.

Na mistrovství světa šly z veřejných zdrojů více než dvě miliardy korun – ze státního rozpočtu skoro 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal přibližně 165 milionů. Náklady na samotnou organizací mistrovství světa činily přes 623 milionů a zodpovídala za ně Neumannová. Příjmy pořadatelů na pokrytí nákladů nestačily, což vedlo k současným dluhům.



Pokud by Neumannové výbor skončil, následkem bankrotu, v insolvenčním řízení, nejvíce by to zřejmě postihlo věřitele. Mezi ty největší patří Technická univerzita v Liberci, liberecký dopravní podnik, Český hydrometeorologický ústav či bezpečnostní agentura zajišťující pořádek v areálu ve Vesci. O libereckých drobných podnikatelích, restauratérech a podobně ani nemluvě.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s