Liberec vydal dluhopisy za dvě miliardy korun – jako následek letitého vládnutí zdejší radnice

Liberec jako bohaté město, přirozené centrum severovýchodních Čech. Tak tomu alespoň bylo ještě před několika lety. Dnes je Liberec městem zadluženým až po uši a aby se ze své svízelné situace dostal, vydal 200 dluhopisů na patnáct let, každý po deseti milionech korun. Dluhopisy zajistila Česká spořitelna, soukromý, komerční subjekt patřící do mezinárodní skupiny Erste Bank Group. Od 16.7. jsou dluhopisy nabízeny investorům. Prostředky, získané prodejem dluhopisů, nejsou ovšem určeny na investice a další rozvoj. Radnice jimi musí splatit většinu svých závazků, jako je například splácení výstavby liberecké Tipsport arény, kterou realizovala firma Syner.

Za celý balík bude město ručit svým majetkem, jehož účetní hodnota dosahuje několika miliard korun, jako zástavu použije město nemovitosti za jeden a půl miliardy.

Zástavou za balík dluhopisů poslouží například městské lesy, městské byty, například v Zeleném údolí,Liebiegova vila, krematorium, budova Nového magistrátu nebo fotbalový stadion U Nisy. Nikoliv ovšem například zmiňovaná Tipsport aréna, kterou pomocí koncesní smlouvy na dvacet let spravuje firma, která patří do skupiny S group (Syner) a jíž se město zavázalo za její služby vyplatit v příslušné době cca čtvrt miliardy korun.

Vydání dluhopisů, které jsou nabízeny soukromým investorům, kteří tak budou mít daleko větší vliv na dění ve městě, schválilo předprázdninové liberecké zastupitelstvo. Tento krok ale také znamená, že na zastavené nemovitosti v budoucnu nebude možné vůbec (nebo alespoň velmi těžko) žádat o dotace např. z Evropské unie. Česká spořitelna, soukromý bankovní subjekt, by se tak stala v mnohém určující silou městské politiky, která ovlivní životy Liberečanů i jejich kvalitu.

Liberec, ještě nedávno bohaté město (i díky například majetku po odsunutém německém etniku), má na krku dluh téměř 1,9 miliardy korun. Letos počítá s výdaji 2,722 miliardy korun, které o 758 milionů přesáhnou jeho příjmy. Důvodem rekordního schodku je ale právě vydání dluhopisů a refinancování závazků, které město převzalo i od svých společností Sportovní areál Liberec a Sportovní areál Ještěd.

Jinak je rozpočet nastaven jako úsporný, město nepočítá s velkoplošnými opravami komunikací, méně peněz je ve fondech na podporu sportu, kultury nebo na přeshraniční aktivity. Magistrát šetří na provozních výdajích, o desetinu méně má radnice na výplaty zaměstnanců. Méně dostaly na provoz i školy.

Samotná příprava vydání dluhopisů stála město Liberec 20 milionů korun. V minulosti vydala dluhopisy i některá další velká česká města jako například Praha či Ostrava. Narozdíl od Liberce, který ale peníze z dluhopisů použije na splácení dluhů, které zbyly po zdejší letité vládě koalice v čele s ODS, obě zmiňovaná města výnosy z dluhopisů poskytla například na renovaci komunikací, obnovu vozových parků či investiční akce.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s