Ústecká soudkyně poslala všem politikům jasný vzkaz

V Ústí nad Labem poslala včera soudkyně Kamila Elsnicová na 7,5 roku do vězení bývalého šéfa dotačního programu ROP Severozápad Petra Kušnierze. Kušnierz podle soudu požadoval po žadatelích o evropské dotace minimálně 1,7 milionu korun jako úplatek, 255 000 korun pak i fyzicky převzal. Spolu s ním bylo odsouzeno dalších 6 let lidí. Soudkyně zároveň výslovně zmínila propojení Kušnierze a lidí kolem něj na ústecké kmotry, zejména Patrika Oulického z tamní ODS. V tom ovšem není Ústecký kraj žádnou vyjímkou.

Spolu s Kušnierzem si vyslechla tresty i šestice dalších obviněných. Trojice Kušnierzových kompliců stráví ve vězení pět let. Další tři podnikatelé, kteří se je výměnou za přidělení dotace snažili uplatit, dostali podmínku od jednoho do dvou let. Rozsudek není pravomocný.

Podstatný moment nastal, když soudkyně Kamila Elsnicová zmínila napojení skupiny kolem Kušnierze na zákulisí ústecké politiky. Podle ní je nezbytné, aby si ti, kteří jsou vystavení podobnému pokušení, uvědomili, že za své činy budou pykat, uvedla jasně Elsnicová. Připoměla rovněž skutečnost, že sídlo úřadu ROP Severozápad, který dotace rozděloval, sídlí v budově, která patří známému ústeckému kmotrovi z ODS, podnikateli z ODS Patriku Oulickému.

Případ Petra Kušnierze nemá ovšem dopad jen ohledně úplatků, které za přidělení vyžadoval. Skupina kolem něj manipulovala i s projekty za zhruba 23 miliard. Proto Česku hrozí pětimiliardová sankce od Evropské komise. Manipulaci s projekty dokazuje audit společnosti Deloitte, který před týdnem schválila bez jediné připomínky Evropská komise a který má k dispozici např. zpravodajský server Aktuálně.cz

Zpráva Deloitte je tak kritická, že při jejím vypořádání musí Evropská komise plošně snížit dotaci pro ROP Severozápad. Podle neoficiálních informací z komise hrozí plošné snížení dotace o 25 procent, tedy o 5,5 miliardy korun.

Ani v sousedním Libereckém kraji nelze říci, že by vlivné podnikatelské skupiny, které stojí za částí zdejší politické scény (zejména ODS nebo DRS), neměly vliv na přípravu a tvrobu evropských dotací. Významné stamilionové zakázky připravili úředníci a právníci vzešlí z prostředí Syneru a Investorsko inženýrské. Syner poté vyhrál zakázku na stavbu bazénu, na lázních se podílí jako subdodavatel.

Libereckému zastupitelstvu, ale ani samotné ROP Severovýchod (kam Liberec spadá) zase vůbec nevadí, že desítky milionů z evropských dotací čerpá podnikatel/politik zastupující anonymní firmu (na opravu jejíhož majetku dotace jdou pod záminkou podivného projektu), navíc odsouzený (nepravomocně) za úplatkářství. Více se dozvíte v reportáži České televize nebo v našich starších článcích.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Krajské protikorupční pracoviště /dříve Čmelák – Společnost přátel přírody / již od roku 2009 systematicky upozorňuje libereckou veřejnost a zároveň odpovědné politiky na problémy
Ačkoliv Ministerstvo práce a sociálních věcí i nadále bude ostřížím zrakem sledovat Regionální operační program (ROP) Severovýchod, začnou se skrze něj po čtvrt roce,
Zástupci Regionální rady ROP Severovýchod tvrdí, že zatýkání ze strany protikorupční policie na její liberecké pobočce z minulého týdne dotace pro celý region neohrozí. 
Minulý týden se stal jedním z hlavních témat regionálního zpravodajství zásah protikorupční policie v liberecké pobočce Regionálního operačního programu Severovýchod. Konečně, chtělo by se