Dvě zprávy z minulého týdne o tom, jak to chodilo při MS v lyžování, jaké to má dnes důsledky a pár souvislostí

Před okresním soudem v Liberci vypovídali zástupci firmy Syner a jejího tradičního stavebního dozorce na veřejných zakázkách společnosti Investing CZ. Celkem čelí obžalobě z podvodu s nábytkem při přípravách na liberecké lyžařské mistrovství 2009, který měl Syneru nepoctivě zajistit 4 miliony korun z veřejné kasy. Neuvěřitelná je výpověď zástupce firmy Syner o tom, jaká je „běžná praxe“ při realizaci veřejných zakázek. Naproti tomu se daly dohromady firmy, které takové štěstí jako Syner neměly, ač pro organizátory nechvalně proslaveného mistrovství odvedly poctivou práci. Má to spolu souvislost?

Okresní soud minulý čtvrtek řešil údajná pochybení, ke kterým mělo dojít během rekonstrukce libereckých vysokoškolských kolejí. Firma Syner si podle obžaloby od vysoké školy nechala proplatit fakturu za nábytek, který nedodala.

Zástupce Syneru Petr Myška, donedávna figurující na kandidátce liberecké ODS, uvedl, že zakázka byla celá zpackaná od samého začátku. Syner si pak měl peníze za nikdy dodaný nábytek fakturovat ve skutečnosti za údajné více práce, které se během zakázky objevily. Díky podvodně vystaveným fakturám dokonce prý Liberec přišel o ostudu, která hrozila z nedokončených prací.

Obžalobě z téměř čtyřmilionového podvodu čelí pracovnice Syneru Jindřiška Máchová, Petr Patrman ze společnosti Investing CZ, který měl na starosti technický dozor, a ředitel Kolejí a menz Technické univerzity v Liberci Zdeněk Kračmar.

Se Synerem má firma Investing CZ, která měla veřejné zakázky dozorovat a hlídat, čilé obchodní vztahy. Majitel Investing CZ Josef Nadrchal, který rovněž čelí žalobě z podvodů při realizaci veřejných zakázek okolo MS lyžování, sám označuje majitele Syneru jako své dlouholeté přátele. Investing CZ rovněž dozoroval firmě Syner například stavbu liberecké Tipsport arény nebo sportovní areál v České Lípě (obě stavby se nemálo prodražily).

Sám majitel Investing CZ působil v libereckém zastupitelstvu jako zástupce Demokratické regionální strany (DRS má sídlo na adrese Investing CZ), plnící roli „béčka“ liberecké ODS.

Dnes Investing CZ opět dozoruje realizaci rekonstrukce lázní a bazénu, půlmiliardových zakázek hrazených z fondů EU, které stály primátorské místo Jana Korytáře, když je odmítl podepsat. Bazén rekonstruuje firma Syner.

Naproti tomu se dala dohromady dvacítka věřitelů (většinou drobných a středních firem), kteří již dlouhou dobu požadují zaplatit za svou práci. Založili občanské sdružení „Oprávnění věřitelé MS v klasickém lyžování v Liberci 2009“, sbírají důkazy a chystají se k soudu. Jejich dlužník a organizátor lyžařského šampionátu v Liberci – OC FIS NORDIC WSC 2009 – je od poloviny letošního ledna v konkurzu a zůstal po něm obrovský dluh ve výši zhruba 113 milionů korun.

Od těchto ostudných dluhů dávají liberečtí politici rádi ruce pryč, maximálně viní nešťastnou ikonu mistrovství, druhdy milovanou olympioničku Kateřinu Neumannovou. Přitom to byla právě liberecká ODS (známá svým napojením na firmu Syner/S group holding), která se nejvíce o prosazení zpackaného mistrovství zasloužila. Ústy svých vrcholných představitelů, jako jsou Jiří Kittner či Přemysl Sobotka, požadovali opakovaně po vládě republiky navýšení prostředků. Jeden z členů liberecké ODS se dokonce stal vládním zmocněncem pro mistrovství – bývalý poslanec ODS a náměstek libereckého primátora Kittnera Tomáš Hasil, jehož firma na pořádání šampionátu rovněž nemálo vydělala.

Argumentovali mimo jiné i prostředky a zakázkami, které mistrovství přinese libereckým živnostníkům. Když se pak ale ukázalo, že živnostníkům zůstaly jen oči pro pláč a nemálo vydělat opět dostanou jen staří známí, obrátil se cílený mediální hněv libereckých občanských demokratů proti Kateřině Neumannové.

Přidal se k nim i někdejší mluvčí mistrovství a zároveň člen výboru, po kterém obrovské dluhy zůstaly, Zdeněk Soudný. Ten přišel do Liberce z Prahy jako najatý pracovník PR firmy, která patří příteli druha Kateřiny Neumannové, Josefa Jindry, o kterém se mluvilo, že je to on, kdo vlastně o nemalé části veřejných zakázek rozhoduje.

Mluvčí Soudný si ale velmi rychle našel uplatnění i mezi libereckými politiky a firmami, které ve městě skrze ně hrají prim. Začal dělat PR poradce Jiřímu Kittnerovi a dnes se nepracuje pro nikoho jiného než pro firmu Syner, která vlastní mediální a propagandistický server Týden v Libereckém kraji a jeho sesterskou televizi Genus Plus. A jak tyto média referují (nebo často spíše nereferují) o soudních dohrách a dluzích po mistrovství či roli libereckcých politiků z ODS, netřeba rozvádět. O malém mediálním impériu Syneru jsme psali v jiném článku.

A tak, jak se sešly dvě zprávy o nechtěném a (ne)chtěně drahém mistrovství koncem minulého týdne, ukazuje se to, co jeho kritici tvrdili dávno před jeho začátkem. Že nepůjde ani tak o sportovní svátek, který přinese radost Liberečákům i přespolním, ani že to není příležitost, jak v době krize sehnat zakázky a práci pro zdejší živnostníky a dokonce ani, že to našemu městu nepřinese slávu nebo alespoň ne tu, která se nakonec dostavila v podobě nemalé ostudy.

Vypadá to, že pravdu měli ti, kteří před mistrovstvím varovali, když říkali, že se jedná o předem připravený a promyšlený útok na společnou veřejnou pokladnu, a to ještě ve starém známém libereckém obsazení s patřičným politickým i mediálním krytím. Celé mistrovství pak stálo veřejné finance na dvě miliardy korun a pokud se věřitelé domohou svých práv, ještě pár pěkných desítek milionů stát bude. A ačkoliv se dnes u soudu jedná jen „o pár milionů“, dost možná to dává nahlédnout do kuchařského umění libereckých šíbrů, ze kterého se ale daňovému poplatníkovi, na kterého všichni křičí, jak je nutné škrtat, škrtat a škrtat, musí zvedat žaludek.

s využitím zdrojů Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Město Liberec a s ním všichni jeho občané znovu sáhnou do peněženek kvůli nechvalně proslavenému Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009. Tentokrát musí Liberec
Dnes je to přesně pět let, co v Liberci začalo Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009, které později média překřtila na Mistrovství světa v
Brněnský soud zrušil v listopadu pětimilionovou pokutu, kterou Úřad pro hospodářskou soutěž (ÚOHS, Antimonopolní úřad) udělil loni v létě Liberci za postup při zadávání
Další dozvuky nechvalně proslaveného Mistrovství světa v lyžování 2009 drtí Liberec. Město má zaplatit 400 milionů korun kvůli porušení dotačních pravidel při výstavbě 254