Kdo vypouští fekálie a odpad do lesoparku Fibichova?

Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují na to, že někdo z okolních domů do místního potoka vypouští odpad a fekálie.

Fekálie a toaletní papír v potoce, který lokalitou protéká. A samozřejmě také všudy přítomný, odpudivý zápach. To zrovna není něco, co by mělo být u městského lesoparku standardem. A přeci tomu tak ve Fibichově ulici je. Na to, že si někdo z veřejného vodoteče i parku dělá soukromou – a hlavně neplacenou – žumpu, upozornili naši redakci její čtenáři.

Naše redakce se proto obrátila s problémem na libereckou radnici. Primátor města Jaroslav Zámečník i jeho náměstek pro architekturu a veřejný prostor Jiří Janďourek (oba ze STAN/Starostové pro Liberecký kraj) přijetí podnětu potvrdili a přeposlali jej do kompetentních rukou.

Zápach a fekálie i toaletní papír v potoce i v nedávno vybudovaných tůních. I tak se někdo v Liberci umí chovat

„Přeposílám informaci o porušování vyhlášky a vypuštění odpadu do vodoteče,“ informoval Náš Liberec primátor Zámečník. Příslušný odbor životního prostředí reagoval obratem.

„Tohle je primárně problém pro státní správu, konkrétně Vodoprávní úřad zdejšího odboru. V lokalitě jsme už několik problémů řešili, ale obratem provedeme další dozory vynasnažíme se problém odstranit,“ odpověděl naší redakci vedoucí odboru životního prostředí na libereckém magistrátu Jaroslav Rašín.

Lesopark Fibichova, který za Rakouska Uherska a První republiky sloužil jako venkovní vodní lázně, byl dlouhou dobu nevzhledným a neudržovaným místem. Až poměrně nedávno prošel revitalizací, která město Liberec vyšla na více jak tři miliony korun a místu to viditelně pomohlo.

Plocha veřejné zeleně ve Fibichově ulici v Lidových sadech se po revitalizaci stala další plnohodnotnou funkční plochou městské sídelní zeleně. Obnova tohoto veřejného prostoru, včetně vybudování 6 tůní, zvýšilo propojenost městských parků a umožnilo průchod upravenou zelení z jedné části města do druhé.

Lesopark je navštěvován veřejností, ale pro jeho bohatý ekosystém, jej využívají například i školy. Jak zmíněno, došlo zde k vyhloubení šesti drobných vodních tůněk, které celoročně lákají obojživelníky a další drobné živočišné druhy. Ti zde mají bezpečná útočiště, jelikož vodní hladiny jsou z větší části zastíněny stávající vegetací, a tudíž nedochází k značným teplotním výkyvům vlivem slunečního záření. Koruny stromů jim zároveň poskytnou částečnou ochranu před predátory.

To všechno je chováním sousedů lesoparku, kteří do něj vypouští fekálie a odpad, nyní ohroženo.

Subscribe
Upozornit na
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s
Liberečtí radní projednali návrh Výboru pro kulturu a cestovní ruch na udělení šesti Medailí města Liberce v roce 2024. Návrh budou nyní schvalovat liberečtí