Bývalému policejnímu řediteli z Liberce hrozí osm let vězení

Po dlouhých šestnácti měsících skončilo vyšetřování bývalého libereckého policejního ředitele Miroslava Dvořáka a jeho dvou kolegů. Nyní na ně státní zastupitelství podalo žalobu. Samotný ex-řediteli Dvořák byl obžalován ze sedmi trestných činů a hrozí mu osm let. Zároveň s ním byli obviněni dva jeho kolegové a dva další civilisté.

Bývalý liberecký policejní ředitel, který do Liberce přišel z České lípy, je obžalován z trestných činů přijímání úplatku, zneužití pravomoci veřejného činitele, neoprávněného nakládání s osobními údaji a porušování služebních povinností. O jeho svérázném chování a hlavně přístupu ke své funkci a k jejímu výkonu se vyprávěly již delší čas po Liberci historky, a nejen mezi policisty. Stejně tak byly probírány jeho nadstandardní styky se zdejšími politickými či podnikatelskými prominenty.

Celá kauza začala v Liberci na začátku února 2009. V těch dnech Policejní inspekce zadržela tři vysoké důstojníky liberecké policie. Šlo o šéfa uniformovaných policistů Miroslava Dvořáka, ředitele dopravní policie Miroslava Valáška a kriminalistu Miroslava Kučeru. Všichni tři byli obviněni ze zneužití pravomoci veřejného činitele, Dvořák navíc z přijímání úplatků, porušování služební povinnosti a spolu s Kučerou z neoprávněného nakládání s cizími údaji.

Dozorováním celého případu byl pověřen krajský státní zástupce Adam Bašný. Ten byl minulý rok odvolán z funkce šéfa krajského státního zastupitelství svým nadřízeným Jiřím Křivancem. Důvodem odvolání bylo údajné manažerské selhání Bašného, ale i jeho kritika kauzy Čunek a poměrů v české justici. Později se Adama Bašného zastala drtivá část státních zástupců i soudců, která svůj rozhodný postoj vyjádřila v opakovaném prohlášení. V tisku se objevily zprávy, že dalším důvodem odvolání může být naopak Bašného svědomitost a důslednost při prošetřování korupčních kauz, které se mohly týkat nejen zadržených policejních důstojníků, ale i některých zdejších stavebních firem. Pozdější šetření zcela vyvrátilo údajná Bašného selhání a zastal se jej i ministr spravedlnosti.

Liberecký policejní ředitel Dvořák pracoval ve své funkci od prosince roku 2003. A jak odpovídal v září 2006 na otázky spojené s korupcí klientelismem a vůbec situací v Liberci pro náš web? Je zajímavé, jak se o těchto palčivých problémech vyjadřoval v překvapivé shodě s čelními politiky, zejména těmi libereckými. Korupce vlastně v Liberci není, Liberec je krásné, dynamicky rozvíjející se město, které přitahuje turisty, dělá všechno pro sport, máme krásnou Tipsport arénu a zdejší politici? Kde jinde se profilují takové hvězdy jako Přemysl Sobotka?

A kdo tohle všechno popírá a ukazuje na to, že pod Ještědem není vše v pořádku, že město se podřizuje zájmům úzké menšiny podnikatelů a dravých investorů, že se ničí jeho historická hodnota i hodnota co do kvality života, že tu politici kašlou na názor „obyčejných“ občanů, je jen závistivec, který nechápe moderní dobu se všemi příležitostmi, které přináší. Možná tak ještě úředníci, ty za leccos můžou, vedení města nikoliv. Prostě tu žijí jen a jen slušní a šikovní politici, které předčí snad jen ještě slušnější a šikovnější podnikatelé. Vždyť třeba lobbing není nic nezákonného…Celý, tři roky starý, rozhovor z korupce obviněným ředitelem Dvořákem si můžete přečíst ZDE.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s