Chobotnice vrací úder …

Možná jste dostali do svých schránek letáček Náš Korytář, který má být parafrází na zpravodaj Náš Liberec. V něm jsme přinesli detailní přehled korupčních kauz uplynulých let, včetně hlasování jednotlivých zastupitelů.

Zatímco za všemi informacemi uvedenými v našem zpravodaji si stojíme a proto je náš zpravodaj podepsán třemi členy redakce, letáček Náš Korytář je anonymní.

 Proč, to je jednoduché – ten, kdo ho sepsal, vytiskl a vydal si je vědom, že by musel velmi rychle čelit žalobě za pomluvu, neboť je plný polopravd i vyložených lží. Vše zlé je ale na něco dobré. Snad je nyní i díky tomuto letáčku jasnější, kdo je v Liberci kdo a kdo nejvíce vadí místním kmotrům, kterým tímto děkuji za to, že pomohli dalším voličům se v situaci v Liberci lépe zorientovat.

M. Gándhí kdysi řekl: „Nejprve vás ignorují, pak se vám vysmívají, pak s vámi bojují, pak vyhrajete.“

Věřím proto, že jsme na naší cestě za Libercem bez korupce už jen kousek od cíle..:).

Jan Korytář
předseda sdružení Čmelák
městský zastupitel¨
lídr kandidátky Změna pro Liberec
redaktor zpravodaje Náš Liberec

Pokud Vás zajímají moje vyjádření na obsah anonymního letáku, můžete si je přečíst níže. Nerad bych, aby si mé případné mlčení někdo vyložil, že na těch pomluvách přece jen něco bude.

V letáčku je uvedeno vše, jako bych to psal sám o sobě – text uveden tučně:

Věděli jste, že:

– Vám lžu o městě, primátorovi, korupci i o sobě, protože o potírání korupce mi nejde, je to pro mě jen zástěrka, jak pomlouvat ty, co neuznávají mé názory nebo jinak škodí mým zájmům?
Od tvůrce anonymních pomluv to opravdu sedí… Osobně si za tím, co říkám a píši, stojím, a proto se pod to nebojím podepsat. Než něco kritizuji, tak si nejprve zjišťuji informace a není mi známo, že by někdo dokázal, že jsem jen bezúčelně lhal či někoho pomlouval, jak tvrdí anonym.

– je na mne podaná žaloba za poškozování dobrého jména našeho města?
Žalobu podalo město Liberec na sdružení Čmelák, které vedu a to za naší kritiku prodeje domu v Šimáčkově ulici se 64 volnými byty, na kterém překupník za první rok vydělal přes 10 mil. Kč na úkor města. Za tuto žalobu se opravdu nestydím, mimo jiné proto, že je sporné, zda díky všem kauzám a skandálům něco takového, jako dobré jméno našeho města, v současné době vůbec existuje.

– šikanuji své názorové protivníky podáváním trestních oznámení?
Dvě trestní oznámení podalo sdružení Čmelák spolu se sdružením Oživení. Týkají se jednak nevýhodných transakcí s městskými nemovitostmi v souvislosti s MS v lyžování a pak také změny územního plánu, písemně přislíbené pod pokutou 900.000 ve smlouvě podepsané Jiřím Kittnerem. Obě trestní oznámení letos v září začal vyšetřovat Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování. Své první trestní oznámení podám až v souvislosti s tímto letáčkem na neznámého pachatele ve věci pomluvy.

– za peníze EU zrekonstruuji svou nemovitost, abych ji pak výhodně prodal svému sdružení Čmelák?
Jsem spoluvlastníkem většího pozemku se stavební parcelou na okraji Liberce, se zbytkem staré chalupy, který jsem koupil před devíti lety. Pokud sdružení Čmelák bude úspěšné se žádostí o dotaci na projekt Centrum pro přírodu, bude nejprve třeba tuto nemovitost na Čmeláka převést a rekonstruovat se tak bude až majetek neziskové organizace, nikoliv můj osobní.

Jinak Čmelák není „mé sdružení“, ale občanské sdružení – nezisková organizace, ve které nemám žádný majetkový podíl. Jsem jeden z více členů sdružení, nejde o mou soukromou firmu. O tomto projektu i převodu pozemku bude rozhodovat členská schůze.

– jsem v roce 2005 požádal o změnu územního plánu u svého pozemku a že jsem ze zelené plochy chtěl udělat místo pro stavbu rodinných domů a vůbec mi nevadí, že je to ta samá lokalita, proti níž bojuji?
Jedná se o dvě neporovnatelné věci

V roce 2005 jsem skutečně spolu s mojí ženou požádal o změnu územního plánu na pozemku, který jsme koupili od soukromého vlastníka, viz výše. Šlo o místo pro jeden rodinný dům, mimo CHKO, v naší zahradě u staré chalupy určené k demolici. Tato změna nebyla povolena.

To, co kritizuji, je změna na bývalých městských pozemcích, prodaných za 3,30 Kč/m2, ve 3. zóně CHKO, která byla pod pokutou 900.000 přislíbena Jiřím Kittnerem a kde navíc její majitel zahájil stavbu přímo, aniž čekal na změnu územního plánu.

– jsem tak dobrý hospodář, že se můj původně krásný jizerský domeček v Harcově pomalu rozpadá na trosky.
Krásný jizerský domeček měl v době koupě děravou střechu, byl vlhký, napaden dřevomorkou a téměř celý pozemek byl zarostlý náletem. Dnes jsou z domečku jen obvodové zdi a místo náletu je opět louka. Právě na tomto místě si bude moci sdružení Čmelák, pokud vyjde žádost o dotaci, vybudovat zázemí pro svoje aktivity.

Za 16 let práce ve Čmeláku jsem spolu s kolegy vybudoval organizaci, která zaměstnává téměř 30 lidí, vlastní 60 hektarů vlastních přírodních pozemků, vysadila přes 250.000 sazenic a do jejich aktivit se každoročně zapojí několik tisíc lidí. Někdo jiný totálně zadlužil a rozprodal město a má luxusní byty v Praze a někdo vybudoval fungující a významnou organizaci z ničeho a má louku se zříceninou. Kdo je tedy dobrý hospodář, který spravuje veřejný majetek?

„Protikorupční“ peníze z nadace Open Society Fund a peníze od vás všech na ekologii používám na svou vlastní kampaň?
Pokud jako mou kampaň někdo bere to, že veřejně upozorňuji na nehospodárné nakládání s majetkem města a nedělám to anonymně, ale k těmto věcem se otevřeně hlásím, pak to asi kampaň bude :). Tisk protikorupčního zpravodaje není hrazen z příspěvků na ekologii, ale pouze z grantů na protikorupční projekty.

Všechny výdaje volebního uskupení Změna pro Liberec si hradí kandidáti ze svých vlastních peněz a v žádném případě ne z peněz na ekologii, které získává neziskovka Čmelák.

I když vím, že na to nemají všichni stejný názor a to ani ve Čmelákovi, já osobně jsem přesvědčen, že i ten, kdo pracuje v neziskovce, může být aktivní i v politice. Považuji se totiž za stejného občana, jako kdokoliv jiný. Navíc myslím, že tím, že pracuji v neziskovce a veřejnost zná mou práci a moje aktivity, alespoň ví, co ode mě může čekat.

– se v zastupitelstvu většinou zdržím hlasování, pro své projekty ale hlasuji, i když jsem ve střetu zájmů?
Ano, často se v hlasováních zdržuji nebo jsem proti, když nejsem přesvědčen o tom, co mám jako zastupitel schválit, ostatně jak jsem hlasoval v hlavních kauzách. Co se týče projektů Čmeláka, o nichž hlasuje zastupitelstvo, tak střet zájmů oznamuji a hlasování se zdržuji také, nevím, z čeho anonym soudí, že pro své projekty hlasuji – není to pravda.

– se skrývám za názvem politického uskupení Změna po Liberec, které není registrováno a vlastně vůbec neexistuje?
To mi připomíná tvrzení našeho primátora, že korupci v našem městě osobně nezaregistroval, takže proto vůbec neexistuje… Změna pro Liberec je samozřejmě registrována jako řádné volební uskupení pro komunální volby v Liberci a má číslo 2. Jedná se o kandidátku nezávislých kandidátů a Strany zelených.

Příjmy mých organizací činí na příjmech ze státního rozpočtu desítky milionů korun.
Za prvé Čmelák není má organizace, nevlastním v ní ani 1%. Někteří jako by stále nemohli pochopit, že jsou i organizace, které nejsou soukromé a neslouží primárně k osobnímu zisku. Její rozpočet je po položkách součástí každoročních výročních zpráv, volně ke stažení na webu www.cmelak.cz. Dotace ze státního rozpočtu nemáme pro naše obohacení, ale proto, že děláme veřejně prospěšné aktivity, ať už v ochraně přírody, v ekologické výchově, v mateřském centru nebo v boji proti korupci. Ročně se jedná řádově o jednotky, nikoliv desítky, mil. Kč ze státního rozpočtu.

Na závěr malá otázka pro anonymního autora: Co z výše uvedeného škodí našemu měsu, kde jsem vydělal na městských nemovitostech, komu přihrávám městské zakázky, kterým firmám jdu na ruku? Škodím skutečně našemu městu a jeho občanům nebo spíše silně vadím úzké skupince těch, co naše město dosud ovládají a využívají?

Jan Korytář

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,
Petr Židek (vyloučen z ODS) dnes ráno odevzdal rezignaci na svou funkci náměstka primátora pro veřejný majetek a sportovní infrastrukturu. Řadovým zastupitelem ale zůstává
Po zveřejnění zjištění z aktuální korupční kauzy, které včera přinesl Náš Liberec, jednala republiková výkonná rada ODS a učinila razantní krok. Náměstek Petr Židek