Veřejnost se v knihovně zajímala o konkrétní případy z Liberce i systémové kroky v boji s korupcí

Necelá stovka lidí přišla do liberecké krajské knihovny na veřejnou diskusi, kterou ve čtvrtek 7.10 2010 pod názvem „Občan obce není ovce“ pořádala mezinárodní organizace Transparency International. Pozváni byli i zástupci našeho sdružení, jelikož se problematice korupce a klientelismu v našem městě věnujeme již dlouhé roky, a stejně tak byli přizváni i kandidáti na libereckého primátora z jednotlivých politických stran a hnutí. Dvě a půl hodiny tak probíhala živá diskuse, kdy se přítomných ptali zejména sami občané.

V úvodu představil Stanislav Beránek svou organizaci Transparency International Czech Republic (TIC), krátce shrnul její dosavadní činnost a zejména vyzvedl důležitost komunálních voleb. V jejich rámci, respektive týdnů před nimi samotnými, pořádá TIC přednáškové a diskusní turné po českých, moravských a slezských obcích a diskutujete s občany o místní politice, korupci, klientelismu i nástrojích jak se těmto, dnes již snad implementačním částem systému, bránit.

Po té, byli představeni jednotliví kandidáti na post libereckého primátora. Debaty se účastnili – Martina Rosenbergová (ČSSD), Petr Černý (Věci veřejné), Jiří Šolc (Liberec občanům), Zuzana Kocumová (Unie pro sport a zdraví), Jan Korytář (Změna pro Liberec),Markéta Puzrlová (Strana pro otevřenou společnost – jako náhrada za primátorského kandidáta Stanislava Kolomazníka), Jiří Cihlář (Strana práv občanů Zemanovci). Ostatní kandidáti, jako Dana Lysáková (KSČM) či Jiří Kittner (ODS) účast odmítli nebo ji přislíbili, ale nakonec se nedostavili, jako Jarmila Levko Pešlová (Demokratická regionální strana).

Další slovo dostali představitelé naší organizace Zuzana Tachovská a Jaroslav Tauchman, kteří prezentovali aktivity sdružení v tomto směru a zejména představili přítomným 40 bodů proti korupci a klientelismu v LIBERCI , která byla v spolupráci právě s TIC a Oživením, o.s. vypracována. Jedná se o podkladový materiál, který vychází z konkrétních zkušeností nejen města Liberce, ale i dalších obcí, včetně těch, kde se podobné systémové nástroje podařilo přijmout. Jako nutnost začít s promyšlenou taktikou v potírání korupce byly zmíněny jednotlivé a aktuální případy z Liberce, na které reagovaly konkrétní body návrhu strategie. Samotný podklad pro vytvoření protikorupční strategie pro město Liberec si můžete stáhnout a přečíst zde.

Následovala diskuse s občany, kteří se kandidátů mohli ptát přímo nebo psát své dotazy na papírky, dát je do připraveného košíku a posléze se za ně zeptal moderátor z TIC. Kandidátům byly položeny jak otázky obecnější povahy, např. jaké systémové kroky chystají v boji s korupcí, ale i otázky konkrétnější „na tělo“.

Nepříjemným dotazům od občanů tak musel čelit např. Jiří Šolc (Liberec občanům), když byl dotázán, proč se zasazoval o prodej a budoucí znepřístupnění parku na libereckém Perštýně, který má získat firma s nejasnou majetkovou strukturou, za niž vyjednává bývalý člen libereckého zastupitelstva, za ODS. Martina Rosenbergová zase musela reagovat na otázku, jak se rýmuje předvolební heslo ČSSD „Začínáme novou éru, s novými lidmi“, když těmi novými lidmi jsou např. současní náměstci primátora Kittnera, Milan Šír a František Hruša…

Podobné dotazy směřovaly ale i k politikům, kteří o vstup do libereckého zastupitelstva usilují poprvé. Petr Černý z Věcí veřejných byl dotázán na fakt, že jako pověřenec bytového družstva Sever vysoutěžil výběrové řízení na zateplení největšího libereckého panelového domu, tzv. Hokejky za 103 milionů. S tím ale nesouhlasili tamní členové sdružení vlastníků, vypsali si nové výběrové řízení a dokázali cenu srazit o celých dvacet milionů korun níže. Kandidát byl dotázán, zda by se takto choval i jako primátor či zastupitel..Podobně i jako u ČSSD padlo i u Věcí veřejných, jak je to s „politickými dinosaury“ z jejich kampaně, když jejich strana nechává kandidovat dlouholetého člena liberecké ODS, nyní krajským úřadem obviňovaného ze zneužívání veřejných peněz, ex-šéfa liberecké záchranky, Zdeňka Kubra či Petra Skokana, který byl v kraji osm let hejtmanem za ODS..

Nemálo dotazů od občanů mělo i charakter stížností na aroganci jednotlivých politiků i městských úředníků. Byla zmíněna provázanost místní politiky a podnikatelského prostředí. Nejen známé vazby ODS –Syner, ale například i role ex-zastupitele Josefa Nadrchala za Demokratickou regionální stranu (strana má sídlo v jeho firmě Investing CZ) při skandálech ohledně rozdělování veřejných prostředků v rámci příprav na MS v lyžování i jeho následné obvinění státním zastupitelstvím za totéž.

Ke konci se zdvihla diskuse mezi kandidáty, když byla zvednuta otázka, která strana by šla po volbách do koalice s ODS, když si téměř všechny dělají volební kampaň na kritice libereckých poměrů, kde ODS vládne bezmála 20 let. Kromě Změny pro Liberec, která deklarovala, že s ODS do koalice nepůjde za žádných podmínek, nevyloučilo povolební spolupráci s občanskými demokraty ani jedno z přítomných politických uskupení.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s