nášLiberec

Search

Kdo škodí městu a lázním?

Dnes se každý může v libereckých médiích dočíst nebo dokonce zhlédnout v televizi firmy Syner, že s lázněmi je to všechno v pořádku, že tam žádný problém se subdodavatelem není a jediná potíž je v těch potížistech, kteří něco takového tvrdí. Říká to zejména náměstek za ČSSD a podivná postava liberecké politiky, Lukáš Martin. Zvláštní je, že pan náměstek, pod kterého tato zakázka spadá, ještě před týdnem, když byl na situaci kolem lázní tázán, nevěděl vůbec, ale zhola nic.

Ve středu 30. května jsme s Janem Korytářem a Jaromírem Baxou zveřejnili výsledky našeho zhruba půlročního monitoringu, který jsme prováděli kolem zakázky na revitalizaci lázní. Za spolupráce s občany jsme doložili, že onen půlrok nebyl na stavbě téměř nikdo jiný než firma Syner, která ovšem nefiguruje na seznamu oficiálních subdodavatelů. Ten jsme navíc získali právě od náměstka Lukáše Martina.

Lukáš Martin, spekulant s pozemky z Malé Skály, kterého si před volbami prosadil nezpochybnitelný šéf liberecké ČSSD Robert Dušek, ale nebyl během zasedání libereckého zastupitelstva 31. května jako odpovědný náměstek schopen odpovědět ani na jednu otázku okolo veřejné zakázky na revitalizaci městských lázní.

Na tak základní dotazy jako: „Jak probíhají kontroly této stavby“? „Máte přehled, kdo skutečně na stavbě staví?“, „Kdy proběhne další kontrola této stavby“? „Jaké jsou výsledky dosavadních kontrol“? „Jak se mohou zastupitelé zapojit do kontrol?“, neodpověděl Lukáš Martin vůbec nic. Vlastně jenom: „Nevím, dodám písemně“. Tolik náměstek odpovědný za evropské projekty.

Týden se sešel s týdnem a pan náměstek najednou ví. Najednou ví, jak je vše v pořádku, jak je stavba uklizená a pěkná, jak má město vše pod kontrolou a jak firma Syner tu pracuje půl roku jen za 12 milionů korun. Vypadá to, že jen papouškuje to, co mu sdělily dotčené firmy. Navíc si postěžuje, že díky našemu zjištění poslala Rada Regionálního operačního programu Severovýchod „přísnou kontrolu“. Nicméně vzhledem k tomu, že v této radě sedí takové kádry liberecké ČSSD jako jsou Martin Sepp nebo Stanislav Eichler, je dost pravděpodobné, že pan náměstek nemusí mít o výsledek „přísné kontroly“ strach.

Rovněž tvrzení, že od května 2012 do března 2013 má být prostavěno cca 25 milionů měsíčně, budí (minimálně v laikovi) otázky – to zde Syner stavěl půl roku dohromady jen za 12 milionů? Prý měl také jen stavět depozitář. Nicméně fotografie (zejména ty z května), které jsme předložili veřejnosti vypadají, že Syner stavěl nejen depozitář. Ale třeba se mýlíme a nakonec tomu tak bude.

Nepředbíhejme a počkejme si, jak proběhne kontrola stavby ze strany orgánů, které se jí ujmou. Nejde přeci o málo, ale o pěkných pár set milionů z kapes nás všech. Rozhodně je dobře, že vedení města (k odpovědnému náměstku Martinovi se přidala i nekonfliktní primátorka Rosenbergová), které do minulého týdne nemělo ani „ánunk“, co se kolem této v současnosti největší veřejné zakázky děje, se nyní bude muset o tento klíčový projekt zajímat více. Už jen proto, že okolo evropských dotací je vždycky „šibalů“ (jak ráda říká sama ČSSD od Paroubkových dob) více než dost.

Záměrný nebo „jen“ nedbalostní nezájem o tak významný počin totiž škodí nejen jemu samému, ale i celému městu.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Krajské protikorupční pracoviště /dříve Čmelák – Společnost přátel přírody / již od roku 2009 systematicky upozorňuje libereckou veřejnost a zároveň odpovědné politiky na problémy
Ačkoliv Ministerstvo práce a sociálních věcí i nadále bude ostřížím zrakem sledovat Regionální operační program (ROP) Severovýchod, začnou se skrze něj po čtvrt roce,
Zástupci Regionální rady ROP Severovýchod tvrdí, že zatýkání ze strany protikorupční policie na její liberecké pobočce z minulého týdne dotace pro celý region neohrozí. 
Minulý týden se stal jedním z hlavních témat regionálního zpravodajství zásah protikorupční policie v liberecké pobočce Regionálního operačního programu Severovýchod. Konečně, chtělo by se