Spory v nemocnici – bývalé vedení nemocnice v čele s lídrem TOP 09 Nečesaným bralo obrovské odstupné

Dnes se právem ptají liberečtí zdravotníci, jak se v jejich podniku – Krajské nemocnici Liberec, hospodaří. Impulsem k zahájení protestů bylo vystoupení ekonomky Danky Kaššovicové, která zkritizovala současný management nemocnice a jeho práci, který měl přivést nemocnici zpět do dluhů. K ní se přidal i člen dozorčí rady Jan Rais, kterému se hospodaření nového vedení rovněž nelíbí. Současný management protiútokem zveřejnil částky, které musel vyplatit bývalému vedení, když byl generálním ředitelem loňský lídr TOP 09, Luděk Nečesaný.

Situace teď připomíná soutěž v tom, kdy si jedná i druhá strana sporu dokazují, které vedení více zneužívalo veřejných prostředků. Nynější kritici poukazují například na smlouvu se společností Česká sanita, kterou spoluvlastnil významný a dlouholetý člen liberecké ODS, dnes ovšem kandidát do senátu za Věci veřejné, Zdeněk Kubr. Podle zástupců zdravotníků, kteří kritizují současné vedení, byla s touto společností uzavřena smlouva na šest milionů po dobu čtyř let bez jakékoliv soutěže.

Dalším krokem, kterým se nemocnice blíží do propasti, je i hospodaření v dceřinné firmě Neli servis. Ta liberecké nemocnici a externím zákazníkům poskytuje kompletní servisní služby jako je výroba energií či správa budov nebo vytváření trafik se závratnými platy. Zatímco bývalé vedení, podle zdravotníků, vyvedlo nemocnici s deficitu, to současné ji táhne opět do dluhů.

Nové vedení se ale brání. Zveřejnilo například celkem šokující částky, které muselo z rozpočtu vyplácet jako odstupné bývalému managementu v čele s Luďkem Nečesaným. Ten měl dostat šestiměsíční odstupné ve výší více jak tří milionů. Kolik tedy bral měsíčně si každý umí spočítat. Přes dva miliony měla dále například dostat jeho ekonomická ředitelka Miroslava Tanečková. Technický ředitel za Nečesaného éry, Aleš Stránský si tak měl odnést jako odstupné téměř dva miliony korun.

V současné době protikorupční policie vyšetřuje sérii veřejných zakázek v řádu desítek milionů korun na nákup lékařské techniky, kterou realizovalo Nečesaného vedení. Podle podezření by měly být až o třetinu předražené, při čemž mělo dojít k zneužití evropských dotací. Předražený nákup zdravotní techniky v Liberci přitom potvrdil i audit ministerstva zdravotnictví.

V případě, že se podezření potvrdí, bude muset liberecká nemocnice desetimilionové dotace vracet. Sám Nečesaný přitom pracoval před svým příchodem do liberecké nemocnice v privátním zdravotnickém byznysu, který nákup podobných zařízení zprostředkovával.

Politicky libereckou nemocnici „drží v rukou“ ČSSD a svého zástupce zde má za město i Liberec občanům, je jím náměstek pro školství a kulturu Kamil Jan Svoboda. Luděk Nečesaný byl pro změnu lídrem liberecké TOP 09, které byla před komunálními volbami stažena kandidátka, když vyšly najevo nečisté hry uvnitř liberecké buňky. Blízko měl a má rovněž k liberecké ODS.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,