Rychlé zprávy ze zasedání zastupitelstva – letiště neprošlo

Teprve pár hodin před vlastním projednáním a schválením, předložil primátor Liberce, Jiří Kittner (ODS) návrh na prodej libereckého letiště zakladateli firmy Integra, Petru Turkovi za 105 milionů korun.

Vedení radnice si od tohoto kroku slibovalo zalepení díry, kterou má město Liberec ve svém rozpočtu. Ale rekordně nízká účast zastupitelů, z 39-ti účastnilo zasedání pouhých 26, vedla k tomu, že byl bod stažen z programu.

Primátor Kittner, hlava vládnoucí koalice, která prosadila rozpočet se stomilionovým mankem, se k pramalé účasti zastupitelů na červnovém zasedání vyjádřil v tom smyslu, že se asi zalekli vlastní odpovědnosti. Možná na tom něco je. Komunální volby se blíží a nést si do nich vizitku prodaného letiště kvůli odsouhlasené díře v rozpočtu, nemusí být zrovna pro leckterého člověka bažícího po zastupitelském křesle zrovna marketingový trhák. Ostatně nejen vládnoucí koalice, ale i spousta dnešních hlasitých kritiků prodeje letiště, jako např. zastupitelé za SOS, nyní Liberec pro občany, pro“děravý“ rozpočet sami hlasovali. Asi i proto byly řady SOS (respektive obou znepřátelených frakcí) na včerejším zastupitelstvu nejprořídlejší.

Ale kramářský styl prodeje tak významného městského majteku, kdy se čeká, zda bude dost zastupitelů pro či proti a podle toho se i navrhuje a jedná, vypovídá mnohé o zdejší politické kultuře a skutečných důvodech hlasování některých libereckých zastupitelů.

V privatizacích uspěl i manžel zastupitelky za SZ K.Absolonové, který koupil od města secesní vilu na konečné v Lidových sadech. Ač byl objekt prodán o 50% dráže (a v daleko širším, než původním, výběrovém řízení – o původním záměru, krajně nevýhodném, jsme Vás informovali) než bylo původně zamýšleno, i tak se objevily hlasy, které s prodejem nesouhlasily. Proti byly někteří zastupitelé za SZ i SOS (Korytář, Mrklas), kteří argumentovali stále nízkou cenou i strategickým významem budovy pro město.

Prodán byl i pozemek v lokalitě bývalého léčebného centra. Získal je podnikatel D.Polan. Ten, skrze své četné společnosti, skupuje v této lokalitě nemovitosti a město Liberec, respektive jeho vedení, dokonce navrhuje změny územního plánu, které by podnikatelským aktivitám pana Polana jistě napomohly. Tentýž podnikatel měl nedávno získat i zmíněnou obrovskou secesní vilu (později školu a učiliště) na konečné v Lidových sadech za neuvěřitelně směšnou cenu, 4,9 milionu Kč, čemuž se podařilo zabránit díky iniciativě samotných občanů, nejen z občanského sdružení Staré město Liberec.

Samotný Léčebný ústav koupil podnikatel D.Polan od města, záhy jej pronajal další firmě, která zde zřídila ubytovnu, kam se sestěhovala nemalou část sociálně vyloučených obyvatel. To samozřejmě přineslo rapidní zhoršení kvality života v okolí. Ohrožování zdraví, majetku, sousedského soužití se stalo v Lidových sadech každodenní rutinou. Navíc v podobných ubytovnách, kam se můžou lidé dostat ne vlastní vinou se často platí tak nehorázné „nájemné“ za neodpovídající bydlení.

Prodej proběhl za podpory některých opozičních zastupitelů za SOS – Liberec občanům, kteří během projednávání přehodnotili svá stanoviska. Ostatně na tomto zastupitelstvu měl vystoupit, již podruhé, sám podnikatel Polan. Minulý měsíc za sebe poslal orodovat krajského předsedu TOP 09 Roberta Korselta, ten ale neuspěl. Pan Polan se měl dostavit sám, ale zastupitelé dostali pouze dopis od jeho manželky. Přesto jim to, oproti původnímu tvrzení o nutnosti prezentace záměrů s objektem, stačilo a proti prodeji byli pouze čtyři zastupitelé. V Liberci prostě stačí odmítnutý (i odmítaný) návrh dokola předkládat a ono to nějak na konci vždycky vyjde.

Nejzávažnějším bodem bylo projednávání vypsání dluhopisů za dvě miliardy. Liberečtí zastupitelé schválili smlouvu o vydání komunálních dluhopisů za dvě miliardy korun. Emisi s patnáctiletou splatností zajistí pro město Česká spořitelna, dluhopisy budou k dispozici od 16. července. Jako zástava pro tyto půjčky poslouží městské byty, například v Zeleném údolí, ale podle dosavadních informací i významné objekty jako např. Naivní divadlo, Malé divadlo, PKO nebo městské lesy. To by mimo jiné znamenalo, že na tyto objekty v budoucnu nebude možné vůbec (nebo alespoň velmi těžko) žádat o dotace např. z Evropské unie. Česká spořitelna, soukromý bankovní subjekt, by se tak stala v mnohém určující silou městské politiky, která ovlivní životy Liberečanů i jejich kvalitu. Není bez zajímavosti, že např. Tipsportaréna jako zástava neslouží.

Diskuse se rozproudila i kolem změny územního plánu, která má zajistit výstavbu nového vchodu do ZOO. Zastupitelka K.Absolonová za SZ se pozastavovala nad obecností vymezení případných staveb a zastupitel Mrklas předvedl svou dezorientaci v problematice.

Nakonec zasedání vyjádřil zastupitel Jiří Šolc (SOS – Liberec občanům) své obavy, zda v případě zastupitele Jana Korytáře nedošlo ke střetu zájmů, což mělo vyplynout z práce kontrolního výboru, kterého jsou oba členy. Zastupitel Korytář ale na konci zasedání již nebyl a proto se okolo podezření nerozvinula diskuse, ani se nekonretizovalo podezření. Toho využil náměstek primátora za ČSSD, který se svým pověstným talentem pro kabaretní drama vyzval přítomné novináře, aby si zapamatovali (a do médií napsali), jak zastupitel Korytář „zbaběle prchl“…tak alespoň trochu legrace před prázdninami.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Měsíc Datum Dokumenty ke stažení Související Leden 28.01.2010 zápis hlasování usnesení pozvánka komentář Únor 25.02.2010 zápis hlasování usnesení pozvánka komentář Březen 25.03.2010 zápis hlasování
Kdyby někdo ještě před dvěma měsíci tvrdil, že se novým libereckým primátorem stane Jan Korytář nebo že náměstkem primátora pro ekonomiku bude Jaromír Baxa
Ve čtvrtek 25.listopadu 2010 v 17 hodin začne první zasedání libereckého zastupitelstva zvoleného v letošních komunálních volbách. Liberečtí občané rozhodli o tom, že po
Poslední zasedání zastupitelstva města Liberce před komunálními volbami bylo více než bouřlivé. Vládnoucí koalici nevyšly její plány na prodej libereckého letiště, kterým chtěla vyplnit